Verslag 6e Tour de Gazet

Verslag 6e Tour de Gazet

Write a comment

 

De Tour de Gazet mag zich de laatste jaren verheugen in een steeds grotere belangstelling onder rally-minnend Nederland. De 6e editie, wederom vanuit het Teugel Resort in het buitengebied van Uden, was wat dat betreft geen uitzondering. Begin oktober werd de inschrijving al gesloten en waren de 110 startplaatsen vergeven. Overige geïnteresseerden werden verwezen naar de wachtlijst. Bouwstenen van het succes zijn zonder twijfel het kundige en enthousiaste organisatiecomité bestaande uit Peter Spruijt en Jürgen Donders in combinatie met de meesterlijke uitzetkunsten van good-old Fred Hak. Dit alles uiteraard onder de bezielende leiding van Ben Vermeer. Eveneens zeer aansprekend is het zogenaamde ultra-inclusive arrangement dat gehanteerd wordt. Alle drankjes en hapjes incl. lunch en diner zijn inbegrepen waarmee voorkomen wordt dat u de dag na de rally nog wat consumptiemunten in uw broekzak vindt, u kent dat wel van andere rallies …

dries

Onder prachtige omstandigheden gaat het rallyveld die zaterdag van start. Tijd om even rustig warm te draaien is er niet, uitzetter Hak test direct of je al bij de les bent met een lastige 1-na-kortste route naar het allereerste punt in de rit. Met wegen in 1 richting berijden is het tevens zaak om de route goed in te tekenen voordat je van start gaat hetgeen noodzakelijk blijkt in een herconstructie die gemaakt moest worden wat later op de kaart. Als je de route nog niet volledig ingetekend hebt, krijg je hier de rekening gepresenteerd. Voor de Expert-klasse volgt hierna een traject op een industrieterrein met een kaartschaal 1:10.000. Hier moet een kortste route over maar liefst 10 pijlen geconstrueerd worden, een leuke en uitdagende afwisseling ten opzichte van het reguliere kaartleeswerk. Na een korte koffie-stop sluiten een kaart met kompaspunten incl. een regularity het ochtendgedeelte af. Door het gebruik van Tijdvenster Controles in plaats van reguliere TC’s is de tijdsdruk wat minder dan normaal en rijden we ontspannen naar de lunch-locatie.

lunch

Café Meneer van Eijck in Oisterwijk is een gezellige uitspanning die door de houten inrichting net zo gezellig oogt als een après-ski bar in de Alpen maar voor het complete rallyveld eigenlijk te klein is. Daarbij is de parkeerruimte zeer beperkt en moeten de meeste deelnemers langs de doorgaande weg parkeren en daardoor een aardig stukje de kuierlatten nemen om de lunchlocatie te bereiken. Doordat er nogal wat equipes later in hun tijdvenster zitten is voor hen de lunchtijd beperkt en is het dringen geblazen om het onvermijdelijke broodje rally-kroket te bemachtigen. Het blijkt de enige wanklank in een verder prima verlopen rally-dag.

lancia

Na de lunch trakteert de uitzetter zijn startveld op een nieuwe vondst. In de archieven van zijn rally-rijdende vader heeft hij een stokoude ANWB-kaart gevonden en hierop een lange ingetekende lijn uitgezet. Nu blijkt het wegennet in 50 jaar tijd zoveel gewijzigd dat we na een tijdje besluiten de ingetekende lijn maar als blinde lijn te rijden aangezien we aan oriëntatie nagenoeg niets hebben aan deze afgestofte kaart. Na een overheerlijke puntzak friet en een traject grensbenaderen dat redelijk goed te doen is, volgt weer een oude kaart waar een aantal vrije punten aangedaan moeten worden. Zoals vaker bij dit soort kaarten, verhindert een nieuwe weg de doorgang naar een punt en moet er een route geconstrueerd worden via niet-kaart wegen. Door de ingevallen duisternis blijkt dat een hele kluif, het is een komen en gaan van rally-equipes die in alle richtingen vertwijfeld op zoek zijn naar een punt. Om niet buiten het Tijdvenster te geraken, besluiten we de zoektocht op een bepaald moment maar te beëindigen en de finish op te zoeken.

alfas

Hier is het al een drukte van belang en doet iedereen onder het genot van een gratis drankje enthousiast verslag van zijn belevenissen onderweg. Door de vlotte rekenkamer is er tijdens het prima diner-buffet al een einduitslag. Toni Bienemann en Edwin Roos blijken ditmaal de sterksten in de Expert-klasse. Zij doen bijna altijd mee in de strijd om het ere-metaal maar dit is dan de eerste keer dat ze samen een grote, voor het DHRC kampioenschap meetellende rally op hun naam schrijven, chapeau!

win expert

In de Sportklasse zijn Elise Platjouw en Matthijs Cysouw de beste equipe. De Tourklasse wordt een prooi voor Wilma en Cees van den Heuvel, allen proficiat. Na de feestelijke prijsuitreiking gaat iedereen na een mooie en intensieve rally-dag met een voldaan gevoel naar huis. De onuitputtelijke Ben Vermeer wil echter nog van geen terugreis weten. Hij trakteert zijn organisatieteam aansluitend nog op een avondje bowlen, het was ongetwijfeld nog lang onrustig in Uden …

Bas de Rijk

Equipe # 6: Gerrit Teerink - Bas de Rijk @ Porsche 911 (1970)  | P2 expertklasse

edwin

alfa2

Foto's Niko Bloemendal | meer foto's van Niko

 

 


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast