Verslag Tour Auto Optic 2000

Verslag Tour Auto Optic 2000

Write a comment

 

Als uitzondering plaatsen wij (mede door gebrek aan evenementen ????) hierbij de vertaling van een verslag over de Tour Auto Optic 2000, welke van 31 augustus tot 5 september in Frankrijk werd verreden. Buiten de reguliere regelmatigheidsetappes werd er minimaal één circuit per dag aangedaan. Daarnaast is het grote deelnemersveld van zo'n 200 equipes gevuld met een fantastisch verzameling klassieke exoten, maar ook een Giulia's, Mini, Volvo  zijn van de partij. Er kan deelgenomen worden in 2 klassen; regularity en competitie. 

 


DAG 1

OFFICIËLE START OP HET ICONISCHE LINAS-MONTLHERY-CIRCUIT

Nadat ze Parijs hadden verlaten, gingen alle auto's naar het historische circuit van Linas-Montlhéry voor de officiële start van de Tour Auto Optic 2ooo met een ronde op zijn iconische ovaal. De eerste auto die onder de boog passeerde, was een zeldzame Dolomieten Pichon Parat uit 1955 (# 151 - Baldy-Grabowski) die in de wedstrijdcategorie werd ingeschreven. Het eerste klassement zette de toon. Alle ogen waren gericht op de crew van # 201, Raphaël Favaro-Lucien-Charles Nicolet, ook in de wedstrijdcategorie. Na hun overwinning in 2019 in een Lotus Elan, gingen Raphaël en Lucien de uitdaging aan om van auto te wisselen en kwamen aan in een 3.8 liter E-Type Jaguar uit 1962. Zullen ze hun titel behouden? Antwoord bij de finish op 5 september. Ondertussen lijken ze het juiste wapen te hebben gekozen, want de Jaguar won de eerste klassementsproef van de dag.

ferrari

RICHTING HET MAGNY-COURS-CIRCUIT

Na Linas-Montlhéry was de volgende test voor de deelnemers en hun wagens het circuit van Magny-Cours. Sommigen liepen tegen mechanische problemen aan, zoals de Alfa Romeo Giulietta Sprint # 181 uit 1961, bestuurd door Luis Delso-Carlos De Miguel, die mechanisch faalde. Maar de bemanning gaf niet op en ging snel naar een garage om de auto te laten repareren om morgen weer aan de race deel te nemen. Dit maakt ook deel uit van de magie van de Tour Auto Optic 2ooo! In het regelmatigheidsgedeelte monopoliseerden de Porsches de topplaatsen in de VHC-classificatie, met name een van de prototypes van het merk - het thema van de 29e enscenering van het evenement - de # 99 Porsche 550 in handen van Frédéric Stroesser-Gabriel Marachian kwam naar huis vijfde. De overwinning in het H-I-klassement op Magny-Cours ging naar de # 79 BMW 2002 TII bestuurd door Stéphane Peculier-Stéphanie Viellard.

FINISH VOOR HET PUBLIEK IN CLERMONT-FERRAND

Autoliefhebbers die allemaal maskers droegen stonden langs de kant van de weg toen de auto's het parc fermé van Clermont-Ferrand naderden, de stad waar de eerste etappe eindigde. Ze waren allemaal aan het wachten om de doorgang van de Tour Auto Optic 200-caravaan te zien. Net als de Tour de France-wielrenners die ook de mooiste wegen van Frankrijk afleggen, werkt de Tour Auto Optic 2ooo als een magneet voor zijn fans.

mgb

DAG 2

VAN DE VULKANEN VAN DE AUVERGNE NAAR HET PORSELEIN VAN LIMOGES!

Nadat de avonturiers van de Tour Auto Optic 2ooo op dinsdag in de stemming waren geraakt, vertrokken ze de volgende dag bij het aanbreken van de dag in de richting van het Charade-circuit. De opwinding van de vorige dag was nog steeds voelbaar en het verlangen om hogerop te komen in de tijdschema's werd steeds sterker naarmate de seconden verstreken. Waren de wagens klaar om de strijd aan te gaan nadat ze waren afgesteld door de deskundige handen van de serviceteams?

Hervatten van de tweede etappe.

De Tour Auto Optic 2ooo heeft een behoorlijk aantal anekdotes die dit evenement jaar in jaar uit tot zo'n unieke gelegenheid maken. François Allain (# 50, 1973 Citroën GS) was de vorige avond nog steeds over zijn kleine schrik heen toen hij met een mechanisch probleem in de ontstekingsunit in het parc fermé van Clermont-Ferrand aankwam. Maar de presentator was goed uitgerust met een vrij grote voorraad reserveonderdelen! Dankzij de hulp van een plaatselijke garage kon hij zich opstellen voor de start van de tweede dag in Clermont-Ferrand en het circuit van Charade bereiken. Onvoorspelbaarheid is een van de belangrijkste kenmerken van de Tour Auto Optic 2ooo!

kasteel

CHARADE-CIRCUIT

Charade is een legendarisch circuit waarop grote namen in de motorsport zoals Jackie Stewart en Graham Hill schitterden achter het stuur van Formule 1-auto's. Dit circuit van 3,975 kilometer loopt rond het Parc Régional des Volcans d'Auvergne en is daarmee het enige bergcircuit in Europa sinds de oprichting in 1958. De coureurs in de vierde grid in de wedstrijdcategorie sloegen er hamer en tang voor in deze prachtige omgeving. Onder hen was Ludovic Caron (# 204 1965 Shelby Cobra 289), die helemaal achteraan op de grid moest starten na een botsing de vorige dag op het circuit van Magny-Cour. Hij baande zich vrij snel een weg door het veld naar de koplopers en eindigde de race op de vierde plaats, net voor Jean-Pierre Lajournade (# 205 - 3.8-liter E-Type Jaguar). Het was een spannende performance!

TWEE SPECIALS OP GESLOTEN WEGEN IN NOUVELLE-AQUITAINE

De deelnemers aan de Tour Auto Optic 2ooo houden van de circuits, maar ook de klassementsproeven op afgesloten wegen moeten in aanmerking worden genomen. Hun locatie en lay-out worden op het allerlaatste moment aan hen gegeven, dus het is een echte test voor de coureurs die ondergedompeld raken in de wereld van het rallyrijden. Vanmiddag moesten ze niet in één maar in twee etappes rijden op afgesloten wegen. Het was een van de moeilijkste uitdagingen voor de wagens die in het regelmatigheidsgedeelte waren ingeschreven, aangezien ze een gemiddelde snelheid moesten respecteren die werd bepaald door een referentietijd die werd behaald door de wegafsluiters. Hun doel was om zo dicht mogelijk bij dit gemiddelde te komen. Morel-Lenfant in hun # 42 - Chevrolet Corvette C3 leek dit tot een kunst te hebben gemaakt. Ze verlieten het Charade-circuit in de late ochtend als 12e algemeen. In de eerste etappe trokken ze zes plaatsen terug in het algemeen klassement en eindigden ze de dag als leider in het regelmatigheidsgedeelte. Petje af heren!

DE CONCURRENTEN JUICHT BIJ HUN AANKOMST IN LIMOGES

Na 380 km kwam de dag ten einde in het Expositiepark in Limoges. De chauffeurs waren verrast toen ze werden begroet door een grote menigte die de auto's aanmoedigde terwijl ze langskwamen. Dit opzwepende welkom was uiteraard een verrukking voor alle deelnemers.

356

DAG 3

Het is 07.30 uur en de vroege ochtendstralen van de zon baden in het expositiepark van Limoges in een zacht licht. Terwijl de stad nog slaapt, beginnen de eerste deelnemers in de Tour Auto Optic 200o aan de derde etappe van de rally. Het is officieel, de caravan heeft meer dan de helft van de totale afstand van de route afgelegd. Tegenwoordig is Toulouse de bestemming van alle 200 verzamelaarsauto's, maar daarvoor moeten ze niet één maar drie klassementsproeven afleggen. Terugblik op donderdag 3 september.

PASSIE IS TIJDLOOS

De fans staan ​​aan de kant van de weg, het programma en de camera's in hun handen, en maskers op hun gezicht terwijl ze wachten op de passage van de Tour Auto Optic 2ooo. Sommigen zijn daarheen gereisd in hun verzamelauto's! Jongeren en volwassenen hebben alleen oog voor de prachtige historische rallyauto's. Sommige onderwijzers hebben de pauze bij wijze van uitzondering verlengd, zodat de kinderen de komst van de deelnemers kunnen toejuichen, vooral wanneer ze de plek bereiken die voor de lunch is gekozen, het prachtige Château d'Aynac.

HET GROTE VERHAAL VAN DE DAG VAN DE TOUR AUTO OPTIC 2ooo

Zoals altijd zijn er anekdotes in overvloed en in elk gesprek is er een geweldig verhaal. Het betreft vandaag de # 147 een Datsun 240 Z uit 1971, ingezonden door Amaury Eloy en Laurent Deltour. In het verleden was de Japanse auto van Philippe Rames, Eloy's jeugdvriend. Philippe vertelde Amaury dat hij deze auto die in 2009 gestolen was, wilde terugvinden en in wilde rijden voor de Tour Auto Optic 20ooo. Deze laatste heeft helaas nooit de gelegenheid gehad om aan deze wens te voldoen. Als eerbetoon aan zijn vriend besloot Philippe op zoek te gaan naar de Datsun, die hij uiteindelijk in zeer slechte staat in België aantrof. Een volledige restauratie werd uitgevoerd en in 2019 was de auto klaar om de historische rally in de competitiecategorie te starten (in het verleden had hij deelgenomen aan de Tour de France Automobile 1979).

Wederom liep het niet volgens plan en moest de bemanning voor het einde van de eerste etappe met pensioen vanwege een gesprongen cilinderkoppakking. Dit jaar was Eloy terug, maar dit keer in de regelmaat categorie. De geschiedenis herhaalde zich, opnieuw in de eerste etappe, toen de versnellingsbak brak. Maar dankzij het talent van de bekwame monteurs die de hele nacht werkten om de auto te repareren, konden de twee vrienden opnieuw de route van de Tour Auto Optic 20ooo volgen. Een geweldig avontuur en een geweldig verhaal.

DE FINISH IN TOULOUSE ONDER ESCORT

Terwijl de stad bezwaard raakte, begeleidde de Gendarmerie Nationale de verbazingwekkende auto's in de caravan naar het expositiepark van Toulouse. Een konvooi uit een ander tijdperk dat enkele oververhitte motoren hielp vermijden, die op de derde dag echt op de proef waren gesteld.

HER 2769

DAG 4, DE LAATSTE DAG

HET 29e EVENEMENT KOMT TOT EEN EINDE ONDER DE PROVENCALE ZON

Zaterdag 5 september: na een klassementsproef op afgesloten wegen nabij de Mont Ventoux en nog een op het circuit van Paul Ricard, passeerden de deelnemers onder de finishboog. De 29e Tour Auto Optic 2ooo kwam tot een einde. Het was een gekke week geweest waarin de deelnemers 1986 km hadden afgelegd door de mooiste Franse landschappen. Het was een uniek moment vol ontmoetingen en opwinding, maar vooral passie voor de auto. Terugblik op de laatste dag.

MONT VENTOUX, DE REUS VAN DE PROVENCE

25 km lang, 15 km breed, in totaal 26.000 hectare met als hoogtepunt 1912 meter hoogte, domineert de Mont Ventoux de omringende vlakten. Het is het hoogste punt van het Vaucluse-gebergte, de hoogste top van het departement en staat alleen in het landschap, vandaar de naam de Reus van de Provence. En de coureurs deden hun best om deze reus te bedwingen tijdens een klassementsproef op afgesloten wegen. In de regelmaatcategorie wonnen Jérome Fombelle en Christian Martin, twee journalisten die zich inschreven voor Auto Plus & Sport Auto Classiques, deze etappe aan het stuur van een BMW 3.0L CSL (# 90). De 3.0 CSL, beschouwd als de eerste M-afgeleide van een BMW, is een lichtere versie (200 kg minder) van de 3.0 CS-coupé. In feite is deze in serie geproduceerde auto ontworpen met het oog op racen. De alliantie tussen coureurs en auto's van deze bemanning lijkt te hebben gewerkt als een droom! In de wedstrijdcategorie kwamen Florent Jean en Yves Jean in een Ferrari 308 Gr IV Michelotto (# 253) uit 1981 als beste uit de bus in deze etappe vier seconden voor hun naaste achtervolger.

ricard

PAUL RICARD, DE LAATSTE KANS!

De laatste etappe van de dag en vooral de laatste van de Tour Auto Optic 20ooo, Paul Ricard bood de deelnemers de laatste kans om het absolute maximum te doen om een ​​paar punten te scoren of hun positie in het klassement te behouden. Dat was het geval voor de 100% vrouwelijke crew, Priam - Powels in hun Opel GT (# 91). Ze waren de eerste dag geëindigd op de 24e plaats in hun categorie (Regularity HI), en ze arriveerden bij Paul Ricard op de tweede plaats aan de startlijn. Tijdens hun allereerste optreden in het evenement hielden de twee vrouwen vast aan hun plaats in het klassement en eindigden ze deze grote historische rally op het podium. Bravo dames!

DE CLASSIFICATIES

Het moment van de waarheid. De auto's waren onder de boog gepasseerd, maar wie waren de winnaars van de 29e Tour Auto Optic 20ooo? In de competitiecategorie was de naam van de winnaars bekend bij de rallyfans. Raphaël Favaro won al in 2017 en 2018 en behaalde zijn derde succes. Dit jaar was zijn bijrijder Lucien-Charles Nicolet. Favaro had zijn titel voor het grijpen met een verandering van auto in 2020: de winnende Lotus Elan werd vervangen door een 3.8-liter E-Type Jaguar uit 1962. Maar de ruil had geen effect op de twee vrienden en Favaro kwam voor de derde keer bovenaan - gefeliciteerd!

In de regelmaat categorie stond een vader-zoon duo op de bovenste trede van het podium. Jean-François en François Nicoules waren ingeschreven in een Ford Mustang en samen hadden ze al drie overwinningen behaald in de Tour Auto Optic 2ooo (Jean-François 'eerste overwinning in 2012 en overwinningen samen in 2013 en 2015). Ze vormen een onbetwistbaar koppel en de vader-zoon combinatie bleek een winnend recept te zijn dat hen een vierde overwinning opleverde om hun lauweren bij te dragen in de Tour Auto Optic 2ooo - ongelooflijk!

Volledige klassement, klik hier.

voor meer info over de evenementen van Peter Auto.

mini

 

 

foto's: Mathieu Bonnevie 


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast