Wel een rally, maar geen ontheffing? Begin er niet aan!

Wel een rally, maar geen ontheffing? Begin er niet aan!

Write a comment


Begrijp ons goed, wij van RallyNews zijn niet van de rallypolitie. We hechten aan ieders eigen verantwoordelijkheid. Niettemin maken we onze lezers graag deelgenoot van de gevaren die kleven aan een rally die wordt verreden zonder ontheffing van de verantwoordelijke instanties. Oftewel: wat zijn de risico’s van deelname aan een rally die geen provinciale c.q. gemeentelijke ontheffing heeft in de zin van de Wegenverkeerswet? En stel dat er dan bij zo’n feitelijk ‘illegale’ rally iets gebeurt? Een ongeval met dodelijke afloop of met blijvende invaliditeit?

  1. In elke verzekeringspolis staat dat je je altijd aan de wet dient te houden. Zo mag je geen illegale wedstrijd op de openbare weg organiseren, maar er ook niet aan deelnemen. Beiden zijn bovendien een misdrijf in de zin van de wet.
  2. Zodra van een evenement op de openbare weg na afloop een klassering wordt opgemaakt, is er altijd sprake van “een wedstrijd op de openbare weg”.
  3. Voor “een wedstrijd op de openbare weg” moet dus altijd, zonder uitzondering, een ontheffing worden aangevraagd.
  4. Is er geen ontheffing dan is het evenement per definitie illegaal. Gebeurt er dan toch iets, dan is de uitkering van de verzekering vrijwel 100% zeker: nul komma nul! Met alle verschrikkelijke gevolgen en ellende voor deelnemers, toeschouwers en organisatoren van dien.

Conclusie: vergewis u er altijd van of een rally over de benodigde ontheffing(en) beschikt en bovendien een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Als dat het geval is kunt u zonder zorgen deelnemen. Maar geen ontheffing en geen aanvullende verzekering? Gebruik uw gezonde verstand!

Met dank aan Jürgen Donders, secretaris van de Dutch Historic Rally Club dat we delen van zijn tekst mochten gebruiken.


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast