Verslag 8e editie Alzheimer Rally

Verslag 8e editie Alzheimer Rally

Write a comment

 

Alzheimerrally 2019

In 2018 was ik nog bijna de datum van de rally vergeten, in 2019 waren 12 tot 14 april duidelijk geblokt in de agenda. Niet enkel voor de Alzheimerrally, maar ook de 8erhoekclassic in Twente en Voorjaarsrally van Chrome en R.C.D. Met de Alzheimerrally als eerste kon het navigatie seizoen dus worden afgetrapt om ‘er weer in te komen’; en ik denk dat dat zeker gelukt is!

1bert

Aftasten van de uitzetter

Vlak na de start rijden over het spoor, en de weg neemt direct een andere kompasrichting aan dan ik eigenlijk wil. Op de kaart staat iets verderop wel een ‘neutrale cirkel’... Bij sommige rally’s worden deze (in de expertklasse) ook wel als afleiding of instinker gebruikt; dus het is altijd even opletten hoe de uitzetter de deelnemer probeert te sturen.
kaartfragment
We gaan op zoek naar een manier op zoveel mogelijk van de kaartwegen te rijden; maar tevergeefs vinden we geen controle. De cirkel was dus bedoeld om de deelnemers te helpen; maar zeker zo in het begin blijft dat even aftasten.

Tijd begint al te dringen

Omdat we toch zeker 10 minuten teveel te hebben gezocht gaan we snel door. Na pijl 2 loopt de kaartweg over een fietspad (in werkelijkheid) waar we (dus) niet in mogen; ophalen op de eerstvolgende mogelijkheid dus. We komen midden in een weiland bij een paaltje (aan de andere kant van het fietspad) te staan. Dit zal Martin zeker niet bedoeld hebben! Wat dan wel? We keren in het weiland en halen alsnog de dubbele controle D op nabij pijl 3.
Door het verkeerd rijden, zoeken en nadenken over de juiste route merk ik op dat de tijd al hard gaat voor dit eerste traject; ik geef Koen aan dat we iets moeten doorrijden om de tijd (in) te halen. Met nog maar twee minuten voor de TC zit er vlak voor het einde nog een verlegde weg; daardoor komen we net 12 seconden ‘over tijd’ bij de TC; de eerste minuut aan de broek! Zonde!

Mooi ‘AMAC’ gebied

De route vervolgt zich van Nijkerk naar Scherpenzeel. Een mooi gebied om te rijden, met prachtige (onverharde) wegen en interessante verkeerssituaties. In het verleden hebben we hier ook veel verschillende AMAC ritjes gereden, en het is leuk er met de hand van Martin weer doorheen te navigeren.

Afgeleid voor/door de lunch…

In de laatste etappes voor de lunch beginnen Koen en ik wat te kletsen over minder route-gerelateerde onderwerpen; we hebben wel zin in de lunch. Zouden er weer rallykroketten zijn? Ik merk nog op dat we na het spoor onder ‘Ederveen’ even moeten opletten; de kaart lijkt daar wat gemanipuleerd. Gezellig en met zin in de lunch rijden we door; er lijkt niet zoveel verkeerd te gaan in de route; het zal dus wel meevallen met die manipulatie. Achteraf blijkt dat de scherpte er bij mij vanaf was door ons lunch gesprek. We missen onze eerste controle van de dag; de W van Wakkere Willem, voor het ophalen van een verlegde weg na het spoor bij ‘Ederveen’…
Diezelfde onscherpte (of de afleiding) gaat nog even door, en binnen hetzelfde gesprek mis ik ook de controle B van Bermlijn bij ‘Benedeneind’… Zonde; minder lullen en meer opletten dus!
Om onze 3 fouten van de ochtend compleet te maken maak ik een klassieke fout door via een kaartovergangspunt in te tekenen; een typisch grapje van Martin dat elk jaar wel terug komt. Dure fouten zo blijkt bij de lunch, want er zijn zeker 5 equipes die foutloos hebben gereden.

1koen4

Scherpte weer terug?

Na de super lunch (en heerlijke rallykroketten!) starten we met een grensbenadering. Wat op het eerste gezicht altijd makkelijk lijkt blijkt toch vol te zitten met enkele verleggingen en vertekeningen. Wachtend bij de top koffie van Detron blijkt dat wij als een van de enige equipes de controle Q hadden gevonden; een verlegging van de weg, waardoor je net iets door moest rijden. Hebben we onze scherpte weer terug?!

2x Langsrijder!

Een half uurtje na de koffie rijden we op pijl 8; die lijkt niet helemaal goed te lopen in werkelijkheid, dus we besluiten hem op te halen waardoor we controle P vinden. Bij de volgende TC horen we dat daar ook nog een controle O voor en na had gemoeten. Gek genoeg hebben we die tot 2x toe niet gezien. Ik ben er nooit zo van om te zeggen dat dat alleen rijdersfouten zijn, want zelf kijk ik net zo goed mee langs de weg. Maar dit keer beiden blijkbaar niet goed genoeg. Doodzonde dat we daardoor 2 pijnlijke strafpunten extra pakken.

1nijboer

GTC?

Net twee kilometer voor TC8 staat een bemande controle. Veel equipes verwachten een spannende uitslag, dus wachten daar om hun ex-aequo positief te beïnvloeden. Wij hebben al teveel fouten gemaakt vandaag dus besluiten gewoon door te rijden. Direct daarna blijkt een stukje weg niet te rijden, waardoor we nog een keer langs die GTC moeten. Aangezien iedereen daar nog staat te wachten zouden we ‘verklappen’ dat er tussen de GTC en TC nog iets halen valt. Toch besluiten we de GTC direct weer aan te doen. Direct worden een aantal wachtende equipes zenuwachtig en gaan nu toch ook maar rijden. Een mooi schouwspel om te zien!

1koen3

Venijn in de staart…

In het laatste traject zijn we de TC-IN gepasseerd, we hebben dus alle tijd voor de laatste 8 pijlen. Voor ons genoeg tijd om nog 2 wegverleggingen te missen. Voor mij een les om bij dit soort ritjes nog meer op het nauwkeurig meten te letten, en niet eens zozeer op de wegsituaties.
Bij de finish wacht ons een heerlijke borrel bij de startboog; we hebben een mooie dag gehad, veel controles gevonden, maar ook (net teveel) fouten gemaakt en daarvan geleerd.
Met het grote startveld inclusief prachtige bolides, een uitdagende route, mooie locaties en een fantastisch bedrag voor het goede doel, was dit een rally om trots op te zijn. Proficiat Martin, Frans en Jan.

Willem van Leeuwen

Equipe # 12:  Koen Bender - Willem van Leeuwen | Expertklasse

Foto's: Gertjan Schutten - GSAutosport.nl

1koen2

 

 


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast