DHRC RallyHappening 2014 rijden met een Legend: Dries Jetten

DHRC RallyHappening 2014 rijden met een Legend: Dries Jetten

We hebben in Nederland een aardig vergaand historie in het rallyrijden. In de laatste Octane (nr 013 van december 2014), wordt al een stuk opgehaald over ‘Bud’ Bakker Schut in Monte Carlo Rally van voor en net na de 2e Wereldoorlog. De Tulpenrallye heeft ook flink wat in de melk te brokkelen gehad, met namen die we vooral kennen: Maus Gatsonides (die we ook weer ergens anders van kennen..nu nog!), maar ook namen als Hans Tak (ja, de vader van Johan), Jan Quant (toch een andere dan : Rutger Kwant), Piet Nortier en vele anderen. Dries Jetten is ook zo’n legende in onze autosport. 

Na 14 jaar service bij de Historische Tulpenrallye te hebben gedaan, kom je vele deelnemers tegen. Zo ook Dries in de Tulpenrallye met zijn Ferrari met zoon Dirk en kregen pech. Wij hebben hem zo goed als mogelijk geholpen, maar lukt niet om hun op weg te helpen. Wel hotel gevonden voor ze en daar met hun auto achtergelaten. Vanaf die tijd zien we elkaar regelmatig bij rally’s, vooral de Tulpenrallye (hij is een van de leden: Comité van Aanbeveling van de Tulp, dus met bijzondere verdienste)en ooit gezegd dat we samen een rally zouden rijden. Toen Dries gevraagd werd om de prijsuitreiking te doen bij de 15e RallyHappening van de winnaars over 2014, dacht hij: ik wil die kaartleesrit ook wel rijden. Eerst zijn vaste panel gebeld, maar deze konden helaas niet en toen kreeg ik een telefoontje om een lang geleden gemaakte belofte in te lossen. Ik was prettig overdonderd door zijn telefoontje. Ik zou er zowiezo bij zijn om een TC te bemannen en in de rekenkamer te assisteren. Maar nu dit! Ik heb Jacques gebeld en die was direct enthousiast en bood me direct startnummer 1 aan. Nou, dat ook goed geregeld!

We hadden de afspraak gemaakt om 7.30 uur op een parkeerplaats in Beuningen en daar zou ik overstappen in de Opel Kadett Coupe rally 1900. Alom bekend, want ook met deze oranje Opel heeft hij verschillende Tulpenrallye’s gereden met o.a. Hans Brinkman. Het zou een lange dag worden. Het was bijna 100 km rijden naar Markelo toe en de tijd hadden we zo gepland dat we ruimschoots de tijd hadden om af te tanken daar in de buurt, in te schrijven , rallyschildjes en nummers op de auto bevestigen en natuurlijk de social talks te houden. Mijn navigatie ingesteld en we zouden er rond 8.45 uur zijn. Nou, het zal jullie niet verbazen (of wel) maar op de snelwegen cruisden wij rond de 130 km/u op mijn navi….dat is de echte snelheid. Op- en afritten werden met dezelfde snelheid genomen…..dus we waren er heel vlot. We worden in Markelo door iedereen zeer vriendelijk ontvangen en hebben de rallyschilden en startnummers (het is startnr 1 maar het zijn er 2) op de Opel bevestigd: voor met tie-wraps en achter op de kofferklep met Duck-tape en de beide nummers op de deur. Nu van een bakje koffie met lokale lekkernij krentewigge genieten.

dries

Onze starttijd was 10.01 uur nadat de tourklasse voor ons is gestart. Dries, zo professioneel als ie is, op tijd naar de auto en deze klaar zetten voor de start. En we hebben de kaart…. Eerste stuk tot volgende TC samen intekenen. Tot TC 2, pijlen kortste route ging soepel en foutloos. Wel hebben we een aantal minuten opgelopen. Dat lag zeker niet aan de chauffeur: die rijdt sneller dan de kaartlezer kan lezen. Op TC2 stond zelfs de voorzitter Aad Lourens als bemanning van de TC en vroeg zich al af waarom we zo laat waren…het was ruim bemeten, zegt ie. We hebben wel onderweg Harry Rupert aangeduwd omdat zijn startmotor niet werkte. Dan krijgen we het inmiddels traditioneel geworden: ‘Rondje van de Voorzitter’. Dit was een plattegrond van een industrieterreintje met onbekende schaalgrote. Oeps, denk je dan, maar dat viel mee. Er waren maar een paar wegen, die je door reglementen natuurlijk niet tegengesteld mocht rijden en één weg er niet lag die we op de kaart wel hadden, dus ..ophalen! Deze wegen zoveel gereden dat het laatste stuk niet meer gereden hoeft te worden en kwestie was van noteren van controles die je dan moest halen en dan door naar TC3. Pff, scheelt rijden en tijd, anders kwamen we zeker te laat… dan nog 1 minuut te vroeg inklokken…jammer! Wel alle controles goed. Gaat prima! Bij pijl 36 staat de professionele huisfotograaf van de DHRC Niko Bloemendaal. Ik had met hem afgesproken extra foto’s te willen maken van ons equipe…nou da’s goed gelukt, bedankt Niko! Toch een foutje gemaakt met een constructie waardoor de foute is geteld en degene die je moest hebben wordt ook geteld (eigenlijk combinatiefout) . We komen bij de lunch en zag dat we op de 3e plaats stonden. Voor ons zeker 2 teams die zelfs tot op het laatst alles gevonden hadden, slechts tijd heeft hun parten gespeeld. Mooie uitslag. De lunch was goed verzorgd met heerlijke soep, broodjes en natuurlijk met de beruchte ‘rally-kroket’.

dries1

Na de lunch nog 3 trajecten met pijlen kortste route. Dries rijdt heel vlot en geeft, zoals het hoort, altijd richting aan waar we afslaan, zelfs als we een onverhard pad op gaan. Wat kan die man rijden: duidelijk heel veel ervaring. Het is een genot om dit te mogen meemaken. Regelmatig gaven we elkaar de hand als we een moeilijke controle gevonden hadden…geeft wel veel vertrouwen. Daarbij ziet hij veel oude wegsituaties en andere mogelijkheden, waardoor hij de weg leest en ik de kaart: zoals het hoort. Wat een samenwerking! Het middagtraject was het heel pittig en hebben we nog een enkel foutje gereden. Een controleletter (D) verkeerd gehoord en B geschreven, jammer, dat zijn toch 2 fouten! Verder met grote glimlach een prachtige route gereden met een bijzondere chauffeur.
Het zal duidelijk zijn dat we geen 1e zijn geworden, maar het gevoel was wel zo. Deze rit in de Sportklasse is gewonnen door de winnaars van zowel de bestuurder als navigator in de Sportklasse van gehéél 2014: vader en zoon Giel en Arjan van der Palen in hun Porsche 911. Op de 2e plaats Leo Vrijland met Bas de Rijk in hun Porsche 911. En als 3e Olaf Pothoven en Piet van Leusden in hun Porsche 356 om uit te proberen voor de komende Tulp!

Na de rally was het naborrelen en vooral praten, hoe het had gemoeten. Telkens wordt je weer bewust gemaakt dat de organisator/uitzetter (bij deze Aad Lourens, Jacques Limpens en Fred Hak) je altijd pakken door tijd of net andere constructie. Daarom blijft het spelletje zo leuk. Om 19 uur begon het diner met voorgerecht en daarna maakt Aad een mooi inleidend praatje over afgelopen jaar en heeft één van de 3 oprichters die aanwezig was: Martin Rooseboom, bedankt dat zij 15 jaar geleden (3e lustrum), dit clubje te hebben opgericht. Na het hoofdgerecht zijn alle prijzen uitgereikt aan de winnaars van 2014. Er is 1 ,de grootste, beker blijven staan: die is voor volgend jaar. Dan hebben we 3 winnaars: de Expert klasse komt erbij, naast de huidige Sportklasse en de Tourklasse. Elke winnaar kreeg van Dries een persoonlijk gesigneerde boek : de Nederlandse Rallysport 1950-1967 geschreven door Dries. Velen kende dit boekje niet en wilde meer weten hierover. Er staan vele leuke anekdotes en foto’s uit die jaren. Zeer voldaan en met nog meer mooie oude verhalen onderweg zijn we naar huis gegaan. Wat een bijzondere dag:

Bedankt Dries!!!

Jos Jurriëns

rallyboek1

Klik hier om enkele passages uit dit leuke boekje te lezen.

 

palen win 

Winnaars Sportklasse: Giel en Arjan van der Palen

win tour

Winnaars Tourklasse: Helga en Frank Louwers

Klik hier voor de volledige uitslag