Wij reden de Drie Provincien Rally

Wij reden de Drie Provincien Rally

Dat je bij de lunch aankomt en tegen elkaar zegt: “Haha! Mooi man. Goed gedaan!

Heeft die Jaap Jongman door Carl Verboom een mooi eerste deel van de Drie Provinciën Rally uit laten zetten, zeg”. En dat je dan om je heen kijkt en denkt: “Waar is iedereen, eigenlijk?”. En een half uur later: “We hebben ook niet weer belachelijk hard gereden, toch? Waar blijft de rest?”. Zo’n rally.

Prachtige rally. Die begon bij de Lichtmis in de buurt van Zwolle. Mooie locatie. Bekend terrein. Misschien wel één van de leukste rally-gebieden van Nederland. Carl had bedacht dat we ons de eerste 93 kilometer maar eens vast moesten bijten in een Pijlen-Kortste-Route - Punten-Op-Één-Na-Kortste-Route. Niet iets wat mijn maatje Han Brouwers en ik vaak doen. Nooit eigenlijk. Maar gelukkig was het reglement van de DPR lekker dik en uitbundig. En niet voor meervoudige uitleg vatbaar. Dus dat kan niet anders worden dan een makkie. En: we hadden maar liefst 205 minuten (3 uur en 25 minuten).

Bij aankomst bij TC2 zagen we de enthousiaste officials naar onze controlekaart kijken en hoorden we: “zó hé, dat zijn veel RC’s voor een TC2!”. Zelfvertrouwen. Jaja: helemaal op plan! Knallen over die mooie weggetjes, goed zichtbare RC’s en natuurlijk allerlei grapjes waar wij niet in zouden trappen. Bovenlangs Nieuw Leusden, via een leuk keerlusje bij Koekange door naar Ruinen. Niet berijdbare pijlen, tegen-de-klok-lusjes, jaja: we hadden het pak huiswerk goed doorgenomen! “Vakjes op de voorkant bijna vol man!”.

Zo’n rally. Dat ze een mooi HD scherm hebben staan bij de lunchlocatie. Waarop niet lang nadat je je kaart hebt ingeleverd je voorlopige score wordt gepubliceerd. Zo’n scherm. Die stond tijdens de DPR bij Restaurant ’t Witte Huis in Donkerbroek. Daar hadden we voldoende tijd om even rond te lummelen. De officials waren namelijk nog even snel aan het lunchen. En langzaam aan druppelden ook de overige deelnemers uit de sportklasse binnen. “Met veel meer letters op hun kaart man!”, hoor ik me denken.

zastava

En ja hoor: niet lang later stond die conclusie ook op dat HD scherm. Voor iedereen zichtbaar. Vlak bij de voordeur. “Eh.. ik denk tóch dat we het nét iets minder hebben gedaan dan dat we dachten…”. 10 RC fouten. TIEN. En toen waren we pas op de helft. Maar man, wat een mooie helft. Respect voor Carl: je hebt ons verrast op min-of-meer eigen terrein. En Jaap: dank voor de tips en tricks over de rallysystemen die je ons tijdens onze 2 uur durende lunch hebt gegeven.

“Okay Han, nu weet ik hoe het moet. Terug richting Zwolle. Top-10, laat staat podium, zit er niet meer in, maar laten we vanmiddag voor onszelf eens laten zien wat we waard zijn! Over 10 minuten starten we.”. Onder het Witte Huis in Donkerbroek, zit een soort kelder. Met daarin -dorpshuis verplicht- de sanitaire blokken. Niet wit. Maar donker. Ja, zo’n plek. Volledig in stijl van de rally: patina, retro, vintage. In een kleur waarin we pas nú ook Porsche’s weer mooi vinden: bruin. Hoogglans betegeld. Ach: ik zal er niets meer over zeggen, maar ben je in de buurt: ga kijken, dit geloof je niet!

Het middag-deel van de rally was aan uitzetter Rutger Kwant. Die gooide er ook meteen wat professionele Photoshop-skills tegenaan. Donkerbroek uit, maar eerst even staartje van de pijl ophalen via de parallelweg van de Twee Provinciënweg (tijdens de Drie Provinciën Rally, leuk gevonden). En ook dat parkeerplaatsje. Maar dan vooral dik door naar de regelmatigheidsettappe. Eén A4-tje, zóveel trucs. Hulde, Rutger!

Toen door met de Escort RS 2000 in full harnas en hoge toeren door richting Vledder, Steenwijk, Ruinerwold en Meppel. Echt ongekend hoe we de wegen he-le-maal voor onszelf hadden deze dag! Wel veel pijlen, punten en barricades. En: lekker zoeken bij Rogat. Leuke stempel bij een Mini Specialist die niemand kende (maar dat kan ook niet anders: was zelfs in de rally eigenlijk niet te vinden).

Uitputtend vond ik uiteindelijk het stukje tussen Staphorst en de finish. De hele dag door best lange afstanden, géén TC’s waar je even een colaatje kunt scoren, en volle concentratie. Deze allereerste DPR was van de eerste tot en met de allerlaatste afslag een échte rally. Waar wij zelf helemaal níets van gebakken hebben.

Zo’n rally. Maar wel een dag waar we vólop van genoten (en geleerd) hebben. Ook zó’n rally was het.

Jaap, Carl, Rutger, Marshals: #THANKS!

Team Han Brouwers & Frank Sorée

winnaars sport

De winnaars sportklasse: Wytze van Leuvren - Ad van der Werf

mga