Als uw klassieker irritante trillingen vertoont kan dat het rijplezier behoorlijk negatief beïnvloeden.
In principe is een auto “af fabriek” goed afgeleverd en je zou dan ook verwachten dat het probleem altijd opgelost moet kunnen worden. In al die jaren kan een auto heel wat beleefd hebben en is de “af fabriek” situatie niet meer vergelijkbaar. We kunnen echter heel ver komen en het vaak geheel oplossen. Hoe gaan wij te werk?
Bij de eigenaar doen we eerst navraag wat de klachten precies zijn en wanneer ze optreden. Daarna maken wij een uitgebreide proefrit en ervaren wij de rijkwaliteiten en ook de trillingen in de auto. Vervolgens wordt de auto op een brug geïnspecteerd en worden alle verdachte componenten onderzocht.
Om een idee te geven waardoor trillingen veroorzaakt kunnen worden noemen we een aantal mogelijkheden:
1. Onbalans in band/wiel combinatie. Velgen die niet rond zijn en/of slingeren. Komt het meest voor bij spaakvelgen. Banden die niet rond zijn en/of slingeren. Banden- en velgmaat niet in overeenstemming en/of –kwaliteit van de band. Voor het balanceren van spaakwielen beschikken wij over adapters voor op de balanceermachine.
2. Wielophanging met ontoelaatbare bewegingsruimte zoals speling en te slappe rubbers. Wiellagers met te veel speling of versleten lagers, naven of astappen.
3. Stuurhuizen met overmatige inwendige speling of zelfs ontoelaatbare beweging op de bevestigingspunten.
4. Aandrijfassen die in onbalans zijn door bv slijtage in de kruis- of schuifstukken.
5. Trillingsdempers van motor- of versnellingsbak steunen en uitlaatrubbers die niet meer op hun taak zijn berekend.
6. Verkeerde montage van componenten die daardoor tegen chassis en/of carrosserie aanslaan.
Ook de samenhang van de genoemde punten kan leiden tot de ongewenste trillingen. Wellicht helpt de lijst u om het trillingsprobleem beter te analyseren en op te lossen.
Met dank aan: