Verslag 7 Uren van Emmeloord 2014

Verslag 7 Uren van Emmeloord 2014

Het is 6 uur zaterdag morgen 28 juni. Na een kop koffie en brood mee in de auto ga ik op weg naar Van der Valk in Emmeloord.

Vandaag de 7 uren van Emmeloord. Lekker rustig op de weg, cruise controle aan en 1,5 uur later parkeer ik mijn auto naast de rally MG, een grijze GT uitvoering uit het jaar 1968 met de nodige rally ervaring.

offinga

Bij de Gelderlandrit veel problemen met de versnellingen, maar nu weer topfit. Mijn chauffeur Wytze heeft het ontbijt al op en ik tref hem in de lobby met een kop koffie. De borden en stikkers opgehaald en alles op de auto geplakt. Ik stel mijn gordels weer af en kijk of ”mijn kantoor” voor vandaag op orde is. Ik lees het informatie boek door en ben er helemaal klaar voor. De tijd tikt weg naar 9.04 en ik krijg mijn boek en kaarten. Als startnummer 4 vertrekken we. Even kijken en we gaan gelijk op weg. Hoekje van pijl 1 is duidelijk te zien, de weg naar 2, 3 en 4 is anders dan op de kaart, we pakken de oude weg (kaartweg) weer op en de punten en pijlen zijn goed te rijden. De volgende 7 opdrachten liggen op het industrieterrein bij Marknesse. Wel een extra kaartje. Dat is dan wel op schaal 1:25.000 ! Duurde een afslag voor ik wakker werd. Punt 6 en 7 liggen midden in het veld dus met meten en windrichtingen vinden we ze. Bij punt 10 even denken aan het reglement. Je mag keren op het punt en dat was korter. Bij pijl 12 de eerste bemande controle. Deze dag volgen er nog veel bemande controles . Leuk , makkelijk en soms scoor je nog een snoepje. 

Na pijl 15 op de aansluiting van de Zeedijk naar de Nieuweweg een afsnij hoekje. Maar dan rijd je door een doorgetrokken bermlijn. Niet afsnijden levert je de letter Z op als beloning. Net voor TC2 meten is weten. De aansluiting om de N351 over te steken ligt te vroeg. Ik had dit niet gemeten, ik was al traject 2 aan het intekenen. Gelukkig heb ik een bestuurder die de oude weg ziet en dan aan mij vraagt of we niet rechtdoor moeten, de beloning is de controle M met een hk (hier keren) opdracht.

vhoutum

In traject 2 een weg waar ik bochten aangeef en deze zitten er niet in. Kaarsrecht geeft mijn bestuurder aan. Meten en de kaartweg weer oppakken en links de dijk verlaten met de letter V als beloning. Aan het einde van de Lemster is de kaartweg niet te berijden, dan omrijden. We komen op een punt met een brug waarvan ik het idee heb dat we er al eerder geweest zijn vandaag, daar missen we de controle B. Op het industrieterrein net voor de lunch maken we fout 2. Pijl 13 is niet te rijden. Mijn voorgenomen route is om pijl 13 2x een stuk noord oost te rijden. Dus ga ik voor de 2de keer stempel M ophalen. Bij Van der Valk in Wolvega de kaart ingeleverd, mijn kantoor weer opgeruimd, water gevuld en de MG voorzien van brandstof.

Bij Van der Valk een prima lunch, de keuze is reuze en 3 kwartier is voor ons prima. De middag wordt moeilijker gonst er door de eetzaal. Gewaarschuwd gaan we op pad voor de middagetappe. Naar pijl 1 is neutraal heb ik even tijd om te tekenen en te kijken naar de kaart voor het overzicht. De kortste route naar pijl 2 haal ik er goed uit. De kortste route naar pijl 4 is niet te rijden en de omrijconstructie is ook weer even goed meten, onderlangs is korter. Op weg naar het hoekje van pijl 5 klopt de afstand op de onverharde weg niet. Nog een keer terug, goed meten en de tripmaster echt op de hoek instellen. Nog steeds 50 meter verschil. Wel de letter F als controle. Samen met pijl 5 hebben wat lusjes gemaakt in dit gebied. In pijl 10 maken we een te lange omrijconstructie, we halen de foutletter K op en een berg gras onder de auto. Al glijdend komen we in de minuut aan bij TC 6. Het gras halen we onder de auto vandaan, het is zoveel dat een konijn er een jaar van kan eten.
Tweede middagtraject is een ingetekende lijn. Bij barricade 1 maak ik niet de kortste route, haal de Q op en mis de L. Barricade 2 en de rest gaan goed tot pijl 13. Ik laat mij afleiden door de cirkel die geplaats is om de aansluiting van de rode wegen N762 bij Vollenhoven en mis zo de controle C.

We gaan dan helaas het laatste traject rijden. Grensbenadering. Het witte stukje weg wat getekend was aan de Paardenweg heb ik er niet uitgehaald als weg. Fout 4 van de middag. Op het industrieterrein(tje) boven Kraggenburg liggen op de kaart 2 weggentjes naast elkaar. In het veld eigenlijk maar 1 met de letter S. We rijden van nog een ronde om de loods heen, maar die weg staat niet op de kaart. Nog een ronde rijden en dan zien we al rijdend om de pallets de letter T en dit is de goede op de meest rechtse weg. De overgang van kaart 1 naar kaart 2 en dan de grens open laten, halen we eruit. Het industrieterrein net boven de tekst Emmeloord op de kaart bracht mij niet dichter bij de grens, dacht ik . Maar zoveel mogelijk rechts af is de opdracht bij grensbenaderen. We missen de controle H. Op naar TC 8, op het industrieterrein de MG nog even aangespoord en door naar Van der Valk in Emmeloord. Kaart ingeleverd en auto weer op de trailer geladen.

Met de uitleg de middag nagekeken en daar zien we dat we 5 controles gemist hebben. We drinken een biertje buiten en balen van de 5 fouten in de middag. Na de ochtend staan we op een 13e plek en we zien ons nu al zakken in het klassement. Bij het buffet blijkt dat er veel equipes in de middag veel fouten hebben. Wij hebben over de dag geen tijdstraf opgelopen. We krijgen weer hoop voor een top tien klassering. Wanneer de uitslag wordt opgehangen, staan wij op de 9de plek. Onze eerste top 10 klassering in de sportklasse. Tevreden rijden we naar huis. Terugkijkend op een mooie dag, heerlijk gereden, goed te navigeren en een duidelijk en correct uitlegboek.

Nico Slappendel

win sport 

Winnaars Sportklasse:Giel en Arjan van der Palen

win tour 

Winnaars Tourklasse: Dennis Dullemans - Rico Wisman