Verslag 10e Happy New Year's Drive

Verslag 10e Happy New Year's Drive

Alweer voor de 10e keer heeft Joan dit keer op 24 januari de Happy New Year’s Drive uitgeschreven, met de zomerversie erbij komen we dit jaar dus op 20 Happy Drives uit. Een hele prestatie om met een relatief klein team, vroeger bijgestaan door Hermien, ons een hele dag zoet te houden met diverse kaartleessystemen. Dit keer had zij voor een extra dimensie gezorgd door ons een winters landschap te presenteren die gelukkig weinigen ervan weerhield om toch in alle vroegte naar Achterveld te komen. Een enkel team uit het hoge noorden moest helaas door de winterse omstandigheden verstek laten gaan. Zelfs de bekende NL Belgen waren present.

mg

Toch ben ik met de nodige argwaan aan de dag begonnen in de wetenschap dat er wederom een grensbenadering traject op het programma zou staan. Joan staat erom bekend kaarten eerst op de computer flink op te blazen, er in de grensbenaderingstrajecten hier en daar kleine puntjes op te zetten en die vervolgens weer op 1:50.000 uit te printen en dat ons als traject met de grenslijnen te presenteren. Dat heeft haar, zoals ze zelf gekscherend al zegt, de bijnaam Juffrouw Stip opgeleverd. En ook dit keer heeft ze het weer helemaal waargemaakt. En met het verstrijken der jaren worden de ogen er ook niet beter op waardoor er voor de ‘oudjes’, waar ik mezelf zo langzamerhand toe moet gaan rekenen, er een handicap ontstaat die niet door toegekende handicappunten bij voorbaat wordt gecorrigeerd. Het turen op stafkaarten naar speldeprikken mag wat mij betreft tot het verleden behoren en dan blijven er nog voldoende alternatieven over om het programma mee in te vullen. En tot overmaat van ramp heeft ze de al dan niet doorgetrokken bermlijnen hetzelfde lot gegeven. De enkele misser daarin zullen we haar maar vergeven!

mieke

De overige trajecten betroffen pijlen kortste route, ingetekende lijn met barricades en punten kortste route. Deze trajecten waren allen, evenals de grensbenadering overigens, op goede, heldere kaarten gepresenteerd met het reglement in het routeboek. Prettig om het zo dichtbij de hand te hebben in twijfelgevallen waar het de interpretatie van het reglement betreft. Een enkele keer werden we geconfronteerd met een zgn HK (hier keren) controle. Op dat moment kan/moet je tegen de ingetekende rijrichting inrijden op basis van de HK opdracht. Dan komt de vraag wat nu prevaleert: zo weinig mogelijk tegen de voorgenomen rijrichting inrijden, wat mogelijk was, of de opdracht uitvoeren. Het reglement zegt daar niets expliciet over. Wel dat het mag maar niet wat prevaleert. En daarover werd na afloop gediscussieerd; misschien goed om daarover expliciet in de reglementen iets op te nemen. En dat geldt natuurlijk voor alle kaartleesritten en niet voor de Happy Drives in het bijzonder.

Over de vele situaties die we in de diverse trajecten als moeilijkheid gepresenteerd kregen kan ik kort zijn: het was echt goed nadenken en uitpluizen hoe de opdrachten uit te voeren want Joan had er een behoorlijke moeilijkheidsgraad ingebouwd, steeds toch weer op basis van het zgn eenrichtingsverkeer, zoveel mogelijk rijden van je voorgenomen route en punten maar een keer mogen aandoen. Kaartmanipulaties die we nogal eens tegenkomen in allerlei varianten waren dit keer echter beperkt gebleven. En dat je daar uiteindelijk toch een goed klassement mee kan opbouwen werd ons na afloop wel duidelijk.

Ondanks de aanwezige sneeuw was toch een flink deel van de deelnemers met hun rallykanon gekomen. Chapeau voor diegenen die de pekel hebben getrotseerd. Zelf hadden we de Saab Cabrio thuis gelaten maar konden in de 9.5 wel genieten van het 2-takt gepruttel voor ons van de Saab 96 die zo fraai de cover van het reglement en routeboek vormde. Voor een Saabist van het eerste uur is dat genieten.

Al met al een ouderwetse Happy Drive met happy people die samen voor een ontspannen sfeer zorgde die deze ritten altijd zo kenmerkt. En ook met verrassende winnaars!

Rob Heuft

opel

Heel veel mooie en spectaculaire foto's te zien en te bestellen bij Dick Groen | www.autopics.nl www.autopics.nl