Verslag Classic Gelderlandrit 2015

Verslag Classic Gelderlandrit 2015

We doen voor de tweede maal mee met deze Classic Gelderland rit.

In 2014 maakte ik, Jasper, mijn debuut als navigator in de rallysport. Na ruim een jaar ervaring besloot mijn “chauffeur” ons in te schrijven in de Sportklasse van de Gelderlandrit 2015. En dat heb ik geweten! Met startnummer 66 vertrokken we niet al te vroeg. Even is de druk hoog als duidelijk is dat we direct een regularity te pakken hebben. Gelukkig kregen we de ochtend kaarten 10 minuten voor de start, en lijkt het intekenen van het eerste traject niet al te moeilijk.

Ook hebben we ruim de tijd om bij de start van de regularity te komen. Met wisselende snelheden hebben we slechte ervaringen, maar de tijdtabel loopt mooi door, en dat geeft rust. Met slechts 5 strafseconden een prima opening van traject 1 dat op basis van “Punten kortste route” gereden werd. Wel zie ik in de Q-zone de eerste grap van de uitzetters over het hoofd. De kaart geeft haaks naar rechts aan terwijl die in werkelijkheid anders lag, we rijden echter een foute weg en missen daardoor in de juiste omrijdroute de letter “E”. Het is de eerste van vele letters die we gaan missen, maar dat hoort erbij. De “A” in traject 2 gaat daarmee ook verloren. Ik denk dan dat we de scherpe hoek daadwerkelijk gereden hebben.

Wat ons opvalt is de mooie en stille omgeving waarin we rijden. Nauwelijks verkeer en eigenlijk geen tegenliggers. Zelfs fietsers en wandelaars ontbreken op het moment dat we hier rijden. Eigenlijk een ideaal rally-gebied dus waar zelfs de zandwegen, door de regen van de dag ervoor, niet stuiven! Bij barricade 1 van traject 3 hebben we lang stilgestaan en samen gekeken naar wat de uitzetters voor ogen hadden. En we zijn daarin niet de enige. Ook wij rijden terug naar de brug over het water en meten het traject extra nauwkeurig op. Dat levert mij in ieder geval geen nieuw inzicht op. We besluiten onze weg te vervolgen wat ons uiteindelijk tóch wel een letter heeft gekost. Mijn chauffeur keek even de verkeerde kant uit, dus missen we in een scherp bochtje een letter. Of was deze toch verdwenen? Ongelukkig werden we van “SGTR”. Tijdens de lunch hoorde we dat er letters waren omgedraaid hierin, en we dus langs “SGRT” hebben gereden in plaats van “SGTR”. Iets wat mij totaal niet was opgevallen.

Het testje op de “gravelbaan” was niet moeilijk, maar helaas niet binnen de bogey-tijd te halen. Nauwelijks grip, maar daardoor natuurlijk extra leuk. Het voegt 12 seconden toe aan ons lijstje. En daarmee zijn we zeker niet de langzaamste geweest. De lunch is uiteraard prima georganiseerd. Op de parkeerplaats (en bij de test) lopen veel bezoeker te kijken naar ons wagenpark. Het testje in de middag is leuk in eenvoud. Het gevolg is wel piepende banden en toch 4 strafseconden.

Kort na de lunch missen we de letter “K” die je kon ophalen door, wat normaal ongebruikelijk is, de grens te passeren. Ondanks dat we dit verwacht hadden gezien de regelementen. In traject 5 staan we lang stil bij de letter “C”. En ja, we noteren hem. Helaas een foutletter die, als je de uitleg ziet, niet erg complex is. Gelukkig compenseren we dat met de letter “F” onderaan de brug die niet veel mensen hadden, bleek later tijdens het diner. De middagroute liep door een wat drukker gebied. Mensen, auto’s en verkeersdrempels. Vooral aan die laatste mag Oost-Nederland wel wat doen. Daar wordt je toch als bewoner ook niet blij van! Met de 41e plaats en 1221 strafpunten zijn wij erg tevreden. We missen acht route controles in de ochtend, en vier in de middag. We hebben echter heel veel goede route controles genoteerd!!

Het was een heerlijk dag, veel kilometers gereden en we hebben ons vermaakt met alle grappen van de uitzetters. Helaas hebben we ze niet allemaal door gehad.

Tot volgend jaar!
Equipe 66, DAF 55 coupe, Roeland IJdenberg/Jasper Kouijzer