Autogordels

Autogordels

 

De noodzaak van autogordels.

Wie een autogordel draagt, heeft veertig procent minder kans om te sterven aan de gevolgen van een verkeersongeval. Desondanks twijfelt 21 procent van de automobilisten aan het nut van de autogordels.
67 procent meent dat het risico bestaat dan men in een noodsituatie blijft vastzitten in de gordel. En dat terwijl internationaal onderzoek aantoont dat de autogordel juist een levensbesparende werking heeft. Het letselrisico bij frontale botsingen neemt met 30 tot 80 procent af. Desondanks stijgt het gordelgebruik niet. Dat heeft niet zozeer te maken met onwil.

Doorgaans vergeet men gewoon de gordel om te doen. Aan de andere kant leven er ook vooroordelen. Zo denken veel mensen dat ze beter af zijn zonder gordel. De cijfers spreken die denkwijze tegen. Zo heeft 3VO becijferd dat er in het verkeer jaarlijks 100 doden en 10.000 gewonden minder zijn dankzij het gebruik van de veiligheidsgordel.Een gordel lijkt op het eerste gezicht niet effectief bij zijdelingse botsingen. Toch blijkt uit botsproeven dat deze faciliteit ook dan nuttig is. Bij een zijdelingse botsing beweegt de inzittende zich immers met hoge snelheid naar de beschadigde kant toe, waardoor ernstig letsel kan ontstaan. Een gordel houdt de inzittende op zijn plaats.

Meerpuntsgordel of standaard autoriem?

Er zijn diverse gradaties autogordel typen, iedereen kent de standaard driepuntsgordels. Dikke kans dat deze ook in jouw auto zit. Er zijn ook meerpunts gordels. Dat zijn dan vier-, vijf of zelfs zespuntsgordels. Op deze pagina bespreken we de voor en nadelen van alle autoriemen.

Welke autgordel?

Als je begint aan het betere bochtenwerk schiet een een normale autostoel en standaard autogordels tekort. Je hebt behoorlijk wat bewegingsvrijheid. Maar in een bocht is het juist van belang dat je goed vastzit zodat je optimaal controle over de auto kunt houden. Ook wil je niet afhankelijk zijn van het automatisch blokkersysteem van de standaard driepuntsgordel.

Race gordels

Wil je goed beschermt aan bijvoorbeeld de Tulpenrallye deelnemen dan is het aan te raden meerpunts gordels te monteren. Bij circuit racen is dit verplicht door de FIA. FIA goedgekeurde gordels zijn vaak vier,- of vijf,- of zes puntsgordels.

Driepuntsgordel

Een driepuntsgordel sportgordel heeft twee schouderbanden die samenkomen in één band. Die band kun je achterin bevestigen op de plek waar de achtergordels zijn vastgezet. Of als je deze hebt, aan een rolkooi.
Als je af en toe op circuits te vinden bent monteer dan een degelijke set sportieve gordels en snoer jezelf goed vast in je stoel. Hetzelfde geldt ook voor vierpuntsgordels, alleen heb je daar te maken met twee banden, omdat de schouderbanden niet in één band samenkomen.

4 of 5 punts autoriemen

Autoriemen met meer dan vier montagepunten hebben extra straps. Deze lopen tussen de benen door. Bij een vijfpuntsgordels is dat er één en bij een zespuntsgordel lopen er twee banden tussen over de benen. Goede, FIA goedgekeurde stoelen, hebben een uitsparing tussen het zitvlak en het uiterste deel van de zitting. Hier kunnen degordelstraps worden doogevoerd.

Montage gordels

De banden van de riemen die over je schouders heen gaan moeten bij voorkeur recht naar achteren lopen. Een hoek van maximaal 10 graden naar beneden is de limiet.
Schouderbanden zijn nl. bedoelt om het lichaam in de voorwaardse beweging te beperken. Niet om je omlaag te drukken. Dat is nl. de taak van de heupbanden.

Foute autoriem afstelling

Wanneer de schouderbanden meer dan 10 graden naar beneden lopen, kunnen deze tijdens een ongeluk het lichaam in elkaar drukken.

Stoelbout

De banden die over deheupen gaan kun je op de stoelbouten vastzetten. Vervang deoriginele stoelbout voor een oogbout waaraan je de banden vastzet.

Carrosserie aanpassen?

Een bout zomaar in de carrosserie draaien is veels te vast en zal uit de carrosserie getrokken worden bij een botsing.
Hetzelfde geldt voor de bout waarmee je de evt. vijfde en zesde band vastzet. Bij een goede gordelset zitten de bouten erbij. Zoniet, draai er dan niet zomaar iets in, deze kunnen wellicht niet tegen de krachten die vrijkomen tijdens een crash en zullen dan breken. Het is essentieel dat de band altijd loodrecht op de bout is vastgezet. Is dit niet het geval dan trekken de banden zijwaards aan de bouten en deze kunnen dan breken.

Airbag gordel

Naast de good old driepuntsgordel zullen er op korte termijn auto's met een airbaggordel worden uitgerust. Dit type veiligheidsriem is een kruising tussen de traditionele gordel en een airbag. De gordel dient vooral hoofd,- borst- en nekletsel te voorkomen.
Bij een botsing wordt rondtom de gordel een smalle airbag opgeblazen. Daardoor wordt de kracht van de gordel op het lichaam verdeed over een 5x zo groot oppervlak dan bij normale autogordels. Vaak komt letsel bij ongevallen door de extreme krachten die de gordel op het lijf uitoefent.

Autoriemen tips

De gordel werkt optimaal als hij strak zit. Zorg daarom dat je een dikke jas uit of open doet zodat de gordel strak om je lichaam zit. Zorg ook voor een goede zitpositie in de autostoel.
Het heupgedeelte van de gordel kun je het beste zo laag mogelijk over je heupen laten lopen, om bij een botsing buikletsel te vermijden. Dat geldt ook en vooral bij zwangerschap. Gordel accessoires zijn er in diverse maten en soorten.
Wie door medische oorzaken geen gordel of (standaard) kinderzitje kan gebruiken kan een ontheffing aanvragen bij de divisie Vorderingen van het CBR in Rijswijk. Er zijn speciale auto gezondheidszittingen

Vervang de autogordel altijd na een ongeval, aanrijding of bij autoschade. Door de kracht die bij een botsing op een autogordel wordt uitgeoefend, is hij daarna niet meer veilig te gebruiken. Een van de beste merken is Sparco
Stel ook je hoofdsteun goed af: De bovenkant van je hoofdsteun moet gelijk zijn aan de bovenkant van je hoofd. Anders loop je bij een botsing (vooral maar niet alleen bij een kop-staartbotsing) grote kans op een whiplash.

Wist je dat?

De gordel blijft de beste manier om levens te redden. Maar slechts 6 op 10 van de bestuurders en passagiers voorin dragen hun veiligheidsgordel. Bovendien draagt minder dan de helft van de passagiers achterin een gordel. Gordel dragen dus! 

De expert van SCHROTH licht de meerpunts gordels toe!