LeJog 2023 | De pechduivel slaat toe voor Jeroen en Joost

LeJog 2023 | De pechduivel slaat toe voor Jeroen en Joost

Write a comment

 

Donderdag 30 november 2023

Gisteren op weg vanuit Haarlem naar Faversham. Dat kost al snel een hele dag. De nacht doorgebracht bij Adam Hawgood en Samantha Hawgood. 

PHOTO 2023 11 30 22 26 04

Vanochtend de lange tocht naar Land’s End. Zon, regen, kou, sneeuw. We kregen het allemaal. Gelukkig zit er een kachel in de mini. Na bijna 1000 kilometer en twee dagen zijn we aangekomen bij de start. Technische keuring, het eerste deel van het papierwerk en natuurlijk een heerlijke burger in de pub met Jos en Ruud. Zometeen maar naar bed. Nu kunnen we nog slapen. Morgen de briefing, het plotten van de eerste delen van de route en meer van dat soort dingen. Zaterdag de start. Startnummer 1 is er niet; dus wij met nummer 2 gaan als eerste van start. Maar eerst nog een wat ontspannen vrijdag.

PHOTO 2023 11 30 22 26 06

Vrijdag 1 december 2023

Vanochtend een beetje uitslapen en rond 10:00 uur onder een strak blauwe hemel met een zonnetje naar Land’s End, want om 10:15 uur de eerste briefing. Om 11:00 het routeboek van Leg 1 en 2 ophalen en aan de slag. In het Land’s End hotel de route plotten. Zo achter glas zelfs warm dus trui uit. Dat zal de laatste keer zijn de komende dagen. De voorspellingen zijn koud, sneeuw en
nog meer kou. Typisch LeJog weer dus.

PHOTO 2023 12 01 21 20 24

Na het plotten nog even de laatste dingen aan de auto. Kompas kalibreren. Tripmaster ijken met de organisatie door stukkie te rijden en natuurlijk alle ramen schoon en vloeistoffen nalopen. En alles weer een vaste plek geven. De mensen die me kennen weten dat ik niet tegen troep en ongeorganiseerde bende kan. Daar krijg ik een ‘error’ van in mijn hoofd. En een navigator met een error gaat het niet halen deze rally. Net voor de laatste briefing nog even de zonsondergang op de foto. Deze plek blijft prachtig en toch ook wel bijzonder. Dan briefing, tijdkaart en hapje eten.

PHOTO 2023 12 01 21 20 24 2

Daarna snel naar onze slaapplek (Saddle and Stable, aanrader) en vroeg erin. Morgen starten we als eerste (startnummer 1 is er niet) om exact 07:32 en gaan we door tot diep na middernacht. Een gezonde spanning maakt zich langzaam meester van me. Op naar John O’ Groats. 72 uur rally met amper 10 uur slaap en de laatste 27 uur onafgebroken rijden. Gek? Knettergek!

PHOTO 2023 12 01 21 19 56

Zaterdag 2 december 2023

Vanochtend om exact 07:32 reden we als eerste onder de startvlag door. De bekende test bij Land’s End en daarna door naar de eerste regularity. We kwamen moeilijk in het ritme en liepen flink wat seconden op. Lastige navigatie, maar vooral hele slechte wegen met een gemiddelde van 48 per uur… Dat lijkt misschien langzaam, maar ga er maar aan staan. Op naar Exeter voor een test op de paardenracebaan. Gummen met 80 paarden onder de kap. Lekker!!! Rond een uur of 17:00 wordt het donker en gaat het de bossen van Noord-Wales in. Alle controles gevonden, maar ook hier weer seconden en later minuten opgelopen. Rond een uur of 18:00 de mist in. Dikke witte vlagen voor de auto en amper zicht. Het tempo gaat eruit en dat kost tijd. Gelukkig is daar bijna het diner. Nog 1 testje en bij een scherpe links remmen we af en worden we ingehaald door ons eigen roofrack. Gelukkig geen schade aan de auto, maar het rack is compleet verbogen. Snel de banden in de auto en door. Om 19:00 uur gaat we de avond en nacht in. Sneeuw, ijs en kou maken het lastig en bijzonder glad. Zo glad dat we 2 keer van de weg raken en Jeroen door goed te sturen erger kan voorkomen.

IMG 4976

Op de weg allerlei sporen die verraden dat er meerderen van de weg zijn geraakt. Om een uur of 22:00 willen we in een bos een helling op rijden en gaat het mis. De mini komt niet boven. Te glad en teveel sneeuw en ijs. Ook een dikke Volvo komt vast te staan en dan is het raak. Tientallen auto’s komen de helling niet op. Uiteindelijk weten we met een hoop man de mini omhoog te duwen. Meer dan een half uur te laat komen we bij de tijdcontrole. Inmiddels is het heel hard gaan sneeuwen en is het spekglad. Wat te doen? De stemming is somber. Rijden we door? We zijn al buiten de tijd dus doorrijden heeft weinig zin. Want buiten de tijd is de controle gemist. Ook al sta je er wel. Daarnaast gaat het de hele nacht nog door de bossen in een moordend tempo. We kiezen voor veiligheid. Op dit moment rijden we direct naar het hotel. Dat is ook nog eens 2 uur rijden en dus zijn we daar pas rond 01:30. Het is glad, er ligt veel sneeuw en de stemming is somber. Weg klassement. Weg Blue Ribband. Maar ook dat is LeJog.

Zondag 3 december 2023

Vanochtend toch gestart. 31 van de 47 deelnemers rijden nog. De rest uitgevallen. Maar toen: aangereden door een deelnemer, terwijl we stil stonden (hij reed in volle vaart achteruit en keek niet). Dat was de druppel. Met deze omstandigheden is het té gevaarlijk. Tijden zijn niet te halen en we willen de auto wel op de weg houden. Helaas de beslissing moeten nemen om te stoppen... Dus dit is: The End.

Jeroen van der Ploeg (bestuurder) en Joost Bolwidt (navigator)
Mini Cooper S 1964


Noot van de redactie:
Verstandig besluit, mannen! Bedankt voor jullie mooie verhaal en kom veilig thuis!

 


Reacties laden... De reactie wordt ververst na 00:00.

Wees de eerste om te reageren.

Schrijf hier iets...
of reageer als gast