Mooie lustrum editie van de Tour de Gazet.
Op zaterdag 24 november stonden maar liefst 101 equipes aan de start van de 5e Tour de Gazet, waaronder 19 in de Expertklasse. Een mooi gevuld startveld. Dat zie je niet bij alle rally’s.
De organisatie is sinds dit jaar in handen van het SVAR team (Stelling van Amsterdam rally), dus ook voor de Gazet geldt het ultra-all-inclusive concept: een goede rally inclusief lunch, hapjes, drankjes en diner geeft waar voor je inschrijfgeld.
Zaterdagochtend druppelden de deelnemers binnen. Peter Spruijt heette iedereen welkom en voorspelde geen tijdsdruk. Er waren TVC’s (Tijd Venster Controles) waar men zich tussen een kwartier vòòr en maximaal een half uur na de IPT straffeloos kon melden. Een prima oplossing om gejakker te voorkomen. Na een korte uitleg door uitzetter Fred Hak, mochten we aan de bak.
We begonnen met een ingetekende lijn met barricades. Het was meteen opletten geblazen, want vlak na de start liep er in werkelijkheid geen weg onder de IL. Ophalen dus, maar dan wel zien dat je niet door de doorgetrokken bermlijn rijdt en een ommetje maakt om de eerste letter van de dag, de F, op te halen. De volgende letter was een A, dus wie de F gemist had, dacht gewoon lekker bezig te zijn. Veel rally’s beginnen immers met de A. Vervolgens een wegomleiding (bulletin) waardoor de weg naar barricade 1 niet gereden kon worden. Je moest er dan wel aan denken om de oorspronkelijk geplande route op te pakken, dus de letter B bij de rotonde 3x(!) noteren. Wij waren al tevreden dat we hadden bedacht dat je ‘m 2x moest schrijven…. Schrale troost: niemand had dit goed. De barricades 3 en 4 lagen vlak achter elkaar, dus zorgen dat je de IL goed oppakt en een rondje meermalen moet rijden. Zonder al te veel problemen kwamen we na ruim een uur bij de eerste TVC van de dag.
Het tweede traject was pijlen kortste route en een blinde lijn. De uitzetter blonk uit in combinaties van valletjes. Als je dacht het valletje gezien te hebben, dan was er vaak nóg één. Bijvoorbeeld aan de punt van pijl 1 zat een klein haakje. Vervolgens is de kortste route naar de volgende pijl via een nauwelijks zichtbaar weggetje door de kop van pijl 1 heen om een klein lusje te rijden en weer over pijl 1 de weg te vervolgen.
Dit weggetje was er in werkelijkheid niet, dus moest je omrijden. Als je het haakje niet gezien had, kwam je de letter M tegen. Als je het haakje wel gezien had, maar de kortste route niet, dan kwam je de letter Q tegen. Als je alles door had, noteerde je de letters Q, P en M. Dus of je het nou goed had opgelost of niet, je had een goed gevoel omdat je een bordje tegen kwam. Wij hadden het kleine weggetje niet gezien…. Verder was dit traject prima te doen en mochten we pal na TVC3 aan de koffie. Het was waterkoud buiten, dus iedereen haalde snel een kopje verse espresso of cappuccino bij Barista Bob, een koffiekarretje aan een landweg, om in de auto op te drinken en vast de volgende etappe in te tekenen.
15 minuten na de doorkomsttijd bij TVC3 was de zelfstart van de regularity proef met het systeem grensbenadering met pijlen. Goede reglementkennis was handig, want je mocht pijlen maar 1x berijden, in z’n geheel, en je mocht ze niet raken of halverwege oprijden. Het jammere van de zelfstart was wel dat equipes soms op hetzelfde tijdstip moesten beginnen. Dat is in een RP nooit fijn. Wij hadden het geluk alleen te rijden. Uitzetter Fred had nog een extra moeilijkheidje ingebouwd: in de tabel was niet aangegeven wat de gemiddelde snelheid was. Rekenen dus. De letter U (in het begin van de RP) hebben velen gemist. Deze letter hing links van de weg aan een boom. Ook wij misten deze, terwijl ik altijd goed meekijk tijdens een RP. Het tempo staat dat toe en Peter heeft het druk genoeg met z’n tabel, de snelheid en de tijd.
Het was een pittig lange RP van maar liefst 21 minuten en 16 seconden. We waren tevreden met slechts 4 seconden afwijking. Er zijn tijden geweest dat een RP ons standaard 100 strafpunten opleverde. Vlak na het einde van de RP was er nog een verlegde weg, die we gelukkig onderkenden. Even later op weg naar pijl 7 een weg waar je niet in mocht. De oplossing die wij vonden, was verdacht simpel. We hadden echter het kleine puntje (rotonde) over het hoofd gezien. Deze rotonde moest je 2x rijden om de voorgenomen route op te pakken. Slordig foutje. We naderden TVC4 en dat was ook hard nodig, want we hadden toch wel wat tijd verloren, dus korter lunchen en daar maak ik Peter niet blij mee. In dit traject zat het venijn in de staart.
Afgeleid door de tekst ‘verkeersbord negeren’ en een IL met twee zijtakken, zag ik een parkeerterrein over het hoofd die dichter bij de grenslijn lag. Gelukkig kwam er net een DS collega uitrijden, zodat wij de B toch konden noteren. En vlak voor TVC4 liep door een kaarttekst en een kerkteken ook nog een weg, waardoor je de grens dichter kon benaderen. Wij roken de lunch al en misten deze val compleet.
Equipe van Leuveren - Kwant, helaas uitgevallen met electrische problemen in Traject 4.
De lunch was prima verzorgd (met uitstekende kroketten) en vrolijk muzikaal ondersteund door “The Wine Children”. Velen hadden het gevoel in het ochtendgedeelte lekker bezig geweest te zijn, totdat het aantal fouten gepubliceerd werd. In de Expertklasse regende het 5 fouten. Alleen de equipes van Leuveren/Kwant (3 fout), Zijl/Zijl (4 fout) en Teerink/de Rijk (4 fout) deden het beter. In de Sportklasse misten van Hoeve/van Hoeve en Koebrugge/Temorshuizen 3 controles gevolgd door van Egmond/Loman en le Geuvel/Segers met 4 fouten. In de Tourklasse misten Hammerstein/Treure en Geels/Geels slechts 1 controle gevolgd door van Houwelingen/van Houwelingen met 2 gemiste controles. Nog voldoende spanning voor het middagtraject.
Traject 4 was punten vrije route, voor de Expertklasse deels op oude kaarten. Om punt 6 te vinden, moest je op zoek naar het water, wat gezien het aantal ronddolende auto’s niet voor de hand liggend was. Het was handig als ik het bulletin iets beter gelezen had. Je moest een kruis op je kaart toevoegen boven Aarle-Rixtel. Dat had ik gedaan, maar ik had het zinnetje “punt 7 vervalt” compleet gemist. Dat punt hebben we na een tijdje vergeefs zoeken toch maar opgegeven. De rest van de punten was goed te vinden. Helaas viel de tot dan toe leidende equipe van Leuveren/Kwant uit met pech aan het elektrische systeem van hun auto.
Na TVC6 kwam een traject waarbij de tijd wèl van belang was. Wij hadden een ingetekende lijn op een oude kaart. De onder de lijn liggende kaartwegen lagen niet altijd goed onder de IL en ik werd daar in eerste instantie onrustig van. We verloren veel tijd aan het begin bij de letter X. Je wilde daar rechtsaf, maar daar stond een bordje “verboden in te rijden”. Dat hadden wij niet gezien, dus we konden ook niet beredeneren waarom we kennelijk linksaf moesten en de tamelijk obvious geplaatste letter X moesten noteren. Niet geschreven dus en dat was jammer. Dure minuten en ook nog een gemist lettertje.
Op de volgende kaart wederom een verlegde weg waarbij je bij het omrijden de letter Y vond met HK. Je moet er dan nog wel aan denken de IL nog op te nemen via de controles Z en P. Waren wij even vergeten…. De rest was niet al te ingewikkeld met uitzondering van een oude weg vlak naast een spoortunneltje waar je de letter C vond.
Op kaart 6 (pijlen kortste, punten één na kortste route) stond bij een kruis een klein driehoekje op de kaart, dat er in werkelijkheid niet was. De weg volgen bleek na ruim 700 meter onmogelijk. Uiteindelijk bleek dat dit driehoekje op de kaart weggepoetst had moeten worden. Jammer, want ook dat kost tijd.
Wat ons ook hoofdbrekens bezorgde was pijl 7. Het puntje van de pijl liep overduidelijk naast de weg. Ter plekke bleek dit puntje (vanwege een berm tussen beide wegen) niet te rijden, dus volgde een omrijroute van 3,5 km. We verwachtten (en hoopten) een opvanger, maar helaas. We waren blij dat we het lettertje na 3 km vonden! Wij hadden bedacht dat de één na kortste route naar punt 8 wederom via het puntje van pijl 7 was, maar dat was vanwege de berm niet te rijden. Na uitgebreid kijken, konden we geen oplossing bedenken en besloten we door te gaan. Achteraf bleek dat Fred en de narijders het 2x rijden van het puntje over het hoofd had gezien. Toch ergens op de dag een keer de uitzetter afgetroefd! Tamelijk wat equipes hadden toch tijd verspild en wij moesten zelfs (ook door eerder opgelopen achterstand) het laatste traject vanaf pijl 11 afsnijden om op tijd binnen te zijn. Daarbij belandden we ook nog in een Sinterklaasintocht in het dorpje Erp, waardoor de spanning wel wat opliep. Jammer, want we misten door het afsnijden 6 letters. Maar ook dat hoort bij het spelletje. Later begreep ik dat er meer equipes waren die of net op tijd binnen waren of zelfs te laat. De hele dag geen tijdsdruk gehad en aan het eind toch nog stress in de auto.
Het was gezellig druk bij de borrel en het eten kwam snel door. Nog rapper was de rekenkamer (hulde!) want de uitslag was al om 18.40 uur bekend.
De originele prijzen werden uitgereikt door Peter Spruijt. In de Tourklasse veranderde er niets in de top. Winnaars werden Alex Hammerstein en Nico Treure met 2 gemiste controles over de hele dag, op 7 punten gevolgd door Gert-Jan en Maarten Geels. Lucienne en Bert van Houwelingen werden derde met 4 gemiste controles. In de Sportklasse gingen Laurent le Geuvel en Sjaak Segers er met de winst vandoor met 5 gemiste controles, op 1 luttel puntje gevolgd door Simon en Suzan van Hoeve. Steven en Carina Leijnse completeerden het podium door op te klimmen van plek 11 in de ochtend naar de 3e plaats.
Jan Peter en Yolanda Zijl werden overall winnaar van de Tour de Gazet, want zij wonnen de Expertklasse, op slechts 6 punten gevolgd door Gerrit Teerink en Bas de Rijk en op 11 punten door Toni Bienemann en Edwin Roos, die mooi opklommen van de 9e plaats bij de lunch naar de 3e positie. De Coupe d’automobiel werd gewonnen door equipe 94 Ton van Dorsselaer en Krijn Mackloet in een MG MKII en de Coup des Dames door equipe 73 Angela en dochter Fleur Schaap, die haar eerste rally reedt.
Foto's Niko Bloemendal
We hebben een heerlijke rallydag gehad in een prachtig, rustig gebied waar de voorspelde regen (op een paar spatjes na) uitbleef. Petje af voor de equipes die in de toch best koude omstandigheden open hebben gereden en een diepe buiging voor de organisatie en de rekenkamer. Uitzetter Fred Hak vertrouwde ons ’s avonds aan de bar toe dat hij een heleboel mooie weggetjes in dit gebied bewaard heeft voor volgend jaar.
Brigit Römer, equipe 10 met Peter Römer, Citroen DS 21
PS vergeet niet op de site van Niko Bloemendal te kijken naar de prachtige foto’s.