Pedaalridders

Pedaalridders

 

Wellicht is de term “pedaalridder” in de vergetelheid geraakt.

Vroeger werd deze term door garagehouders nogal eens gebruikt om de eigenaar te attenderen op het verkeerde gebruik van het koppelingspedaal. Bij de handgeschakelde versnellingsbakken is een koppelingssysteem tussen de motor en de versnellingsbak gemonteerd. De hoofdonderdelen van het koppelingssysteem bestaan uit een koppelingsplaat, drukgroep en een druklager. De bediening gebeurt met een kabel of een hydraulisch systeem. Bij een kabelbediening is het mogelijk om de speling in het systeem af te stellen en bij een hydraulisch systeem wordt de speling gecorrigeerd door het gebruik.

Algemeen is bekend dat een koppelingsplaat slijt. Op een koppelingsplaat is aan beide zijden voeringmateriaal geklonken met een hoge wrijvingsfactor en een grote mate van slijtvastheid. De drukgroep zorgt voor het vastklemmen van de koppelingsplaat tegen het vliegwiel. Een koppelingsplaat slijt altijd, omdat er nu eenmaal toerentalverschillen zijn tijdens het gebruik van de koppeling.

De mate van slijtage is erg afhankelijk van de wijze waarop met de koppeling wordt omgegaan. De minste slijtage ontstaat bij de kleinste toerentalverschillen tussen de motor (vliegwiel) en de prise-as (ingaande as versnellingsbak). Het beste is wegrijden met een minimum aan gas bijgeven en gelijktijdig de koppeling soepel en snel op laten komen. Als er goed wordt overgeschakeld is het toerentalverschil nihil. Bij het terugschakelen is er altijd een behoorlijk toerentalverschil. Echter hoe lager de voertuigsnelheid bij het terugschakelen hoe kleiner het toerentalverschil.

En wanneer is iemand nu een pedaalridder? Met name als deze tijdens het rijden zijn linkervoet laat rusten op het koppelingspedaal. Ten eerste wordt het druklager continu belast en slijt overmatig. Vooral als het druklager een koolstofring is en geen mechanisch kogellager zal dat extra warmteontwikkeling geven. Niet zelden is de koolstofring al geheel versleten voordat de koppelingsplaat gaat slippen. Maar ook wordt door de pedaalridder de koppeling in lichte mate bediend en kan de koppeling al gaan slippen als het vermogen van de motor wordt aangesproken. Verhoogde slijtage is dan voorgeprogrammeerd. Ook nooit de koppeling ingetrapt houden bij stoplichten of in files. Druklagers vinden dat niet fijn!

Met dank aan:

garage classic service