Twee etappes, 50 punten, 3 uur rijtijd. Ziedaar de ingrediënten van de Try-out Paintballrally. Klinkt bekend toch? Maar schijn bedriegt. Eric Klunder en zijn team hebben namelijk een nieuw rallyconcept ontwikkeld. Niet individueel, maar met twee equipes in een team rijden en gezamenlijk een strategie bedenken. Met een opdracht die – deels – van tevoren bekend is. Komt de gezelligheid ten goede en bevordert de saamhorigheid. Volgend jaar rond deze tijd een tweedaagse rally op basis van dit idee.
Om te kijken of het aanslaat was er op zondag 11 juli de try-out. Een beknopte rit met het hierboven beschreven systeem. De punten werden al twee dagen voor de rally vrijgegeven. Dat gaf de teams de gelegenheid alvast afspraken te maken over de teamstrategie. Hoe verdeel je de route onderling, welke punten zijn lastig te bereiken (leve Google maps: op de tamelijk gedateerde kaart stonden enkele nieuwe rondwegen nog niet) en hoe veel tijd gaat het kosten om alle punten aan te doen? In de voorbereiding werd al snel duidelijk dat het ondoenlijk was om binnen de tijd alle punten te bereiken. Een verdeling tussen beide equipes (de een zou het noordelijk deel van de kaart rijden, de ander het zuidelijk deel) was gelukkig wel globaal te maken.
Een uur voor de start werd de definitieve opdracht uitgereikt. De waarde van ieder individueel punt kenden we al, maar nu werd ook bekend hoeveel rode, gele, blauwe en oranje ballen je als team in ieder geval aan moest doen. En hoeveel punten je minimaal moest behalen. Puzzelen maar! Minstens het vereiste aantal gekleurde ballen rijden, sowieso het gevraagde aantal punten halen, en liefst nog wat extra punten aandoen om daarmee je teamscore op te vijzelen. En dan ook nog zorgen dat je redelijk binnen de tijd bleef. Tijdens de lunch overlegden de navigators: “Jij rijdt die rode punten, ik die. En dat blauwe punt hoeven we wel niet aan te doen, maar het is wel 15 punten waard. Toch maar proberen?”
Zo gingen we op pad en had ieder team zijn eigen strategie. Sommigen gingen voor het minimaal aantal te behalen punten en reden goed binnen de tijd, anderen pikten wat extra punten mee en verzamelden tijdstrafpunten. Met slechts 1 punt aftrek per minuut tijdsoverschrijding bleek het de moeite waard een ‘duur’ punt dat wel een beetje buiten de route lag, toch maar op te halen.
Aan de finish waren alle deelnemers enthousiast over dit nieuwe concept. Omdat dit een try-out was, mochten (nee, moesten) de deelnemers allerlei verbeterpunten aandragen. Zo kwam naar voren dat je door alle extra punten die je kon halen boven het vereiste minimum wel in de hand werkt dat je gaat ‘racen’. Immers, extra punten aandoen betekent meer kilometers rijden in dezelfde tijd. En racen is nu juist niet de bedoeling. Misschien is de opdracht een exact aantal punten te behalen beter? Of strooi in de buurt van de finish van een etappe wat extra punten neer, die je dan al naar gelang je tijd over hebt nog zou kunnen halen. Een andere suggestie: geef de punten pas kort voor de start vrij, dan heb je meer gelijke kansen. Niet iedereen heeft immers tijd een halve dag op Google maps te gaan zitten puzzelen. Aan de andere kant: het heeft ook wel wat de avond voordat de rally start met zijn allen in een hotel te zitten en daar per team alvast de beste route te bepalen. Nog een: het was op deze kaarten logisch de kaart te verdelen in een noord- en een zuidroute. Daarbij was de zuidroute in beide etappes in tijd langer dan de noordroute. Een evenwichtiger verdeling zou fijner zijn. En tenslotte: de rally kent maar één klasse. Dan zijn teams die bestaan uit twee equipes die normaal in de Expertklasse uitkomen wel erg in het voordeel ten opzichte van teams bestaande uit minder ervaren equipes. Je zou kunnen denken aan een ervaren en een minder ervaren equipe per team (zo trek je misschien ook makkelijker een nieuwe lichting deelnemers aan), of aan het toekennen van handicaps aan cracks.
Kortom, een nieuw en erg leuk concept dat met wat aanpassingen zeker een plekje verdient op de rallykalender!
Fred Hak