Wijzigingen blauwe kentekenplaten

Wijzigingen blauwe kentekenplaten

 

Voor de meeste eigenaren van klassieke auto’s is het voeren van de ouderwetse blauwe kentekenplaten een belangrijk aspect voor het totale uiterlijk.

Sinds 1988 is het bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) al mogelijk om voor klassieke auto’s met een datum eerste toelating (DET) 31 december 1977 of ouder een nieuw kentekennummer aan te vragen bestaande uit een reeks van 1 groep van 2 letters en 2 groepen van 2 cijfers. Vooral die oude witte 2 letter/4 cijfercombinaties op blauwe platen levert voor de eigenaren het ultieme klassieke gevoel op.

U dient bij de RDW een aanvraag te doen in briefvorm en samen met de oude kentekenbewijsdelen op te sturen naar Veendam. U maakt € 39,- over en binnen 5 werkdagen worden u een nieuw kentekennummer toegewezen en een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat. De oude kentekenbewijzen krijgt u niet terug. Ook al omdat het voormalige kentekennummer niet meer zal bestaan! Voor meer informatie zie deze link:

Sinds 1 januari 2016 is in de APK-keuringseisen, vermeld onder “APK aanvullende permanente eisen” in paragraaf 3, een interessante wijziging doorgevoerd over blauwe kentekenplaten. Als uw klassieke auto een datum eerste toelating (DET) 31 december 1977 of ouder heeft, mag u zonder meer blauwe kentekenplaten voeren! Er wordt geen enkel onderscheid meer gemaakt in de cijfer- of lettercombinaties. Zelfs met de huidige nieuwe kentekenreeks van een groep van 2 letters, 3 cijfers en 1 letter is het toegestaan om blauwe kentekenplaten te voeren. Dat laatste zal vrijwel niet voorkomen, omdat klassieke auto’s van 31 december 1977 of ouder bij invoer in Nederland en na de RDW-keuring automatisch een kentekennummer krijgen toegewezen van 1 groep van 2 letters en 2 groepen van 2 cijfers.

Er is echter ook een groep van klassieke auto’s die een kentekennummer hebben, bestaande uit 2 groepen van 2 letters en een groep van 2 cijfers. Vele eigenaren voeren toch blauwe kentekenplaten en hebben de verplichte gele nummerplaten in de klassieke auto liggen voor het geval “oom agent” controleert. Meestal krijg je alleen een waarschuwing. Maar ook voor de APK-keuring moeten de gele platen gevoerd worden en worden na goedkeuring er weer snel afgehaald. Dat hoeft sinds 2016 allemaal niet meer!

LET OP: Op de RDW-website is deze wijziging nog niet te lezen, maar de APK-keurmeester hanteert de APK-keuringseisen.

Met dank aan:

garage classic service