Verslag Classic Gelderlandrit 2018

Verslag Classic Gelderlandrit 2018

 

Rheden, 15 september 2018: Classic Gelderlandrit 2018.

Weer: ± 20⁰ C, overwegend zonnig met een verdwaalde regenbui.
Deelnemende equipes: 106 (14 expert, 52 sport en 40 Tour)
Lengte: ± 252 kilometer
Uitzetter / Controleur: Eric Klunder / Carl Verboom
Start en finish: Sandtonhotel De Roskam, Rheden
Lunchlocatie: Restaurant Het Onland, Doetinchem.

Na onze uitvalbeurt (en onze tweede “DNF” in 19 jaar) op de 3e dag tijdens de Tulpenrallye 2018, als gevolg van een volledig getordeerde afgebroken steekas (zie foto), hebben we onze zwarte Peugeot 203C uit 1956 pas eind juli 2018 kunnen repareren.as

Omdat het cardan ook al de nodige herrie maakte als gevolg van slijtage van het kroonwiel, hebben we ervoor gekozen de hele achteras te vervangen door een ander gekocht / gebruikt exemplaar. Omdat we dit jaar nog een evenement wilden rijden voordat de “Peug” de winterstalling in gaat, besloten we de Classic Gelderlandrit te gaan rijden. Meer ritten rijden lukt niet vanwege drukke werkzaamheden en andere leuke bezigheden die op ons programma staan (wielertochten en met een bootje het water op).

Op vrijdag 14 september de auto nog even globaal nagekeken en alle benodigde attributen alvast er ingelegd zodat wij op zaterdagmorgen op tijd konden vertrekken naar Rheden. Voor de start eerst verder wakker worden met koffie en de bekende krentenwegge.

 

Gestart werd met een klein stukje bol-pijl naar traject 1 “pijlen kortste route” (pijl 1 t/m 4, waarbij pijl 4 een barricade bevatte). Tot en met pijl 3 ging alles soepel. Pijl 4 met in het midden een barricade gaf bij ons nogal wat hoofdbrekens. In het algemeen reglement stond (vrij vertaald) dat alle wegen één richtingswegen werden zodra die in de voorgenomen route waren opgenomen. Wij hadden bedacht dat de kortste route om de weg na de barricade weer op te pakken via een lus rechtsom de pijl liep maar dan kon je op het eerste gezicht niet meer naar de TC. Na enig zoekwerk hadden we toch een route gevonden waarbij dat wel mogelijk was, maar die liep over vrijwel heel het kaartfragment. Dan denk je: er komt wel een opvanger, maar die kwam niet. Na een vijftal kilometers maar omgekeerd en de kortste route naar de TC gereden om verdere schade te beperken. De uitzetter had bedacht dat men via een aantal malen links af slaan de route achter de barricade moest berijden. Ik ben er nog steeds niet uit, maar heb het sterke vermoeden dat wij het juist hadden bedacht. Hierdoor wel 1 controle gemist en tijdstraf opgelopen.

healey

Op traject 2, ook “pijlen kortste route”, maakten wij direct na pijl 1 een foute constructie, we zagen over het hoofd dat we een heel klein stukje tegengesteld reden als we via de N813 reden. Laten daar op de juiste route nu net 2 controles staan, dus een zwaar bestraft foutje. Verder was het goed te doen al misten we verderop ook nog een controle. Op dit traject schreef mijn navigatrice een juiste controle W voorlopig op in het op de kaart aanwezige vakje “routecontroles”. Bij het overschrijven naar de controlekaart werd de letter W gelezen als een U omdat het tweede stuk van de W net buiten het vakje was geschreven. Traject 3 was Pijlen kortste route en punten één na kortste route. Hier was het goed meten en goed opletten.

Na een goede lunch-stop (met kroket) ging het verder met etappe 2, traject 1: “Deels ingetekende lijn met barricades en verder pijlen kortste route”. In het algemeen reglement stond dat wegen ook geblokkeerd konden worden middels een haaks op de weg getekend streepje (het kaartteken “wegafsluiting”). Wat wij over het hoofd hadden gezien was dat het streepje wel heel klein was . Dus zagen wij dat steeds over het hoofd. Hierdoor 2 controles gemist. Een les voor de volgende keer.

kompasEtappe 2 traject 2 was “kompaspunten” (punt 1 t/m 11), daarna “pijlen kortste route inclusief regularity”. Het was voor het eerst dat wij dit reden met zo’n beschrijving met kompaspunten (zie afbeelding).



Zowaar dit hele traject foutloos gereden. Op het tweede deel van dit traject , op de regularity, net voor de tijdcontrole op een Y-situatie even fout gereden. Er was te weinig tijd om het nog te compenseren, dus ook daar liepen we een aantal strafseconden op. Traject 3 was weer “pijlen kortste en punten één na kortste route”. Het laatste traject begon als “pijlen kortste route”, daarna als “grensbenadering” gevolgd door “pijlen kortste route” en als laatste “bol-pijl” naar de TC-in. Dit traject was niet al te moeilijk. Het was alleen even opletten dat er vrij aan het begin van de grensbenadering nog een keerlusje gehaald kon worden.

 

 

Na een dagje navigeren en sturen weer terug in Rheden voor wat naborrelen en buiten genieten van het heerlijke weer en een BBQ. Wij kozen ervoor om de gegaarde gerechten binnen te halen. Zag er goed uit. Ik heb niet de indruk dat wij de enige waren waarbij de hamburgers van binnen niet rosé maar nog rauw waren en wat door moest gaan voor een beenham was met een gewoon mes vrijwel niet te snijden zo taai. Geen goede reclame voor Sandtonhotel De Roskam ****.

Wij hebben ons verder goed vermaakt, weer wat bijgeleerd en tot de conclusie gekomen dat als je maar twee à drie evenementen per jaar rijdt, je het aflegt tegen degenen die veel vaker rijden.

Wim & Klazien van de Lagemaat

wim1

arthur

De winnaars André van der Geijn en Arthur Denzler.

Foto's: Niko Bloemendal