Rund um das Gänseliesel

Rund um das Gänseliesel

Al 26 jaar organiseert Georg Bogershausen met zijn Veteranen-Fahrzeug-Freunde uit Göttingen deze rally.

Vele Nederlanders kennen hem van de Tulpenrallye die hij met zijn NSU Prinz wel 14 maal heeft gereden. Dit jaar waren er maar liefst 6 Nederlandse equipes aanwezig, vier in de sportklasse en twee in de toerklasse.

Op de vrijdagavond is de “einlading” in Hotel Freizeit en was dit keer heel speciaal vanwege de WK voetbal. Het bleef die avond lang onrustig in de bar omdat Duitsland van Frankrijk won. De zaterdagochtend kwamen daardoor de nodige Duitse deelnemers wat beneveld aan de start. De rally begint altijd bij de plaatselijke Mercedes-dealer, die deze rally sponsort.

Je moet je het reglement wel even eigen maken – wat slechts uit 1 A4 bestaat – dus dat heeft men gauw onder de knie. Echter in de praktijk blijkt het toch iets lastiger te zijn. Er zijn vele losse kaartfragmentjes, waarbij je zelf de aansluiting moet zoeken. Simpel is de opdracht, want je hoeft alleen maar de kortste route naar een streepje te rijden en de op 1 na kortste route naar een punt. Verlegde wegaansluitingen komen hier niet voor. De rally bestaat uit 2 etappes van 3 uur en dit maal was er een lunch pauze met heerlijke erwtensoep in Uslar.

Het voorbeeld is een opdracht uit de tweede etappe. Oh ja, tijdens de gehele rally mogen wegen slechts in 1 richting worden bereden en mag men de route ook nooit kruisen. De juiste oplossing staat rechts onder bij het kaartfragment.

kaart

De finish is weer bij Hotel Freizeit alwaar men ontvangen wordt met een glas sekt. Die avond is er een gezamenlijk fantastisch buffet met “live Music” van de Gottinger blaaskapel. Wij Hollanders moesten ons snel warm lopen voor de wedstrijd tegen Costa Rica. Heel wat drankjes werden er door genuttigd om de stress en de hartkloppingen onder controle te krijgen. Maar we wonnen en het werd nog ietsjes later dan de avond er voor.

Zondagmorgen is er dan de Auto-Korso naar de binnen stad van Göttingen, alwaar honderden belangstellende zich vergapen aan de klassieke auto’s. Na een hand van burgervader en een presentje rijden we terug naar het hotel voor de Siegerehrung.

Van de 120 deelnemers gaat zeker de helft met een beker naar huis. Zo ook natuurlijk de Nederlanders, die de tweede plaats haalde met het team en zelfs nog klasse overwinningen in de wacht sleepte. Een geweldige rally met veel gezelligheid en zeker aan te bevelen om eens te gaan rijden. Wij gaan in ieder geval volgend jaar weer.

Jaap Daamen