Er wordt opnieuw bezwaar aangetekend tegen het nieuwe besluit om benzine-auto’s van voor 1 juli 1992 te weren uit de milieuzone in Rotterdam.
Bovendien is er aangifte gedaan tegen D66-wethouder Pex Langenberg – de initiator van het nieuwe besluit – wegen machtsmisbruik.
Het nieuwe besluit om auto’s op benzine en lpg van voor 1 juli 1992 te weren uit de milieuzone in Rotterdam werd genomen kort nadat de rechter het eerdere besluit om deze categorie auto’s te weren van tafel had geveegd. In de rechterlijke uitspraak van 14 juni van dit jaar weer gesteld dat de gemeente het besluit niet goed had onderbouwd en dat auto’s op benzine en lpg daarom weer moesten worden toegelaten tot de milieuzone in Rotterdam.
In reactie daarop maakte de D66-wethouder een nieuw besluit, met volgens hem een betere onderbouwing, maar dat wordt bestreden voor de Stichting Rotterdamse Klassiekers. De stichting probeert nu opnieuw zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om voor 15 september bezwaar aan te tekenen tegen het nieuwe besluit.
Machtsmisbruik
Naast het aantekenen van bezwaar door de Stichting Rotterdamse Klassiekers, is er ook aangifte gedaan van machtsmisbruik tegen D66-wethouder Pex Langenberg. De aangifte werd gedaan door een van de leden van de stichting, de kunstenaar Joris Rockx. Hij vindt dit het einde van de rechtstaat. “Het is onbestaanbaar wat hij doet, er ligt een uitspraak en die is glashelder. de wethouder stapt daar overheen alsof het niks is.” Rockx is van mening dat de situatie onveranderd is sinds de uitspraak van de rechter. “Er zijn geen nieuwe cijfers en er is geen nieuwe onderbouwing. De wethouder probeert dingen recht te rekenen die krom zijn. We hebben net anderhalf procedures gevoerd en kregen gelijk van de rechter, die oordeelde dat op basis van de technische rapporten van het TNO een feitelijke onderbouwing van het nut van het verbod op oudere benzineauto’s onmogelijk is. De wethouder gaat tegen die uitspraak in met een nieuw verkeersbesluit.” Rockx denkt dat de D66-wethouder dit besluit alleen maar neemt om niet af te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.
Joris Rocks kreeg met zijn aangifte overigens bijval van de Rotterdamse VVD.
Raadslid Jan Willem Verheij van die partij, die zich van meet af aan tegen de milieuzone verzet heeft, zegt dat de actie van de wethouder ‘inderdaad voelt als machtsmisbruik’. Zijn collega van de PvdA, Barbara Kathmann is het met Verheij eens. „De wethouder doet dit uit politiek gewin over de rug van de gewone Rotterdammer. Dat is kwalijk.” Kathmann en Verheij willen na de zomer meteen in debat met de wethouder. Dan moet hij zich verantwoorden voor het feit dat hij het vonnis van de rechter niet respecteert.
Bron: KNAC