Verslag Nacht van Nederland 2015

Verslag Nacht van Nederland 2015

Op weg naar de start vroegen wij ons af hoe lang het was geleden dat we een evenement als deelnemer hadden gereden door de nacht heen. We kwamen er niet zo direct uit. Evenementen als de Brabant Grensrit e.d. passeerden de revue en dan moet je heel ver terug in de tijd. Organisatorisch bleven we wat dichter bij huis maar toch. Vraag was dan ook of en wanneer de man met de hamer zou toeslaan. En om die vraag maar meteen te beantwoorden we hebben de beste man niet gezien.

De NVN was voor ons de eerste keer en dus vroegen wij ons af wat we voorgeschoteld kregen. Wel nu. De start op het pleintje naast de kerk in Wijk bij Duurstede is natuurlijk een schitterende locatie. Met een start op zaterdag middag levert dat vele toeschouwers op. Boodschappendoeners die tevens even naar de start gaan kijken vormen een haag van kijkers op. Probleem is echter wel dat bij verhoging van het aantal deelnemers de locatie te klein gaat worden. De vooraf bekend gemaakte plaatsen van de TC’s gaf een redelijk beeld waar we gedurende het evenement door Nederland zouden rijden. Een half uur voor onze starttijd ontvingen we het routeboek en kon Henk aan het werk. De route intekenen dus. Na de start, net even buiten Wijk bij Duurstede, was pijl 1 voor een deel naast de weg getekend. Dus over de parallelweg om de controle te vinden. Helaas. Na drie keer rijden niet gezien. Dat begint goed!?! Een volgende controle werd weer niet gezien bleek later. Maar we waren niet de enige dus was er de kans dat de bordjes waren weggepikt. Jammer genoeg bleken achteraf dat niet de enigen te zijn. Wouter van de Veen, van het bekende oprolduo Kuenen/v.d. Veen, vond van een controle nog een paar scherven, een schroefje en een stukje touw. Kennelijk dus een geraste zelfstempelaar.

hak

Doordat de organisatie de resultaten in beeld bracht direct terstond na het uitrekenen van een controlekaart konden de tussenstanden live worden gevolgd. Een mooi initiatief. Wij kwamen de eerste Leg goed door en wisten ons genesteld op een derde plaats. Na het buffet, door ons op bescheiden manier genuttigd om aldus de gedachte van een volle buik en de benen op tafel te elimineren, verder met Leg 2. Voor ons een prima deel want na afloop daar van hadden we de kop te pakken. Om die vast te houden zoude we de rest van het evenement ons best moeten doen. Helaas ging het in Leg 3 fout. Daarin misten we te veel controles ten opzicht van de overigen zodat we terug vielen naar de 7e plek. Het vermoeden bestaat dat wij een andere interpretatie over punten hadden dan de uitzetter. Wellicht dat de omschrijving van een punt beter kan zijn dat “binnen een omcirkelde punt is ook alles toegestaan echter moet je nu wel een controle opschrijven”.

lancia

Na die 3e Leg kwamen we bij Café René. Een “etablissement” opgebouwd met camper, tenten, vuurkorven en wat nog meer in “the middle of nowhere”. Koek en zopie maar dan voor rallyrijders. Fantastisch. Hamburgers, uitjes sauzen en koffie. Wat wil je nog meer. Hulde. Het was alleen knap koud geworden en heel langzaam begon de vorst zich te manifesteren. De laatste lootjes bleken voor ons niet de zwaarste. We kwamen weer heel goed rond maar voor een hoge klassering was het kwaad in Leg 3 als geschied en uiteindelijk bleef het een 7e plaats. Toch nog in het linker “rijtje”. Met gemengde gevoelens over de 3e Leg maar voldaan over de rest van het evenement gingen we huiswaarts en zullen volgend jaar zeker weer aan de start verschijnen omdat we nu `kennis` hebben gemaakt met de grappen en grollen van de uitzetter. Een aanbevelingswaardig rijevenement voor hen die wakker kunnen blijven en lekker door de nacht willen rijden zonder voetgangers en fietsers alhoewel wij toch een paar keer werden geconfronteerd met boze bewoners die nog niet naar bed waren en waarschijnlijk te lang aan de zaterdagavondborrel hadden gezeten.

Compliment en dank aan organisator Eric Klunder en zijn hele crew. We weten nu wat de bedoeling is en dat levert wetenschap op voor een volgende keer. Zie elders voor de uitslag en hulde voor de equipes welke het podium wisten te bereiken.

Henk Ledderhof en Hans Brinkman