De vierde GEO-Rally, een leuk experiment met de Rallycheck App

De vierde GEO-Rally, een leuk experiment met de Rallycheck App

Write a comment

 

De vierde GEO-Rally, een leuk experiment met de Rallycheck App

Jaap en ik reden op zaterdag 30 maart 2019 de GEO-Rally, die dit jaar was voorzien van een extra sausje. Het ging dit jaar niet alleen om een spannende rit uitgezet door Joep Wanders, maar tevens om een groots opgezet experiment met de Rallycheck App van ISource-Robert Mous.

1 jaap

De rit was inhoudelijk weer perfect, zoals we van Joep gewend zijn. Hij werkte met opgeblazen kaarten zodat alles heel eenvoudig leek. Jaja, leek, maar hij had zo nu en dan wel een weggetje verlegd of weggepoetst, wat natuurlijk weer leidde tot mooie constructies. En regelmatig lokte hij je in de val door listig gebruik te maken van details uit het reglement. De GEO-Rally mag dan ook wat moeilijker zijn, want het is een oefenrit voor de Tulp, bedoeld voor GEOefende equipes. Het was een pittige, maar heel plezierige rit. De uitslag werd zondag via de mail thuis gestuurd. Dat is altijd zo bij de GEO-Rally. Met 6 fout, werden we 14de van de 52.

Maar hoe was de ervaring met de Rallycheck App? Eigenlijk verrassend leuk, daar was bijna iedereen het over eens. Heel fijn is ook dat je continu een klein kompasje en je snelheid in beeld hebt. Het kompasje is het middelste rondje (wijst nu noord aan).

 1 int  1 app


Hoe werkt het? Met deze app heb je geen fysieke controlebordjes langs de route, die controleren of je de juiste route rijdt. De route wordt nu gecontroleerd via GPS-waypoints en software die je op je smartphone hebt geladen. Op het moment dat je een virtueel controlebordje passeert verschijnt de letter als pop-up op je telefoon eventueel met een mededeling of opdracht. Je hebt dan 60 seconden de tijd om hem te accepteren. Doe je dat niet, dan vervalt hij na die tijd.

1 app2
Je hebt op je smartphone continu een overzicht van je controlekaart. En sommige controleletters hebben een tijd erbij of een mededeling zoals 'snelheidscheck', 'einde of begin regularity' of een herstelopdracht. Zo zat er ook een regularity in de rally. De startplaats was op de kaart aangegeven en op die plaats was ook een waypoint. Je kon zelf kiezen wanneer je deze startletter passeerde. Op het moment dat de letter met de tekst 'Start regularity' op je smartphone verscheen, drukte je je stopwatch in en zette je je trip op nul. Met behulp van de bijgeleverde snelheidstabel rijd je vervolgens de regelmatigheidsproef tot je bij de waypoint met de tekst 'end of regularity' komt. Start- en finishtijd worden exact bijgehouden, inclusief allerlei tussentijden. Er is geen speld tussen te krijgen.
Na gefinisht te zijn krijg je meteen een mail met een overzicht van je controlekaart, maar ook een gedetailleerde overzichtskaart van de door jou gereden route inclusief je eigen controles. Ook de uitleg zit erbij. Heel handig dus.

1 route

En het nakijken van de controlekaart door een rekenkamer, een stressvolle en arbeidsintensieve klus, zou bij deze opzet overbodig kunnen worden, want een goed computerprogramma moet de controlekaart razendsnel kunnen nakijken.1 ckaart In de toekomst zou je je zelfs kunnen voorstellen dat van iedere equipe die de finishcontrole passeert, meteen de rangorde zichtbaar wordt, wat de spanning kan verhogen.
Wat ook erg leuk is, is dat de organisatie op elk moment kan zien waar de equipes zich in het veld bevinden en per equipe een inzicht heeft in de binnen gehaalde controles.

Je vraagt je natuurlijk af of dit systeem niet vreselijk saai is voor de bestuurder die normaliter gefocust is op het zien van de controlebordjes? Jaap miste een klein beetje de spanning die je hebt als je in de verte een oranje controlebordje signaleert langs de weg. Maar de letters die als pop-up op je smartphone verschenen als je een waypoint passeerde, gaven toch ook wel weer een kick, een goede vervanger van de fysieke bordjes. En bij dit systeem wordt de kans dat de bestuurder bij druk verkeer of tijdens het rijden van een zandweg met kuilen een bordje mist, bijna tot nul gereduceerd.

Waren er ook nadelen? Natuurlijk, dit was niet voor niets een experiment. Wij misten een waarschuwingssignaal als er een letter verscheen, waardoor je het risico liep een up-poppende letter niet binnen 60 sec gezien te hebben zodat je hem kunt accepteren. Anderen hadden daar ook last van, maar sommigen weer niet. Een kwestie van instellingen op je eigen telefoon of maakte de auto te veel lawaai? Wij hebben het tijdens de rit niet kunnen oplossen. Daarnaast kun je ook nooit meer iets herstellen als je eenmaal een letter verder bent. Eenmaal geaccepteerd, is een letter onuitwisbaar. Maar daartegenover staat dat sjoemelen/bedriegen ook niet meer kan: het doorbellen van letters heeft geen zin meer, want je moet toch echt fysiek langs de waypoint zijn gereden. En nog een voordeel, de bordjes kunnen niet meer gejat worden of in de sloot gegooid worden. Nog iets anders, gaan we de bemande TC's missen die ons een lekker dropje aanbieden?

En hoe zit het met de privacy? De route die je gereden hebt, de snelheden waarmee je de controles passeert, de auto waarmee je hebt ingeschreven (leaseauto?), alles is vastgelegd… Als er instanties zijn die in die gegevens kunnen komen, kan het eventueel tegen je gebruikt worden. En is de app te hacken, waardoor bijvoorbeeld alle gegevens worden gewist of aangepast? En hoe betrouwbaar is de digitale rekenkamer? Daar ben ik persoonlijk heel benieuwd naar. Ook bleek dat er een controle op een driehoekje bij sommigen niet was geregistreerd omdat er een auto op dat driehoekje stil stond. Beïnvloedt dat het signaal zodanig dat de waypoint niet wordt gedetecteerd? Wat te denken van een route die door een dicht bos leidt; werkt onze GPS dan nog goed? En specifiek even over deze rit: er hadden wel wat meer controles kunnen zijn. Met dit systeem kost dat nauwelijks extra moeite. En inderdaad, de versie voor IPhone was nog niet beschikbaar, waardoor sommige geïnteresseerden niet mee konden doen. Maar daar wordt aan gewerkt!

Kort samengevat: een mooie ontwikkeling en zeker iets voor de toekomst. Is voor de uitzetters en de oprollers een behoorlijke verlichting en kan voor de rekenkamer een uitkomst zijn. De deelnemers vonden het leuk en hebben het niet ervaren als een degradatie van het oude systeem met al zijn controlebordjes (wel of niet goed weggezet en/of zichtbaar). De app moet zeker nog enigszins aangepast en verbeterd worden, maar na dit grootschalige experiment zal dat zeker goed komen. Joep en Robert, succes met de app en dank voor de leuke ervaring en de uitstekende rit!

Joke (& Jaap) Beck

1 bas

De winnaars van deze GEO rally: Gerrit Teerink -  Bas de Rijk.

Foto's: Joris Odink.

Klik hier voor de volledige uitslag.

 


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast