I had a dream!

I had a dream!

Write a comment

 

I HAD A DREAM!

Deze kop is wat hoogdravend in de tijd van de Amerikaanse presidentverkiezingen maar toch! wolk

I had a dream!

De droom ging gelukkig niet over de macht in de wereld maar over perikelen in onze rallysport. Wat is het geval? Er zijn best wat reacties bij mij binnengekomen over mijn relaas van de Tulpenrally 2016.

Mee eens Smitje! Vooral die kritiek! Je hebt helemaal gelijk, het moet anders!

 

Nu was het niet de bedoeling om alleen maar kritiek te geven. Dat is te makkelijk. Ik heb ook getracht om oplossingen aan te dragen. En juist daar ging die droom over.

Voor alle duidelijkheid. Eigenlijk gaat het nu helemaal niet meer om de kritiek op de Tulp. NEEN! Het gaat om 2 aspecten waar de schoen wringt en die onze geliefde hobby bedreigen in het algemeen: TIJD (over liever gebrek aan tijd) en SNELHEIDkmteller

TIJD EN SNELHEID

svxtDeze 2 eenheden zijn zeer nauw aan elkaar verbonden. Immers, we moeten een bepaalde afstand afleggen in een bepaalde tijd. We kennen allemaal nog wel een van de eerste formules die we op de middelbare school hebben gehad bij Natuurkunde …. S (afstand) = V (snelheid) maal T (tijd)….

En daar zit de pijn!

De tijd staat vast, dat is immers het verschil tussen de 2 TC’s die je op het traject aandoet. In het ergste geval kunnen we daar maximaal 30 minuten bij optellen maar dat doen we liever niet.

Ook staat de minimale afstand vast. Dat is immers de ideale route.

Dat in de praktijk de afstand wat langer is door links en rechts wat ‘gegraas’ of doordat de ideale route niet in 1 keer goed wordt gereden laten we buiten beschouwing want dat kunnen we terugslaan op de snelheid. Immers als we wat om de ideale route heen dralen maar uiteindelijk de route vinden kunnen we ook zeggen dat de snelheid vanaf het moment de ideale route werd verlaten tot het moment je weer op de ideale route zit 0,0 geweest is… De tijd is natuurlijk wel vrolijk door getikt..
Zo blijft het rekensommetje simpel. Als je 10 minuten verliest en dus geen voortgang hebt gemaakt, je 10 minuten de dubbele snelheid moet rijden om weer op het gewenste gemiddelde te komen.

Dus? We rijden te hard.


OPLOSSING?

lampjeDie is best lastig. Wij willen immers veel en moeilijk. Dus als we meer tijd zouden krijgen wordt er meer gezocht. En meer zoeken betekent uiteindelijk toch weer ‘racen’.

In het voorwoord van het uitslagenboek van de Tulpenrally 2016 staat – mede ingegeven door een record aantal bekeuringen in Zwitserland – een kleine ‘mea culpa’: ja de tijd was te krap en de route te lang en soms in relatie met de tijd te moeilijk. Dat was niet de bedoeling. Sorry. Oplossing? Meer snelheidscontroles en ‘beter’ voorrijden!

DAT MOET BETER KUNNEN! WAAROM NIET EEN APP-je??

Een APP-je. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Als ik kijk hoe geavanceerd Google maps omgaat met route, vertraging en tijd moeten we daar toch ‘iets’ omheen kunnen bouwen? wt17

Uit ervaring ken ik een “APP”, althans een voorloper hiervan, die wordt gebruikt in de Wintertrial. Daar wordt een soort van datalogger in de auto gebouwd die de route volgt en die plaats en tijd door geeft aan de organisatie. Zo kan de organisatie zien of je de juiste route wel hebt gereden en wat de regularity tijden op bepaalde punten zijn. Deze applicatie kent (kende) veel kritiek en blijkt – van horen zeggen – heel bewerkelijk te zijn. Ik denk dat deze technologie opzij moet worden geschoven en er ‘iets’ met Google, TomTom of Garmin moet worden gefabriceerd. De technologie is immers vooruit gehold!

TE HARD RIJDEN

Met een beetje fantasie is de APP gauw geboren. Op het dashboard wordt een ‘klein schermpje’ gemonteerd. Net zoals bij Airbus (dat klinkt lekker hightech) hanteren we de ‘dark cockpit filosofie’, of te wel: we krijgen een bericht op het scherm als er iets mis dreigt te gaan. Geen bericht is goed bericht.  blokje hard

- De organisatie heeft alle dorpen en alle Q zone gebieden aangegeven met de bijbehorende limieten. Op de achtergrond. De APP weet waar je zit en met welke snelheid.

 

- Mocht je de maximum snelheid naderen, bijvoorbeeld 5 kilometer onder de limiet, dan verschijnt op het scherm in het rood de maximum snelheid en in het zwart de eigen snelheid. Kom je over de snelheid gaat jouw eigen snelheid knipperen en klinkt een waarschuwing.  blok maxkm
Je hebt dan een bepaalde tijd, 10 seconden (? – loopt terug naar 0) om te reageren. Negeren? Straf!

Allerlei ‘leuke’ gadgets zijn hier bij te bedenken. Bijvoorbeeld: De eerste keer een waarschuwing. Het aantal strafpunten tonen. Of??

- In gebieden waar het ‘vrij’ is, kan ik me indenken dat boven een bepaalde snelheid een limiet wordt ingesteld. Lekker doorrijden is prima maar er is ergens een grens….. Ook dan werkt het systeem weer op dezelfde manier.

- Ook bij een regularity is dit systeem prima te gebruiken. Je ziet immers pas bij de limiet een snelheid opkomen. Echte fouten zijn dan qua snelheid niet meer dicht te rijden maar dat is op enig moment ook niet meer verantwoord….

Met een simpele APP is volgens mij niet alleen dat hele ‘snelheid controleren gedoe’ in dorpen van de baan maar worden we ook veel bewuster van onze snelheid. En – ook niet onbelangrijk – alle overheidsinstanties die de vergunningen afgeven zullen hier heel blij mee zijn! Een soort continue garantie voor de maximale snelheid!

Natuurlijk zullen wij ons gecontroleerd voelen maar we moeten iets doen. Er zijn hele rallygebieden die geen vergunning meer afgeven. En als in de buiten gebieden de limiet niet te laag – of beter ‘lekker hoog’ – wordt ingesteld (ssst, tegen niemand zeggen!) kunnen we toch lekker buitenspelen.

En daar komt bij dat ik weinig rijders ken die het niet eens is met de stelling ‘in de dorpen houd je je rustig!’.

MAAR ER IS MEER

We hobbelen nog wat verder.

Kortere trajecten dus meer TC’s
Een van suggesties om de tijd meer te kunnen managen is om de wedstrijdtrajecten korter te maken. In onbekend gebied 3 kaarten rijden van TC naar TC werkt gejakker op het eind in de hand. Zeker omdat het terrein onbekend is en jij niet direct kan zien of de ene kaart sneller of langzamer kan worden afgewerkt als de andere kaart. Zeker bij 1:100.000 staan bijvoorbeeld niet alle haarspelden op de kaart en kan het zomaar zijn dat – ook door de kwaliteit van de weg – een gebied zomaar 10 minuten langer duurt dan een soortgelijke afstand hemelsbreed op een andere kaart.

Als reactie op deze suggestie krijg ik dan te horen dat meer TC’s meer logistieke problemen met zich mee brengt. Simpel op te lossen met de APP! Namelijk de APP gebruiken als TC….   blokyellow

- Een TC staat altijd als punt op de kaart en moet uit een bepaalde richting worden benaderd.

- De APP kan (op het einde vlak voor de TC) met gemaakt in het rood melden ‘wrong approach!’ Keren is het devies want stug doorrijden naar de TC levert straf op!

- Binnen een straal van 50 meter – the yellow zone - krijgt de deelnemer een reactie dat je er bijna bent. Het getal van 50 komt in beeld en telt met stappen van 5 af. Ook komt de tijd in beeld. Natuurlijk zou je ook de tijd tot de TC kunnen presenteren maar een deel van dat hand- en rekenwerk hoort bij de charme van de rally en bij de gemaakte fouten, dus wat mij betreft NIET!

- Doorrijden is op enig moment een ‘klik’, de tijd is vastgelegd en we kunnen weer verder…..

De zogenaamde PIX klokken kunnen de prullenbak in. TC wordt – als het even kan niet allemaal – door de APP opgepakt. En nogmaals natuurlijk alleen in het geval de organisatie met bemensingsproblemen kampt.

Door het wedstrijdgebied in meer segmenten te delen wordt naar mijn mening de tijd beter te schattenen te handelen en dat komt de overal snelheid ten goede. Ook omdat de straf eerder bij een APP TC wordt gepakt en in het traject daarna je weer op ‘0’ begint.

Meldingen

Soms vervalt een TC door omlegging of een andere bijzondere omstandigheid. Of wordt de tijd naar een TC verlengd. Al dit soort meldingen zouden natuurlijk aan de deelnemer kunnen worden doorgegeven. Simpel op het scherm op OK drukken en de boodschap wordt ‘geschoond’.  skiparrow

Verbindingsetappes

In sommige rally’s en zeker in de Tulp moeten we flinke afstanden overbruggen. Ik telde in de afgelopen Tulp 11 kaarten met 3 of minder controles. Op mijn suggestie om deze trajecten aan te kondigen als ‘overbruggingstrajecten’ zonder gedoe – dus feitelijk rijd je dan van wedstrijdgebied naar wedstrijdgebied – kreeg ik als tegenargument dat er in verband met de vergunningen wel een bepaalde route moest worden gereden!

Ook dat is natuurlijk makkelijk te ondervangen. Als het om verbindingsetappes gaat – dus pas als je besluit dat je met dat systeem gaat werken – moet de juiste route natuurlijk wel gereden worden. De APP controleert dat. De ideale route moet natuurlijk wel gereden worden.

Overigens denk ik zelf dat de APP hier niet de doorslag geeft. Immers als je bekend maakt dat het om een verbindingsetappe gaat, meld je alleen dat de kortste of de juiste route in dit deel van de rally geldt en dat er geen vallen met verlegde of weggepoetste wegen zijn.  pointa
Of te wel: rijdt – redelijk relaxed – van punt naar punt, zonder te gaan ‘grazen’. Dat kan ook gewoon met traditionele RC’s worden opgevangen.

 
Controleren van de route en route controles

In het verlengde van bovenstaande is een APP natuurlijk ook in te zetten de RC letters en stempels te vervangen. Dat lijkt en voelt als zonde. Een van de charmes van het rallyrijden is het vinden van letters. Lastig uit te leggen aan niet rallyrijders maar uw als (rally)lezer begrijpt dit precies. Je vindt een constructie of een weggetje en ergens aan een boom of paal hangt de beloning! Heerlijk! Yes, gevonden!
Dat aspect moet blijven bestaan.  controle

Maar ook hier zou de APP waarde kunnen toevoegen. Stel – en in iedere rally gebeurt dit – een RC verdwijnt op mysterieuze wijze. Of – en dat was nog erger – de stempel is zoek en daar sta je dan…. Als deze controle dan op een moeilijke plek staat baal je enorm! Wel gevonden en een neutralisatie haalt jouw voordeel weg. Door een simpel wijziging in het reglement (indien achteraf bij het oprollen blijkt dat de RC is weggehaald of niet meer aanwezig is) zullen de deelnemers die wel langs deze plek zijn gereden gewoon gehonoreerd worden. Want een neutralisatie achteraf bij een controle die je eindelijk vindt is een van de meest frustrerende aspecten van ons spelletje.

Zo een neutralisatie kan je de kop – lees overwinning – kosten. Ervaring Smitje? In afgelopen Tulp 2016? Reken maar van YES!! Die foto is van ons! En we kwamen op nummer 1 54 puntjes te kort…….

I had a dream!

Zeker! Wat mij betreft is het hele ‘te snel rijden’ probleem opgelost?

Niet dan?

Peter Jan Smit
(En? Reacties naar pj.smit@ctb.nl)


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast