The Winter Trial 2017

The Winter Trial 2017

Write a comment

 

Joost Bolwidt heeft de door Autoweek en Princen bier beschikbaar gestelde gratis inschrijving gewonnen voor deelname aan de Winter Trial die a.s. zondag van start gaat.  Joost gaat de strijd aan met zijn Citroën 2CV uit 1965 samen met navigator en eveneens 2CV rijder Niko Bloemendal. Niko is natuurlijk als fotograaf bekend in ons rallywereldje en zal, indien mogelijk, onderweg foto's van de rally maken. Samen met Joost willen ze dagelijks een nieuwsblog aan RallyNews sturen zodat onze lezers op de hoogte blijven van hun belevenissen.

Als voorproefje heeft Niko onderstaande verslagen geschreven op de (zeer) korte voorberteidingstijd tot de start. RallyNews wenst Joost en Niko heel veel succes en plezier tijdens de rally en zijn benieuwd naar de verslagen.

Voorbereiding deel 1:

Al een aantal jaren ga ik met diverse rally’s op pad om foto’s te maken. In de zomer of winter, dat maakt niet uit, ik ga graag op stap. Zelfs een rally van 2 dagen, 4 dagen of zelfs zes dagen heb ik mogen vastleggen. Die van zes dagen, dat was the wintertrial en dat zelfs twee keer. Een fantastisch avontuur, wat ik met leuke auto’s heb gedaan, zeker met mijn Saab 9-3. 
Maar na bijna 19 jaar 2CV rijden weet ik al jaren dat ik met mijn 2CV graag nog mooie avonturen wil gaan beleven. Ik heb al gezegd, wanneer ik mijn 2CV 20 jaar heb, dan wil ik een mooie reis maken.

In mijn achterhoofd heb ik vaak al bedacht en uitgerekend wat het mij kost om een oudere 2CV erbij aan te schaffen. Om deze klaar te maken voor historische rally’s en voor de fotografie. En dan af en toe aan mooie rally’s mee te doen. Het is altijd bij die droom gebleven, maar die droom zal blijven, hopelijk tot ik de droom tot werkelijkheid kan maken. 
Die droom heb ik wel eens gedeeld met andere mensen. Mensen die de droom soms al gedeeltelijk of helemaal uit hebben laten komen. Met Joost Bolwidt heb ik het er al vaak over gehad. Ik kwam hem regelmatig tegen bij rally’s waar hij als deelnemer spectaculair met zijn 2CV mee reed en ook rally’s won! Sterker nog, hij heeft zelfs al eens de Tulpenrally gereden met zijn 2CV en werd daarmee vijfde in de tourklasse. Dat betekend klasse en precies een bevestiging van wat ik in mijn hoofd had.

Als fotograaf heb ik twee keer the wintertrial mogen fotograferen. Een fantastisch avontuur, erg intens, erg vermoeiend en stressvol. Iets wat ik echt zwaar vond om te doen. Maar als er dan over de wintertrial gepraat wordt, begint er wat te kriebelen. Want hoe zwaar het ook was, het is een van de gaafste dingen die je kunt doen.

Joost schreef zich in voor een prijsvraag waar je een startbewijs kon winnen. Dan ga jij mee riep hij. Ja natuurlijk, eerst maar winnen. Twee weken voor de start belt hij mij op. ‘Ga je mee? Ik heb gewonnen!’ ; Ik ben echt even sprakeloos. Mee, met een 2CV naar de wintertrial? JA!!!!!
Nu alleen nog vrij krijgen…..en ook dat lukte, mits ik nog op een lekker biertje zou trakteren!
Dus nu gaan we naar de wintertrial met een 2CV dankzij Autoweek en Princenbier. En we hebben nog 1,5 week om de auto en ons zelf voor bereiden.

Voorbereiding deel 2:

10 dagen hebben we als voorbereiding op de wintertrial. Dat is niet veel, sterker nog dat is heel erg weinig! We moeten het reglement doorlezen om te zien wat er van ons verwacht wordt en waar we op moeten letten. Maar daarnaast krijg je nog veel meer papieren waar je op moet letten en opeens realiseer je dat je nog veel moet regelen.

Wij hebben rallypassen nodig om te kunnen starten, de auto een FIA of FIVA identity card, die moet dus nog aangevraagd worden. De auto is voorbereid voor rally’s in de zomer, maar nu rijden we in de winter, dus dat betekend extra isolatie, nieuwe kachelslangen, een ventilator voor in de kachel, een motor beschermingsplaat, Tripmaster, kompas, etc…

Dan moet je nog nadenken welke onderdelen mee moeten. Een extra dynamo, bobine, stroomregelaar, gaskabel, koppelingskabel, bougies, bougiekabels, contactpuntset voor vervanging van de 123 ignition, een extra ventilator, stekkers, bedrading, binnenbanden, gereedschap, lampen, zekeringen, oliedruksensor, boutjes en moertjes, gereedschap, dekens, brandblusser, ruitenkrabber, hydraulische rik, plank, oliezeiltje, noem maar op! 
Dan heb je nog spullen nodig voor navigeren, dus loep, verlichting in de auto, meetlatten, stopwatch, radio gestuurde klok, etc… Dan moet je nog kleding meenemen, laten we eerlijk zijn, de 2CV is niet de warmste, dus je wilt je warm kleding, maar met een dikke jas in de auto is ook niet handig, dus dunne lagen over elkaar, maar dat betekend nadenken welke kleding je mee wilt nemen.

We proberen zoveel mogelijk in een excel sheet te verzamelen en aan te geven wie voor wat verantwoordelijk is. Uiteindelijk moeten we precies klaar zijn op het moment dat we naar de technische keuring rijden, de middag voor de start. Spannend dus en steeds weer vinden we toch weer kleine details waar we ook aan moeten denken.

 


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast