Wordt dit het nieuwe Rallyrijden?

Wordt dit het nieuwe Rallyrijden?

Write a comment

 

Robert Mous van Isource, onder andere bekend van de Tulpenrallye en SLS App ontwikkeld in samenwerking met Joep Wanders van de ABC-Rally een nieuwe App om te controleren of je de goede route gereden hebt.

Geen controles meer langs de weg, maar gewoon de juiste route rijden en de controleletter verschijnt automatisch op je telefoontje via een GPS signaal. Bekijk het filmpje van de testuitvoering

In samenwerking met Isource heeft de Stichting ABC-Rally een eerste versie van een Rally App ontwikkeld.

Met de Rally App kunnen de fysieke routecontroles en (geheime) tijdcontroles die je nu onderweg tegenkomt in rally’s vervangen worden door een mobiel/kleine tablet die de controles toont en op de elektronische controlekaart plaatst. Dat heeft een flink aantal voordelen boven de huidige controles:

Voor de deelnemer

  • geen vergissingen meer: als er een Q staat dan komt er ook een Q op de elektronische moederkaart (en niet een O omdat je het dwarsstreepje even niet gezien hebt)
  • een controle vergeten te noteren behoort tot het verleden
  • een routecontrole is er altijd, hij kan immers niet weggehaald worden
  • het spelletje wordt eerlijker, want vals spelen (doorgeven routecontroles aan anderen) is lastig: je móet op de plaats waar de routecontrole ‘staat’ zijn om ‘m op de controlekaart te krijgen
  • in de demoversie wordt de routecontrole direct op de controlekaart geplaatst; er komt ook een versie waarin je als deelnemer de letter moet aanklikken om ‘m op de controlekaart te zetten als je‘m ‘passeert’

Voor de organisator

  • geen fysieke routecontroles en ander routemateriaal meer nodig (want ook routepijlen en herstelopdrachten kunnen op de display getoond worden)
  • routecontroles kunnen niet ‘weggehaald’ worden, dus minder neutralisaties
  • geen wegzetters en oprollers meer nodig
  • geen officials onderweg meer nodig
  • er kunnen aansluitingen op rekenprogramma’s (voor zowel de route- als tijdcontroles) gerealiseerd worden, waardoor de uitslag DIRECT na het finishen van de laatste deelnemer bekend is (dus ook geen rekenkamer, alleen nog een 'technisch hart van de organisatie' nodig)
  • bij die rekenprogramma’s wordt gebruik gemaakt van aanduidingen of route- en tijdcontroles moeten meetellen voor de uitslag of niet; vóór de rally staan die natuurlijk allemaal ‘aan’. Bijn eutralisatie wordt de aanduiding ‘uit’ gezet en is DIRECT een nieuwe uitslag beschikbaar

In de praktijk

gps appMogelijkheden genoeg... maar zoals gezegd, zover is het nog (lang) niet. Voor de deelnemer is het verschil met de huidige situatie redelijk helder en overzichtelijk: de controles neem je in de auto waar in plaats van langs de route. En er komen wat regels vanuit de organisatie wat je wel en niet met de ter beschikking gestelde mobiel/tablet mag, kunt en moet doen.

Voor de organisator wordt dat een ander verhaal. De ‘hardware’ voor deRally App is niet de mobiel of tablet van de deelnemer, maar een die de organisator ter beschikking stelt waar de software van de Rally App op staat. De organisator koopt en/of huurt de hoeveelheid benodigde tablets met de Rally App software. En krijgt software ter beschikking om waypoints (= routecontroles (met eventuele herstelopdracht), (geheime)tijdcontroles en routepijlen) vast te leggen en om moederkaarten en startlijsten samen te stellen. En die gegevens moeten dan aan de individuele tablets gekoppeld worden.

Zodra er een oefenrally met de Rally App aan de orde is nodig ik je uit!

Toekomstmuziek

En denk eens aan de nieuwe mogelijkheden die de Rally App biedt!

De locatie van alle equipes kan online gevolgd kunnen worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld waarnemen dat veel deelnemers achter liggen op het tijdschema en besluiten routedelen of tijdcontroles te neutraliseren. Of deelnemers meer tijd te geven en dat via de Rally App aan hen kenbaar te maken. Er kunnen zelfs (gemiddelde) snelheidsmetingen gedaan worden over bijv.routedelen binnen de bebouwde kom, enzovoorts. En als een equipe bijv. technische ondersteuning nodig heeft dan is de exacte locatie van die equipe zichtbaar en hulp sneller ter plaatse.

Vanwege de onafhankelijkheid van de fysieke aanwezigheid van routemateriaal kunnen rally’s straks op elk willekeurig moment gereden gaan worden. Zo kan bijv. een competitie gestart worden van leuke 3 á 4 uur durende rally’s door het hele land. Elke maand een andere provincie. Via Rally App NL kun je je inschrijven en aanmelden voor een bepaalde dag waarop je komt rijden. In de app kun je zien op welke dagen er nog plaats is (= Rally App tablets beschikbaar zijn op de startlocatie). Op de dag dat je gaat rijden haal je de tablet op, gaat de rally rijden, levert de tablet weer in en kort daarna (of misschien zelfs direct?) kun je zien hoe je het gedaan hebt.
En denk eens even buiten de grenzen van het (klassieke) rally rijden: daarbuiten zijn nog veletoepassingen van de app denkbaar (motortochten, fietsen, wandelen, etc.).

Money-money-money

Leuk verhaal, niet? Maar zoals gezegd: zover is het nog niet. Voor de ontwikkeling van de Rally App + bijbehorende hardware/software is nog flink wat inspanning nodig en dat kost niet alleen tijd, maar ook geld. Nu is het tijd om naar buiten te komen met wat kan, wat zichtbaar gemaakt is in het filmpje: en om financiële bronnen aan te boren natuurlijk…

Geïnteresseerd? Bel of mail met:

Joep Wanders info@abc-rally.nl 06-53354872
Robert Mous r.mous@isource.nl 071-5230114

Wat is jouw mening over deze nieuwe ontwikkeling?

Geef je reactie onder aan deze pagina.


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast