Verslag Horneland Rally 2014

Verslag Horneland Rally 2014

Volgens de site…….
Horneland Rally 2014 van start op donderdag

De editie 2014 belooft een hele speciale te worden.
Op de eerste plaats komt de donderdag als extra dag/avond erbij. Via punt tot punt vrije route rijden de deelnemers naar een aantal testjes in ons mooie Limburg. Op de tweede plaats zal er, in verband met het 600 jaar bestaan van de stad Weert, wederom gestart worden vanuit het centrum in Weert en op de derde plaats hebben Rob Schreurs en Robert Wolter de route voor 2014 uitgetekend.

Terug naar de basis:

Deze kreet speelde al enige tijd door het hoofd van de organisatie. Er waren de laatste jaren teveel concessies gedaan aan het oorspronkelijke idee van dhr. Mol, bedenker van het Hornelandsysteem en de uitzetter van de jaren 60 van de vorige eeuw. Dus….de organisatie is terug gegaan naar de basis van toen. “Oude rotten” die nu weer aan de start staan begrijpen wat we bedoelen. Dus nieuwelingen laat je verrassen. De route zal uitdagend, en voorzien zijn van veel TC’s. Is de route tussen de TC’s moeilijk….ja en nee. Er zitten enkele scherprechters in, hier zal de navigator heel nauwkeurig moeten “lezen” en de rijder het tempo erin moeten houden. Kortom de uitzetters hebben hun best gedaan om toch iets slimmer dan de deelnemer te zijn. Betekent dit dat we gaan neuzelen? Zeker niet, lekker rijden en scherp kaartlezen!

Dit was …volgens de site……maar na afloop kunnen we zeggen, het klopt wat hier boven staat vermeld want we reden een prachtige editie 2014.
Oktober 2013; een e-mailtje van Peter van Dillen of ik nog zin had in de Hornelandrally van 2014? Ja dat was natuurlijk snel geregeld. Het zal de 2e Hornelandrally voor mij worden en dat houd in, oude boeken van 2013 erbij halen en maar weer eens kijken waar we toen fout gegaan waren. Het is toch een ander spelletje, rally rijden met kaarten met een schaal van 1:100.000.
December 2013; met mijn broers op pad naar de Ardennen om daar een stuk van de route van 2013, maar nu de punten in omgekeerde volgorde, te trainen. In 2013 lag er sneeuw boven de 500 meter, nu in december, prachtig weer en konden we genieten van een mooie route en uitzichten. Natuurlijk de dag afgesloten met een heerlijke trappist. We reden “even” 950 km op één dag. Mooi niet, zo’n hobby.

Donderdag 13 maart om 10:00 uur afgesproken met Peter in het plaatsje Roggel bij zijn Porsche werkplaats. Is hij daar nog even een andere uitlaat onder de Porsche aan het monteren…”het gaat om het geluid” Jaap. Zie je wel…een andere spelletje, dacht ik. Met hem een uurtje gereden op punten van de Hornelandrally van 2009. Verdere afspraak was verzamelen rond 15:00 uur in het centrum van Weert. Zelf ben ik naar Ad van Werf gereden in Helenaveen, de aardbeienkoning van Brabant en Limburg. Met Ad de coördinaten, welke op de site, bekend waren gemaakt voor fotografen en toeschouwers eens bekeken en in Google ingebracht. Wat schetst onze verbazing, ligt er een coördinaat precies bij zijn bedrijf…..

start2

start1

Met de Porsche van Ad een aantal coördinaten ingetekend en met 1:100.000 kaartje gereden naar het centrum van Weert. Alweer een kleine training uitgevoerd.
Het was prachtig weer in Weert en alle terrassen waren vol en mooi om te zien al die auto’s in het centrum. Vanaf een podium in het centrum gestart, op weg naar een test op een industrieterrein. Voordat we het wisten hadden we 15 minuten straftijd aan de broek. We stonden in een lange rij voor de test te wachten en klokten daar 1 minuut te laat in “je ziet iedereen toch staan wachten antwoorden wij tegen de bemande”. Ok, de volgende keer uit stappen dus. Na 12 minuten konden we starten met de test, die niet goed ging, dus maar snel op weg naar het mooie spelletje, de vrije route met punten. Dat het hard rijden is tijdens de Hornelandrally wisten we wel, maar dat we 5 minuten te laat bij de volgende TC aankwamen was toch vreemd. Dat kwam omdat wij en vele andere deelnemers de rijtijd tussen de TC’s aanhielden, terwijl de wachttijd, in ons geval dus die 12 minuten erbij geteld moesten worden…aj! Dus waren we niet 5 minuten te laat MAAR 7 minuten te vroeg bij de TC en te vroeg houdt in dat de tijd dubbel telt, dus 14 minuten.

356

Na dag één stonden we op plek 38.
Na een korte nachtrust wakker geworden door de geur van eieren met spek, gebakken door de vrouw van Ad….Well done! De start van dag 2 was al vanaf 7:00 uur vanaf Kelpen en rond 21:30 uur finishen in Charleroi, dus dat beloofde een lange rally dag te worden. Een prachtige route via het oude fort Eben Emael net onder Maastricht België binnen gereden met niet al te moeilijke punten.

De Ardennen in langs voor mij bekende dorpjes en wegen, waar ik jarenlang de fietsklassieker Luik Bastenaken Luik heb gereden. Ik had en heb goede herinneringen aan de namen, Stavelot, Stockeu, en de Wanne.
Met nul fouten en geen tijdstrafpunten kwamen we om 14:36 uur voor de lunch in Houffalize aan. Start om 15:36 uur, ja dat had je gedacht….geen benzine toevoer door een defecte benzinepomp…. Als monteur kan je veel maar als je geen spullen hebt wordt het een avontuur. Dus…stress. De organisatie was inmiddels al aan het opruimen nadat iedereen was gestart en keken mee hoe Peter “in alle rust” het omwisselen van pomp en bedrading uitvoerde. Dat kon wel eens het einde van de rally zijn dacht ik. Na drie kwartier was het starten en lopen!!! De organisatie was zo vriendelijk om onze starttijd op 16:21 uur te wijzigen, immers we konden de e.v. TC nog halen voordat die werd opgerold. Dus dat werd “blazen” op weg via de punten naar de TC, waarbij ik enkele punten heb overgeslagen en komen daar te vroeg aan. Toen maar in alle rust gewacht, immers we zitten nog steeds in de rally, dus oppakken maar weer en hebben uiteindelijk geen tijdstrafpunten opgelopen. De complimenten aan Peter en de organisatie!!
Over prachtige weggetjes en langs oude kasteelboerderijen richting La Roche, Rochefort, Namen en Dinant. In het verloop van de avond wel een paar fouten gemaakt en kwamen we uiteindelijk om 22:42 uur zonder tijdstrafpunten in Charleroi aan. In de stand waren we opgeklommen naar plek 15.

sit a

sit b

sit c


Zaterdagmorgen, echt Belgisch weer , grauw, nat en dus glibberige wegen. Een Opel Manta van een Belgische equipe lag op z’n kop, gelukkig geen ernstige gewonden, dus voorzichtig, nou ja…….het is de Horneland.
Van Charleroi via Huy, Tongeren weer terug naar Weert. Mooie korte stukken tussen de TC’s van elf en 15 minuten, dat is echt Hornelandrally. De route liep soms wel over ZEER slechte wegen en als ik schrijf van ZEER slecht dan zijn die ook slecht. Wie kent de wegen in België niet! Vrienden van ons waren doordat alles los rammelde stil komen te staan, dus even helpen toch. We haalden hier 4 minuten tijd en één gemiste controle op. In de eindstand geklommen naar plek 13.

stempel

Een prachtige Hornelandrally gereden en de complimenten aan de organisatie en proficiat voor de winnaars Arjan en Giel van Palen!
Het systeem van de Hornelandrally; dat er bij punten een controle kan staan (dit jaar maar 45%) is natuurlijk uniek, maar geeft soms ook te denken. Immers nu is het extra zoeken en dan met een nog hogere snelheid door dorpjes (30 en 50 km zones) naar de e.v. TC.

Er zijn wat suggesties van deelnemers geweest om die snelheid te verlagen, door het gebruik van bv fop controles en of pijlen om die dorpjes heen. Voor het verkrijgen van vergunningen in de toekomst zijn maatregelen wel van belang, immers dit heeft ook effect op het verlenen van vergunningen van andere minder snelle rally’s. Een gemeentefunctionaris in zo’n Belgische stadje kent het verschil niet, maar ziet alleen de naam rally en koppelt dat aan snelheid, rood/wit lint, verkeersregelaars en afgezette wegen. Van belang is dat zijn denkbeelden en die van de organisatie op één lijn liggen.

Jaap Jongman

equipe: Peter van Dillen - Jaap Jongman | Porsche 911, 1967

Klik hier voor de uitslag

klunder

ongeluk