Verslag 10e Moustache Classic 2019

Verslag 10e Moustache Classic 2019

Write a comment

 

Eerst even wat uitleg wat dit voor een rit is: de organisatie is een deel uit de alom bekende Sezoens Internationale snelheidsrally in Bocholt (België), net over de grens bij Weert), die de Moustache Classic voor vooral klassiekers heeft uitgezet. In de beginjaren was het vrijwel alleen Bol-Pijl (BP), maar er zijn inmiddels meer kaartlees bij gekomen. Dit gaat wel volgens het VAS-reglement (VAS is vergelijkbaar met de KNAF in NL) voor deze ritten. Je vindt deze op hun website. Het is een uitgebreid document waarin duidelijk de regels met uitleg worden neergezet. Zeker de moeite waard om eens door te lezen. Daarmee hebben ze ook andere kaartleesregels dan in NL en maakt het zeker spannend. BP komt veelal overeen zoals bij ons in Nederland, maar je moet goed opletten bij doodlopende wegen, hier zitten veel trukjes in . Dit jaar is een Jubileum jaar voor de Organisatie: de 10e keer!

Ik reed deze VAS-ritten in het verleden regelmatig door het jaar heen en vooral met mijn rallymaat Huub Mertens. Deze keer in zijn blauwe Porsche 911 SC uit 1977. Zeer betrouwbaar en snel. Vanwege het jubileum heeft de organisatie er een 2-daags evenement van gemaakt: zaterdag 23 november om 18.30 uur start in Bocholt, altijd op het kerkplein. De avondfinish was in NL, Fletcher Hotel Jagershorst langs de A-2 bij Leende, waar je ook kon blijven slapen. Zondag 24 november was hier de start van de 2e dag terug naar Bocholt-kerkpein.

alcohol

De start van elke dag (dus ook op zondag!) begint met 10 min voor je start een alcohol-proef te blazen. Ja, blijft bijzonder (zie stempel A goedkeuring op je controlekaart op de foto).

controlekaart

Daarna direct aan de slag. Eerst de BP en dan kaartje met pijlen kortste route. Hier ga je goed in de mist als je de rijrichting en het begin van de pijlen (voor de navigatoren: ‘t bekende haakje) niet in de gaten houd. Zeer intensief en dat in het donker, waar veel (onverharde) wegen op inritten lijken.  Dan kom je in Nederland en de finishcontrole net voor middernacht, was bij de gebroeders Luybrechts, Ford dealer in Valkenswaard en bekend van hun grote rally-geschiedenis. Dan borrelen in Hotel Jagershorst.

ds

Zondagmorgen om 9.01 uur de start vanaf Jagershorst en 3 minuten erna een zelfstart van een regularity op BP zonder afstanden. Dit was zeer zwaar…goed uitkijken dat je weggetjes niet voorbij rij. We komen in de 2e regularity in Budel-Dorpsplein met BP zonder afstanden, maar er staat nu een afstand van 3300 bij, dus linksaf en 3300 mtr rijden…..was niet goed, kom je na 3300 mtr achter: dat was de totaal-afstand die dan gereden moest zijn. Gauw weer terug (we waren niet de enige!)..regularity verknald, maar controles nog te halen. Na 4 BP-opdrachten kwamen we er niet meer uit: een kerkplein links, die als asfalt aansluit aan de weg voor 400 mtr is voor mij geen weg, werd als weg gezien. Tja..dan kom je er niet meer uit. Op naar kaartleesfragment die vlakbij was, maar de regularity was nog niet afgelopen, bleek later: EOR kregen na km rijden. Je moest ook erg oppassen met BP gestyleerd (met een * in de hoek van de opdracht) en niet gestyleerd. Ook oplopende opdrachten worden een keer bij een aantal verwisseld. Erg oppassen dus.

lunch


We komen in Bocholt en krijgen broodje met soep in de pause. Na de pause starten met weer een alcoholcontrole en het laatste stuk rijden. Hierin was de laatste opdracht: rijden op basis van afkortingen. De VAS noemt het Geschreven Nota’s, bv LLL = (weg) Links Laten Liggen, RN = Eerste weg Rechts nemen, TR = Kruispunt (einde weg) Rechts en veel meer. Je kan dus geen 2 opdrachten achter elkaar geven, dat is verwarrend voor de chauffeur. Dus bij ons kwam het voor: hier afslaan, wegrijden en volgend opdracht is LN (eerste weg links nemen). Die weg ligt naast de weg waar je uitkwam (nog geen 5 mtr met een heg ertussen). Dus de komende 2 opdrachten klopten niet. Ook een weg tussen 2 huizen, leek alsof het een oprit/pad was en die rij je voorbij. Voordat je dat gevonden hebt, ben je veel tijd kwijt (en stress in de auto).

voorstart


Tegen 15.00 uur waren we klaar en nu afwachten tot uitslag en eenvoudig buffet. Ik heb daar niet meer op gewacht, want moest nog flink stuk rijden naar huis.
Wat ik begreep van andere deelnemers, waaronder hele goeie, is dat regelmatig (langsrij) controles (die veel kleiner zijn dan in NL) erg verstopt waren en erg links gemonteerd op paal met rondom veel geel blad (controles waren ook geel).

Het is een duidelijk andere rally dan wij in NL gewend zijn, maar de rit zat goed in elkaar! Je moet dit echter vaker doen om er goed in te kunnen worden. Voor mij: volgend jaar weer: oefening baart kunst.

Jos Jurriëns
Navigator bij Huub Mertens in zijn Porsche 911

Huub, we moeten dit vaker doen !!

huub

 


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast