Wanneer is een klassieker een klassieker?

Write a comment


De onregelmatige column van uw razende rallyreporter.

Het antwoord is: dat is maar net aan wie je het vraagt. Het wereldje van de klassieke rallysport is ook nogal verdeeld over dit onderwerp. Veelal ging men uit van “30 jaar en ouder”. Helder, duidelijk en makkelijk te onthouden. Ook met een positief effect: het potentiële deelnemersveld voor historische rally’s blijft groeien. Immers, er komen elk jaar auto’s van 30 jaar en ouder bij…

Een aantal overkoepelende organisaties heeft recent echter iets anders besloten. Zij hanteren voortaan als leeftijd voor een klassieker dat deze van “voor 1991” dateert. Dat betekent dat een auto in 2023 dus minstens 33 jaar oud moet zijn om een klassieker te mogen heten. Daarmee groeit het potentiële deelnemersveld voor klassieke kaartleesrally’s niet, maar krimpt. Immers, auto’s van die leeftijd komen er niet meer bij. Een negatief effect dus.

Onbekend is bovendien wanneer men de “voor 1991” leeftijdsregel weer verhoogt, zodat een volgende jaargang auto’s (van 1991in dit geval) mag meedoen. Misschien gebeurt wel helemaal niet, wie zal het zeggen? Dan brengen de puristen hun eigen spelletje langzaam maar zeker om zeep. Dat is toch vreemd?

Uw razende reporter pleit daarom voor de terugkeer van de “30 jaar of ouder”-definitie. Dat houdt tenminste de verjonging erin.

De volgende column: Rally’s met een E-klasse. Wel of niet?


De Baronierijders bestaan 70 jaar!

Write a comment

15 april 2023 is een feestelijkdag voor ASC De Baronierijders. Want vandaag bestaan ze precies 70 jaar! En dat moet worden gevierd. Daarom organiseren ze op 13 mei a.s. voor hun leden een Jubileumrit. Dit wordt een gezellige dag met een makkelijke kaartleesrit. Er wordt gestart op een ‘oude’ startlocatie, café Schutterslust tussen Bavel en Molenschot. Jarenlang was dit het vaste adres van De Baronierijders. Het café is inmiddels omgedoopt in Fabels. Deze nieuwe naam past goed bij het motto van de dag: er is veel ruimte voor het ophalen van herinneringen en het vertellen van sterke verhalen! De Jubileumrit eindigt met een feestelijke maaltijd bij Fort Sabina. Leden van De Baronierijders kunnen zich nog aanmelden. Eerder ontvingen ze hiervoor ene persoonlijke uitnodiging.

Logo 70 jarig jubileum

Over De Baronierijders

ASC De Baronierijders is opgericht in 1953 en heeft begin 2023 ruim 160 leden. Jaarlijks organiseren ze zo'n 10 kaartleesritten voor mensen met een passie voor (oude) auto’s en puzzelen met routesystemen. Veel leden van De Baronierijders zijn actief betrokken bij het organiseren van regionale en landelijke ritten. Voorbeelden hiervan zijn de Turfschiprit, de Brabant Grensrit en de Nationale Teamrit. Verder geven ze kaartleescursussen en hebben ze een aparte droogrit-competitie. Elk jaar wordt op de 1e zondag van juni de 6 Uren van Breda georganiseerd. Deze kaartleesrit is al sinds 1998 een van de hoogtepunten van de rallykalender en trekt van heinde en verre deelnemers. De club is aangesloten bij de NRF.

 

 


Rutger Kwant en Carl Verboom 25 jaar lid van AMAC

2 Comments


Via Facebook bereikte ons het bericht dat Rutger Kwant en Carl Verboom 25 jaar lid zijn van de AMAC! En beide niet onverdienstelijk. Want in het voorlopige klassement van 2023 staan beide heren op de 1e plaats in de Sportklasse van het Clubkampioenschap als resp. navigator en bestuurder. Mannen, ook namens RallyNews: van harte gefeliciteerd! En zeg nou zelf: ze zijn in al die jaren geen spat veranderd...😅


Wel een rally, maar geen ontheffing? Begin er niet aan!

Write a comment


Begrijp ons goed, wij van RallyNews zijn niet van de rallypolitie. We hechten aan ieders eigen verantwoordelijkheid. Niettemin maken we onze lezers graag deelgenoot van de gevaren die kleven aan een rally die wordt verreden zonder ontheffing van de verantwoordelijke instanties. Oftewel: wat zijn de risico’s van deelname aan een rally die geen provinciale c.q. gemeentelijke ontheffing heeft in de zin van de Wegenverkeerswet? En stel dat er dan bij zo’n feitelijk ‘illegale’ rally iets gebeurt? Een ongeval met dodelijke afloop of met blijvende invaliditeit?

  1. In elke verzekeringspolis staat dat je je altijd aan de wet dient te houden. Zo mag je geen illegale wedstrijd op de openbare weg organiseren, maar er ook niet aan deelnemen. Beiden zijn bovendien een misdrijf in de zin van de wet.
  2. Zodra van een evenement op de openbare weg na afloop een klassering wordt opgemaakt, is er altijd sprake van “een wedstrijd op de openbare weg”.
  3. Voor “een wedstrijd op de openbare weg” moet dus altijd, zonder uitzondering, een ontheffing worden aangevraagd.
  4. Is er geen ontheffing dan is het evenement per definitie illegaal. Gebeurt er dan toch iets, dan is de uitkering van de verzekering vrijwel 100% zeker: nul komma nul! Met alle verschrikkelijke gevolgen en ellende voor deelnemers, toeschouwers en organisatoren van dien.

Conclusie: vergewis u er altijd van of een rally over de benodigde ontheffing(en) beschikt en bovendien een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Als dat het geval is kunt u zonder zorgen deelnemen. Maar geen ontheffing en geen aanvullende verzekering? Gebruik uw gezonde verstand!

Met dank aan Jürgen Donders, secretaris van de Dutch Historic Rally Club dat we delen van zijn tekst mochten gebruiken.