Verslag Drie Provinciën Rally 2016

Verslag Drie Provinciën Rally 2016

foto's: Niko Bloemendal

Historie

De Drie Provinciën Rally ontleent zijn naam aan de vroegere Drie Provinciën Rit van de RAC-Noord. De DPR was een fameuze en zware kaartleesrit tellend voor het NK, die zich hoofdzakelijk in Drenthe afspeelde. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw hebben mijn navigator Jaap Daamen en ik, heel wat dagen en nachten door het Drentse land geploegd. Ja geploegd, want er was altijd erg veel onverhard in de DPR. We hadden het toen dan ook nooit over de Drie Provinciën Rit, maar over de Drentse Prut Rit.
We reden toen met moderne auto’s, maar dat zijn natuurlijk de klassiekers van vandaag!

Rallycontrol

Het mooie initiatief van Jaap Rallycontrol Jongman om de DPR weer nieuw leven in te blazen was voor ons onweerstaanbaar. Dat wilden we weer meemaken. In 2015 met de Mini Cooper ingeschreven en de DPR liet ons inderdaad “genieten” van menig modderweggetje. Met moeite konden we door de slechtste stukken komen, maar het was prachtig. Maanden later vielen er nog emmers zand onder de Mini vandaan. Zwaar maar eerlijk. Dat smaakte naar meer. En een leuke rally maakt reclame voor zichzelf. Maar liefst 107 equipes meldden zich aan de start van de DPR 2016 in Steenwijk.

a33

DPR 2016

Wij natuurlijk ook weer ingeschreven en ons mentaal voorbeid op het natuurgeweld. Want op de laatste zaterdag van oktober verwacht je natuurlijk storm, regen, glibberige wegen, afgevallen bladeren. Kortom herfst. Niets van dat al bij de DPR 2016. De hele dag een strakblauwe lucht en aangename temperaturen. De cabrio-rijders konden hun dakje inklappen en de officials langs de route hun campingstoeltjes en tafeltjes uitstallen.

De uitzetters Carl Verboom en Rutger Kwant hadden toch het verstandige besluit genomen om veel minder onverhard in de route op te nemen dan de vorige keer. En de zandpaden die wel gereden moesten worden, waren door het ontbreken van regen nu net zo goed te berijden als asfaltwegen.
Die stralende zon is prachtig, maar heeft eind oktober ook een flink nadeel. De zon staat namelijk aan het eind van de middag zo verblindend laag dat het verloop van de weg niet of nauwelijks nog te zien is. Laat staan controles langs de route.
Dat de voorruit net zo oud is als de auto, speelt natuurlijk ook een rol. De honderden krassen, pitten en strepen waren prachtig te zien bij dat tegenlicht. Misschien toch maar een keer een nieuw ruitje monteren.

a31

Route

Twee bekwame uitzetters, die niets aan het toeval overlaten, zorgden voor een technisch vrijwel foutloze rally. Het tijdschema was prima. Soms zelfs wat aan de ruime kant.
Twee verschillende uitzetters, dus ook twee verschillende stijlen. Wij hebben altijd met de trajecten van Rutger meer moeite, dan met de trajecten van Carl. De kaartleesvallen van Rutger matchen op de een of andere manier vaak niet met ons DNA. Bij Carl hebben we meer het gevoel dat we de boel doorgronden. Wat trouwens niet wil zeggen dat we het dan ook allemaal goed doen. Want de soms eenvoudig lijkende constructies wiegen je in slaap. Een hele mooie val vonden we een constructie in de grensbenadering bij Witharen, waar je een simpel lusje met de klok mee moest uitsnijden. Ter plekke werd door een dwangpijl de rijrichting anders dan gepland. “So what” zou je denken, maar dat was letterlijk te kort door de bocht. Je kon namelijk door de grenslijn heen nog halverwege in dat lusje komen om in de juiste richting te gaan rijden. Dat werd beloond met een keercontrole, maar daarna moest je pas echt wakker worden, want door datzelfde lusje nu als keerlusje te gebruiken (tegen de klok in) kon je de route weer bij dat lusje oppakken in de juiste richting.
Vlak voor de finish werd de Expertklasse nog getrakteerd op een toch wel heel ludiek gevalletje kaartlezen, namelijk punt 7 van de “Punten vrije route”. Het punt lag in het land, niet op een kaartweg. Hoewel wij dat gebied kennen als onze broekzak (Wij organiseerden bij de vorige ROZ-Classic daar een test) zakte onze broek (met zak en al) toch behoorlijk af toen we ter plaatse kwamen. Twee stempelcontroles op ongeveer 10 meter van elkaar! Iene miene mutte, tien pond grutten 10 pond kaas. We namen de Z en niet de V. Waarom dat goed was weten we nog steeds niet.

Suggesties

Was dan verder wel alles helemaal 100%? Nee, dat is waarschijnlijk nooit en nergens het geval. Het kan altijd beter. We zouden als suggestie een paar aanbevelingen willen meegeven:
Probeer industriegebiedjes en bebouwde kommen nog wat meer te vermijden. Landelijk rijden is zo veel leuker! En voorkom zoveel mogelijk dat deelnemers van de verschillende klassen tegengesteld aan elkaar moeten rijden. En bedenk ook dat op het PC-scherm vertekende, niet meer aansluiting gevende situaties heel erg duidelijk zijn, maar dat dat in een hobbelende voiture toch heel anders is.

Conclusie

Beschouw bovenstaande suggesties alleen als opbouwende kritiek, want we hebben een heel erg leuke dag beleefd. Lekker gereden met vaak scherp kaartlezen, prima lunch en diner en een snelle rekenkamer. De DPR was een goed georganiseerde rally. Absoluut een aanrader voor volgend jaar.

Startnummer 3: Adrie Brugmans – Jaap Daamen