Euro 95 E5 benzine in klassieke auto's

Euro 95 E5 benzine in klassieke auto's

 

Over moderne benzine

De loodhoudende benzine is al jaren verboden en onze klassiekers zijn zo langzamerhand daaraan gewend. We hebben als eigenaren dat opgelost met cilinderkoprevisies en hardere kleppen en zittingen, of door een loodvervanger te gebruiken bij elke tankbeurt of gewoon door blijven rijden al dan niet met extra aandacht voor de klepspeling.
Met de Euro 95 E5 benzine (90% fossiele brandstof en 10% ethanol) is het probleem voor het gebruik in de klassieker omvangrijker geworden

Zuivere ethanol heeft als eigenschappen (gerelateerd aan de klassiekers) dat het hygroscopisch is en derhalve water(damp) opneemt, totaal geen smerende eigenschap bezit en dat het aantasting van natuur- en butylrubber, kurk en aluminium en bacteriegroei veroorzaakt. Omdat het als een oplossing van 5% aan de Euro 95 benzine is toegevoegd zijn de nadelen minder groot dan van de pure stof ethanol. Toch is voorkomen beter dan genezen.

Het hygroscopische effect is bij open verbindingen met de buitenlucht aanwezig en derhalve in de tank en de vlotterkamer, omdat deze ruimten kunnen ventileren. Bij temperatuurschommelingen en vochtige lucht is het effect aanwezig. Ook water dat onbedoeld in de tank terecht is gekomen wordt erin opgelost.

Het ontbreken van de smerende eigenschap is zelden een probleem, omdat de benzine ook al schraal is en de onderdelen in het benzinesysteem er op zijn ontworpen. Als de brandstofslang aan de buitenzijde gemerkt is met "FUEL" of "BRANDSTOF" of iets dergelijks is het geschikt materiaal. Andere rubberdelen zoals membramen van een mechanische benzinepomp dienen bijvoorbeeld van nitrilrubber of viton te zijn. Gasklepassen in carburateurhuizen kunnen van kurk zijn. Als die gaan lekken krijg je valse lucht en loopt de motor stationair beroerd. Nieuwe lagering van teflonbusjes is een uitstekende oplossing. Dit is een intensieve klus (meestal een complete carburateurrevisie) van de- en montage van de carburateur(s) en het weer volledig afstellen.

Over de mate van aantasting van aluminiumonderdelen zoals de carburateurs of een benzinetank is nog weinig bekend. Als aluminium wit uitslaat is het een corrosievorm.

Bacteriegroei is binnen 6 maanden van dezelfde hoeveelheid benzine (niet bijtanken) niet te verwachten. Er zijn producten in flesjes verkrijgbaar die als brandstofstabilisator verkocht worden en de bacteriegroei voor 24 maanden uitstellen. Om alle problemen met Euro 95 E 5 te omzeilen kan er so wie so tot 2013 nog Euro 98 getankt worden die geen enkele vorm van biobrandstof bevatten.

Rijdt de klassieker op LPG dan hoef je niets te vrezen. Bovendien is het octaangetal van LPG 108 - 110. Pingelen en/of nadieselen komt dan ook nooit voor!

Met dank aan:

garage classic service