Verslag van de Rally van de Grensstreek

Write a comment

 

Verslag van de Rally van de Grensstreek, 10 en 11 oktober 2020

Het was ergens halverwege de eerste Corona-golf dat Jacqueline Zuiderwijk en Jürgen Donders besloten om dit jaar mee te doen aan de Rally van de Grensstreek, die als gevolg van de Corona-maatregelen eerder dit jaar was verschoven naar het najaar. Zij gingen er van uit dat ze dan wel weer rally’s konden rijden volgens ‘het nieuwe normaal’. Zij rijden zo ongeveer ieder weekend wel een rally, en het weekend van 10 en 11 oktober was nog leeg.

Fred Hak had samen met Herman van Oldenmark al eerder ingeschreven, zij hadden immers hun eerste plaats van de vorige editie te verdedigen.

Nadat we het hele voorjaar geen rally’s in groepsverband hebben kunnen rijden, konden we begin september weer los. Inmiddels hebben Jacqueline en Jürgen alweer aardig wat rally’s achter de rug, voor Fred en Herman was het de eerste rally na hun deelname aan de Heavy New Years Drive begin januari… Echter…. het aantal coronabesmettingen begon eind september weer op te lopen en precies twee weken voor de Rally van de Grensstreek hielden Rutte c.s. weer hun persconferentie. De boodschap was dat we weer strenger en strikter de maatregelen moesten toepassen én dat de stijgende trend van het aantal besmettingen dan weer zou afvlakken.

Organisator Eric Klunder zat natuurlijk behoorlijk in dubio… wat te doen? Maar gezien de verwachtingen besloot hij om ervoor te gaan. Het routedeel door België werd verplaatst naar Nederlands grondgebied, het aantal deelnemende equipes werd beperkt tot 60 en Eric ging in overleg met het hotel en de lunchlocaties. Hij nam zelfs contact op met de vergunningenverstrekkers en de veiligheidsregio. Daarmee ontwikkelde hij plannen om de rally geheel corona-proof door te laten gaan. En daaraan gaven alle instanties hun toestemming. De handhavers in de regio zouden wel extra op ons letten, maar de rally kon doorgaan.

De laatste week voorafgaand aan de rally bleken de verwachtingen van de overheid niet uit te komen. Integendeel… het aantal coronabesmettingen bleef maar toenemen. Toen wij dus afreisden naar Leende, waren we wel benieuwd of het allemaal wel verantwoord zou verlopen. We namen ons voor om het evenement te verlaten en eerder naar huis te gaan als wij het onverantwoord zouden vinden.

Maar we zijn gebleven tot en met de prijsuitreiking op zondag aan het einde van de middag. Eric en zijn steun en toeverlaat Miriam van der Kolk hadden het immers perfect voor elkaar: er werd in groepen en binnen vastgestelde tijdsblokken gedineerd en ontbeten en bij de lunch mocht je maar met een maximum aantal personen tegelijkertijd in de lunchzaal aanwezig zijn. Dat betekende inderdaad wat minder sociale contacten en wat sneller eten, maar het was ook op afstand nog steeds erg gezellig en je hoefde ook niet te haasten. En ’s avonds na het diner? Je kon een drankje nemen in een grote zaal, maar wel met maximaal twee personen aan een tafeltje en met voldoende tussenruimte tussen de tafels. En voor 10 uur stopte ook dit vermaak en ging iedereen naar de kamer. En we gaan hier echt niet verkondigen dat iedereen zich ook daadwerkelijk keurig aan al die afspraken heeft gehouden. Natuurlijk zijn er altijd wel enkele individuen die de maatregelen wat minder strak blijven hanteren, maar dat kom je ook in de supermarkt nog steeds tegen. Al met al heeft het gros van de deelnemers keurig meegewerkt aan het naleven van de gemaakte afspraken. En de handhavers zijn ook daadwerkelijk komen controleren en hebben niet ingegrepen.

1 daf

En wat betreft de rally zelf? Ook daarin heeft Eric zich overtroffen, zeker op dag 1. Dat deel van de rally was al maandenlang klaar en zat prima in elkaar. We reden op 1 op 100.000 kaarten waarop weinig details te zien waren. Het hielp ook wel als je de manier van uitzetten van Eric kent: geen geneuzel, geen kaartmanipulaties en geen foutcontroles (in ieder geval niet in deze rally). Wel verborgen wegen onder het cirkeltje dat altijd wordt geplaatst rondom een punt om die beter te kunnen vinden op de kaart. Je moest erg goed kijken of er misschien een kortere route te vinden was onder één van de door Eric op de kaart aangebrachte tekens. En mede door dergelijke acties ontstond al direct na de eerste ochtend een goed klassement. In de Expertklasse stonden Fred en Herman op 1, Bart den Hartog en Roy Roosen op 2 en Jacqueline en Jürgen op 3. En er was geen enkele neutralisatie door een uitzettersfout.

1 test

De tweede dag zat ook goed in elkaar, maar die routes waren pas één week gereed. Het gevolg: we hadden over het algemeen meer tijd en dus stond er voor iedere TC een rijtje auto’s te wachten en hadden we genoeg tijd om in te tekenen en te genieten van de mooie omgeving. De ochtend was niet Fred’s feestje: hij bleek samen met Herman in de ochtend twee controles te hebben gemist, waardoor ze in het klassement zakten naar de derde plaats. Het verschil tussen Jacqueline en Jürgen met Bart en Roy was nog steeds exact één controle.

En dus gingen we goed gemutst en tot op het bot gemotiveerd de middag in. Wederom allemaal goed te doen, tot de laatste kaart…. En dat was er weer één die al maanden klaar was en waarop Eric een nieuw systeem introduceerde. Je kreeg een kaart met twaalf punten die allemaal een bepaalde waarde hadden: van 5, 10 of 15 punten. Drie daarvan waren rood en die waren verplicht om aan te doen, uit de andere negen kon je een keuze maken. Zolang je maar zorgde dat je aan het eind van deze etappe exact 70 punten had verzameld. Er was ook één punt waarvan de beloning in aantal punten niet bekend was, wie durfde die aan te doen? We kregen die kaart al op zaterdagavond, zodat we een strategie konden bepalen.

Jürgen en Jacqueline kozen in eerste instantie de volgende strategie: gaan voor zekerheid en dus het ‘verrassingspunt’ overslaan. Maar later bedachten ze dat dat punt waarschijnlijk een beloning zou opleveren en dat je daardoor minder punten hoefde aan te doen om aan het totaal van 70 te komen. Dat werd dus hun strategie en zo kozen ze welke punten ze zouden aandoen. En mocht het ‘verrassingspunt’ te weinig punten opleveren, dan lagen er nog twee alternatieve punten achter de hand. Zo bedacht, zo gedaan.

Tot dat…. Er een weg niet begaanbaar bleek te zijn. Die was afgesloten voor alle verkeer door bouwwerkzaamheden. Wat nu? Via kleine weggetjes door het bos, of helemaal terug rijden over minder risicovolle wegen, maar dan reed je veel meer kilometers. 1 paintballJürgen en Jacqueline namen het risico, ‘no guts no glory’ dachten ze en gingen het bos in. Totdat er na twaalf minuten rijden nog maar één keuze was: terug en toch via de minder risicovolle wegen en met veel meer kilometers alsnog de benodigde punten gaan verzamelen. Dus stress, dus tijdnood en dus strategie aanpassen. Het ‘verrassingspunt’ niet meer aandoen en voor de meer zekere punten gaan. Gelukkig maakte een stuk snelweg een beetje tijd goed. 70 punten verzameld en met nog 10 seconden op de klok net binnen de tijd.

Fred en Herman hadden een andere strategie: het verrassingspunt laten voor wat het was en via de reguliere punten het vereiste totaal van 70 pakken. En niet via het bos! Omdat je de kaart op zaterdagavond al kreeg, had Fred via Google Maps al gezien dat de weg waar Jürgen en Jacqueline de mist ingingen, wegens werkzaamheden afgesloten was. Dat punt sloegen ze dus wijselijk over. Geen stress, geen tijdnood en 10 minuten te vroeg bij de finish.

Daar bleek dat Bart en Roy één controle hadden ‘gemist’ – dat wil zeggen, ze hadden een B geschreven terwijl er een R had gestaan. Zowel Jürgen en Jacqueline als Herman en Fred hadden die fout ook bijna gemaakt maar door nogmaals goed te kijken hadden zij toch echt een R gezien en geschreven. Maar dat betekende: een ex aequo eerste plaats voor Roy en Bart en Jacqueline en Jürgen. Dat gaf een goed gevoel voor alle strijd die ze met name op het laatste stuk hadden geleverd. En de ex-aequo was een lastige: zelfde aantal controles gemist, beiden 1 minuut tijdstraf, beiden het testje binnen de bogey-tijd afgelegd én beiden met een auto uit 1971. Helaas voor Jacqueline en Jürgen werd uiteindelijk de beruchte ‘R’ die door velen als een ‘B’ was aangezien, geneutraliseerd, waardoor Bart en Roy er alsnog vandoor gingen met de eerste prijs en Jacqueline en Jürgen met de tweede. Fred en Herman waren de middag verder ook goed doorgekomen en eindigden op de derde plaats.

Rond 17:30 was de prijsuitreiking achter de rug en ging iedereen, na een groot applaus voor Eric en Miriam, huiswaarts met een tevreden gevoel.

 

En voor diegenen die zich nu afvragen wat het ‘verrassingspunt’ opleverde? Twee muntjes voor een gratis drankje, maar geen enkele waarde om aan het totaal van 70 punten te komen… Jürgen zou woest zijn geweest, maar gelukkig heeft een afgesloten weg dat voorkomen.

Aan iedereen die heeft meegedaan aan de rally, aan de organisatoren, aan de start en lunchlocaties én aan de autoriteiten die een oogje in het zeil hielden zeggen wij dank. Dank voor het mooie evenement waar wij van hebben genoten. Maar dit was waarschijnlijk voorlopig de laatste gezien niet alleen de huidige ontwikkelingen, maar zeker ook vanwege de publieke opinie. En dat begrijpen we ook allemaal.

Hopelijk duurt dit allemaal niet lang meer en kunnen we in 2021 wederom met een nieuw seizoen zonder ellende van start gaan.

Jürgen Donders en Fred Hak


Verslag Routes du Jura

Write a comment

 

Gilbert Verstraeten is een Belgische rally- en rittenrijder en beschikt over een jarenlange ervaring met ons spelletje. Op verzoek van RallyNews heeft hij twee verslagen geschreven over, ondanks de COVID-19 ellende, twee afgelopen maand verreden kaartleesrally's, de in Nederland minder bekende rally, "Routes du Jura" en de "Belgian Westhoek Classic"waarvan je het verslag elders op onze site kunt lezen. 

Routes du Jura

Na een veel te lange covid periode, zonder proeven, om toch nog eens op de baan te kunnen gaan zijn we vertrokken naar Dole om de « Routes du Jura » te gaan rijden .
Een rally die we verleden al gereden hadden .
Bijrijder van dienst is Jean-Marc Piret die vooral actief is in regelmatigheids rally's . Maar omdat de classe « regularity » daar vrij gemakkelijk is hadden wij beslist om voor de « expert » classe te kiezen om toch nieuwe systemen te ontdekken : Ingewikkelde navigatie met alle regularities en ook de nodige tijdsdruk .

Vrijdag morgen dus vroeg op de baan met de rally auto op den trailer voor de meer dan 500 km route tot aan de start .
Alle formaliteiten , documenten, keuring enz, worden uitgevoerd boven op de Mont Roland . Een soort bedevaartsoord niet ver van Dole centrum .

2 gv1

Ijkings parkoers gaan afleggen .... blijkbaar zijn de franse kilometers een stuk korter dan de belgische kilometers !
En dan de proloog, om terug een beetje vertrouwd te geraken met de franse manier om een roadboek op te stellen ....
Bol-pijl, visgraat, geschreven nota's, kaarten zonder schaal, zonder begin of eindpunt, ongenumerde punten of pijlen met totaal kortste route, lucht foto's .... een beetje van alles .... iedere organisator heeft daar een beetje zijn eigen trucjes om de bijrijders in de war te brengen !

Na de proloog, richting hotel, inchecken en dan richting de oude binnenstad van Dole om onze dag af te werken met een lekker restaurant met de andere teams van de « luikse coalitïe » ...

Zaterdag morgen, vroeg uit de veren voor de « echte » start aan de haven van Dole .
Een lange dag onderbroken door twee lunchpauzes . Vanwege de covid maatregelen is er geen middagmaal voorzien .
Vrij sportieve regularities aan de hand van tabellen waar we meerdere beste tijden laten noteren . Jean-Marc is wel een specialist op dat gebied ! De navigatie verloopt wel iets minder vlot .... het was lang geleden dat we zoiets ingewikkeld hadden gereden .
Er zijn niet zoveel TC's onderweg, maar er zijn TIP's van toepassing : « Temps Idéal de Passage » .... te vroeg passeren word bestraft, te laat niet .
Juist maar één kort stukje met een rijtijd van 6' : Visgraat midden in de velden waar we, gewoon van belgische proeven, stevig doorrijden en tot grote verwondering van de inrichter die aan de volgende TC stond te kijken, drie minuten staan te wachten !! .... En wij zeker 5 keer onze berekening controleren !!

2 gv1

Einde van de zaterdag etape bestaat uit bol-pijl, gemengd met verschillende kaarten met een paar duistere hints om de juiste weg te vinden .... iedereen aan het zoeken en wij ook natuurlijk ! Dan toch een oplossing gevonden .... maar, zitten we goed of niet ?
Dit zullen we pas weten zondag namiddag ! De uitslagen worden enkel bekend gemaakt op het einde van de rally .

Op franse wijze gaan we nog genieten van een avond diner, veel napraten van onze dagavonturen en laat in bed kruipen .
Zondag morgen, nog eens vroeg uit de veren om de laatste kilometers te gaan rijden .

2 gv4

De route is iets gemakkelijker dan die van zaterdag en, behalve de eerste regularity die we volledig « kelderen » (niet goed wakker of neven effecten van het « napraten » van gisteren) rijden we die probleemloos af .

En dan auto terug opladen, naar de eindlocatie rijden en nog eens genieten van een uitgbreid en verzord maaltijd voordat de uitslagen bekend zijn ....
Wij zijn niet de besten ... ook niet de laatsten ... de « fun » primeert !

En voor volgend jaar ? Zeker nog eens proberen !!!

Gilbert Verstraeten

2 gv5

 

 

 

 

 


Verslag Belgian Westhoek Classic

Write a comment

 

Gilbert Verstraeten is een Belgische rally- en rittenrijder en beschikt over een jarenlange ervaring met ons spelletje. Op verzoek van RallyNews heeft hij twee verslagen geschreven over, ondanks de COVID-19 ellende, twee afgelopen maand verreden kaartleesrally's. De "Belgian Westhoek Classic" en de in Nederland minder bekende rally, "Routes du Jura" waarvan je het verslag elders op onze site kunt lezen.

Belgian Westhoek Classic

Deelname aan de BWC is altijd een « must » voor de belgische rijders.
Vroeg inschrijven is de boodschap ! Eerst een plaats reserveren zonder bijrijder en later een vrijwilliger zoeken .... Vrijwilliger van dienst is Jean-Marc Piret, altijd paraat om iets bij te leren.
Jean-Marc rijd niet zoveel proeven met veel kaartlezen, spreekt nauwelijks engels en helemaal geen nederlands maar is wel leergierig. We gaan in de expert classe rijden en zien dat we vooral niet te veel fouten maken !

Vrijdag namiddag, afspraak bij ARTA Competition & Classic cars die ideaal gelegen is, halfweg tussen de start en de aankomst van de rally en voor ons paraat staat moesten er technische problemen zijn.

Vanwege de covid maatregelen starten we op aanmeldings tijd en niet op startnummer . Voor ons vrij laat om zeker te zijn dat we 's nachts rijden en ook niet te veel verkeer tegenkomen op de klein baantjes rond Nijvel .
Korte proloog : Alles op kaart,twee regularities met bemande start en een verbindingsroute zonder tijdsdruk . Tabellen krijgen we 10 seconden voor de start . Jean-marc is de « king » van de foefeldoos en op één kilometer tijd is alles ingevoerd ...
We rijden juist op tempo, maar op het einde van de eerste regularity, gaan we volledig verkeerd .... met een opgebrande joker als gevolg .... zonde natuurlijk !!
We dachten dat we daarmee niet te vroeg zouden sarten, maar dankzij de joker gaan staan we toch in de top tien .... wel met de bijnaam « king of joker » .

1 gv1

Zaterdag morgen dus vroeg op de baan voor een lange route richting ardennen waar we veel klassiekers van de belgische rally's gaan rijden . Een beetje bol-pijl, veel kaartlezen, strakke tijdschema en veel regularites . Achter letterkes moeten we niet zoeken, ze staan vermeld in de RB .
Bijna alle regularities met bemande start en de tabellen krijgen we 10 seconden voor de start.... veel werk voor Jean-Marc : Navigatie, gegevens invoeren en ook af en toe een back-up met chrono en tripmeter ... en het lukt ons vrij goed . ... Tot als we naar slechte ochtend gewoonte wel een beetje verkeerd rijden . Direkte bestraffing : 5' te laat aan de volgende TC . Vaarwel onze plaats in de top tien .... we duiken naar de 23ste plaats !!

Na een goed verzorgde middaglunch in Dinant, rijden we richting Mettet waar we een TC sectie gaan beginnen . Roadboek 10 seconde voor de start en metéén vertrekken voor een kort stuk kaartlezen : Punten met orientatïe . Tijdsdruk en vertaling zorgen voor problemen voor Jean-Marc met de nederlands – engels roadboek . En ik kan hem niet helpen .... met de rijbril kan ik bijna niet meer lezen !!!! Resultaat : Verkeerd ingetekend en één baan controle gemist ....
De rest van de TC sectie lukt nog vrij goed .

1 gv3

Nog een beetje verbinding via de snelweg en een korte rustpause in St Ghislain komen we aan de start van de laatstse regularities .
In de kortste regularity gaan we weeral een domme fout maken : 100m voor de onzichtabare finish, de verkeerde weg inrijden .... 30m te vroeg links verlaten in een boerderij .... rustig terugkeren op het grind en voorzichtig uitrijden ... geeft wel een dikke bestraffing aan het eindpunt .
Prachtige ligging voor de aankomst . Een oude boerderij omgetoverd in een grote horecazaak met verschillende zalen .
En zoals altijd : Richting bar ... pintje pakken en napraten .
En dan wachten op de einduitslag . Ondanks onze foutjes eindigen we toch nog in de top 20 .
Op de prijsuitreiking zullen we niet wachten . Jean-Marc is zondag morgen terug van dienst in een snelheidsrally als co van zijne zoon .

Ondanks alle strenge maatregelen i.v.m de covid hebben wel toch nog een goede BWC gekend .
Top organisatie . Voor wie daar nog nooit gereden heeft : Volgend jaar zeker eens proberen !!

En voor ons staat de beslissing al vast : Tijdig inschrijven om de volgende editie niet te missen.

Gilbert Verstraeten

1 gv4

 1 gv5

 

 


ABC Trial zeker geen ABC-tje

Write a comment

 

Gezien de afstand van onze nieuwe woonplaats Hengelo(O) en het starteiland van Maurik, besloten we op het laatste moment Van der Valk in Tiel te boeken, om s ’morgens uitgerust te starten. Meer mensen vonden dat een goed idee want vrijdagavond troffen we al een aantal rally-vrienden in het restaurant. Na borrelen in de Skybar bleek niet mogelijk. Wachtrijen in de gang… blijkbaar de enige attractie in Tiel op een vrijdagavond.

Classic Events had het Eiland van Maurik gekozen als start-, lunch en finish locatie, ongetwijfeld wegens de beschikbare parkeerruimte en horeca locaties. Het indelen in verschillende gebouwen voor de respectievelijke klasses is begrijpelijk maar niet gezellig. De Corona maatregelen zijn de doodsteek voor alle sociale contacten, welke zo’n belangrijk onderdeel van de rally-wereld vormen. Niet verder getreurd, er zijn geen andere opties.  De RallyCheck ingesteld en starten maar!

Kaart 1 begon meteen lekker met een regularity, en je moest direct bij de les zijn; De brug over het Amsterdam-Rijn kanaal was verlegd.  Dat hadden we niet opgemerkt, maar op basis van de gemeten afstand dachten we dat de er opvolgende weg was verlegd, en gingen vandaar uit omrijden. Binnen twee kilometer de mist in, we zijn weer wakker!  De daaropvolgende kaart met ingetekende lijn met barricades verliep soepel, behalve dat het heen- en weer rijden bij een driehoekje niet resulteerde in de controle H. Mooi dat je achteraf de complete gereden route op kunt roepen.

3 hesp1

Kaart 3 bestond uit het systeem dat je alleen Geel-Oranje-Rode wegen mocht gebruiken met aflopende prioriteit, en nog eens wegen in één richting. Breinkrakers voor onze navigators! Dit traject kenmerkte zich door een subtiel rood puntje in de “d” van de plaatsnaam Goilberdingen, een kunstig verlegde weg, en een bijzonder geniepige routeopdracht die alleen op deel I van II kaarten stond. Om ervoor te zorgen dat je deze routeopdracht zou vergeten, werd erop driekwart van de route een Special ingelast; wederom een nieuw type kaartleessysteem; Grensbenaderen volgens het principe Geel-Oranje-Rood, wegen wel in twee richtingen te berijden en dan met openingen in de grens waarvan je pas bij het starten te zien krijgt (RallyCheck) welke open zijn en welke gesloten. Dit gecombineerd met nog eens een verlegde weg, en de beperkte mogelijkheden om de openingen te mogen gebruiken gaf een hele nieuwe dimensie; complimenten aan de uitzetter.

3 hesp3

Daarna bij de TC-In nog een slalom testje afraffelen, en dan door met een traject Punten vrije Route op een 1 op 100.000 kaart uit de Batavieren. De schaal was slechts een vage suggestie van de werkelijkheid en de cartograaf was meer een goedbedoelende amateur.  Met andere woorden, dit was niet direct ons moment van glorie. Meer een kwestie van doormodderen en met de moed der wanhoop enigszins van vermoedelijk punt naar vermoedelijk punt en de finish worstelen. Luctor et emergo en dan maar goed maken op het volgende traject Pijlen Kortste route op weg naar de goed verzorgde lunch.

3 hesp2

De middag trapte af met een Pijlen Kortste route met de onderhand bekende Geel-Oranje-Rood restricties, op een schaal van 1 op 100.000. Een prachtig uitgezette route met de juiste stress-levels om een verlegde wegsituatie goed op te lossen. In het laatste stukje misten we een kleine vertekening van de weg, waardoor we niet gingen omrijden.  Het volgende traject Pijlen Kortste Route, Punten een-na-kortste route bood een mooie variatie in het uitmeten van de juiste wegen en kaartmanipulatie. Op naar het één na laatste traject, een regularity op een blinde lijn, met een behoorlijk hoge gemiddelde snelheid. Meestal niet onze forte, maar vandaag liep het als een zonnetje, alles goed en met maar weinig tijdstraf. Een scherprijder onderaan de dijk op een weggetje die je in de bocht naar rechts nauwelijks zag, en twee verlegde wegen,  alles in één keer goed. De euforie hierover verdween snel met het omslaan naar de nieuwe laatste kaart.

3 hesp4

Een uitsmijter van de uitzetter; de kaart in spiegelbeeld met wederom een spannend systeem; Pijlen onbekend, kortste route, Geel-Oranje-Rood. Via de RallyCheck wordt doorgegeven wat de volgende pijl wordt die je moet rijden. En aangezien er een Special was ingebouwd, ook nog eens tijdsdruk. Erg mooi gevonden! In de route natuurlijk een wegverlegging, uitnodigingen tot tegengesteld rijden en de noodzaak voor de navigator om de spiegelbeeldsituaties op de kaart te vertalen naar voor de bestuurder begrijpelijke instructies. En elke navigator weet dat dat een bijna onbegonnen taak is…. Even werden we op de laatste pijl nog in verwarring gebracht; de sticker met het pijlnummer 4 sloot volgens ons de onderliggende weg van pijl 4 én de finish af.   Na enig overleg en discussie besloten we dat het een glitsch van de drukker moet zijn geweest, naar analogie van de opmerking “oeps…. Foutje bij de drukker”, en finishten drie minuten te laat, toch een dertigtal strafpunten.

Vervolgens op naar het Eiland van Maurik voor de afsluitende ceremonie en erg lekkere hapjes. Zeker de hamburger kwalificeerde zich als goede vervanger van de rally-kroket.

Het klassement is in de middag in vergelijking tot de ochtend fraai opgeschud, wat goed is voor de spanning. Onze complimenten aan de organisatie om zo’n goed lopend evenement op te zetten onder deze uitdagende omstandigheden.

Truus Bakker en Eric Hesp 

Eindklassement

Foto's: Niko Bloemendal - meer foto's van Niko!