Ruitenwissers in de winterperiode

Ruitenwissers in de winterperiode

 

Gebruik van de ruitenwissers in de winterperiode.

Hoe eenvoudig de ruitenwissers ogenschijnlijk ook werken, ze zijn in zekere mate ook kwetsbaar. Zeker bij winterse weeromstandigheden kunnen er onverwachte problemen ontstaan.
Door verkeerd gebruik kunnen zowel aan de ruitenwisserbladen, het overbrengmechanisme als de ruitenwissermotor onnodig slijtage optreden of kunnen deze zelfs defect raken.

De ergste problemen kunnen ontstaan bij het afzetten van de motor terwijl de ruitenwissers nog in werking zijn. Bij de meeste auto’s werken de ruitenwissers over het contactslot. Bij het omdraaien van de contactsleutel is dan ook geen spanning meer aanwezig en blijven de ruitenwissers direct stilstaan. Herkenbaar aan ruitenwissers die willekeurig op de voorruit liggen.

Bij een intervalstand is het nog geheimzinniger. Staan de ruitenwissers in de ruststand dan lijkt het in orde als de ruitenwissers net de pauzestand hebben bereikt en in de ruststand op de voorruit liggen.

Maar wat is dan het werkelijke probleem?

Zodra de auto weer wordt gebruikt en de contactsleutel wordt omgedraaid begint het echte probleem pas. De ruitenwisserschakelaar staat nog steeds op “aan” en direct willen de ruitenwissers in actie komen. U kunt zich voorstellen dat bij bevroren ruiten ook de ruitenwissers vastgevroren zitten. De ruitenwissermotor wil de ruitenwissers laten werken, maar zal meestal niet de kracht hebben om er beweging in te krijgen. Gevolg is dat de ruitenwissermotor overbelast raakt en zelfs kan doorbranden. In het beste geval slaat de zekering door.

Hoe te voorkomen?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Zorg dat de ruitenwisserschakelaar daadwerkelijk in de nulstand staat en de ruitenwissers ook daadwerkelijk in de ruststand op de voorruit liggen voordat het contact wordt afgezet.
Het is verstandig om altijd op deze wijze de ruitenwissers na gebruik tot stilstand te brengen. Want ook bij alleen regenachtig weer en ook nog na een lange periode van stilstand kleven de ruitenwisser op den duur aan de voorruit. De ruitenwisserbladen kunnen dan zo maar stuk getrokken worden.

Vergeet ook de achterruitenwisser niet, alhoewel zelden aanwezig bij klassieke auto’s.

Met dank aan:

garage classic service