Verslag  Horneland 2017

Verslag Horneland 2017

 

De IHHR van 2017 was een jubileumeditie: alweer de 20ste uitvoering van dit mooie evenement.

En om e.e.a. te vieren had de organisatie bedacht om er een extra lange rally van te maken. Hieronder een impressie.

De rally was als volgt opgebouwd: Op donderdag 9 maart een min of meer “gewone” rallydag. Om 10 uur in de ochtend starten en om 18.00 finishen in een hotel in Luxemburg voor een luxe diner en overnachting. Dit was dan de opwarmer voor de volgende dag die, volgens Horneland traditie, 24 uur aaneen achter elkaar afgewerkt zou worden. Mijn persoonlijke conclusie: dit 2-daagse concept is super! Zou wat mij betreft gehandhaafd mogen worden.

Ten eerste is het sociale aspect bij een rally van groot belang, een hotelovernachting helpt daar natuurlijk enorm bij. Ten tweede heb je als routechef ineens veel meer mogelijkheden om een route te bouwen. Het gebied wat bereikbaar is in de extra rijtijd is flink groter en daardoor voor iedereen interessanter. Zo zou je weer een paar jaar vooruit kunnen met de rally. Is een nieuwe traditie geboren?

3 arthurb

De start van het evenement was dit jaar in het Belgische Bilzen op een paar kilometer van Maastricht. Met een beetje druilerig en grauw weer vertrok de karavaan in zuidelijke richting. Gaandeweg trok de bewolking weg en werd het mooi voorjaarsweer. Zo bleef het de rest van de rally. Geen gedoe met glibberige wegen en andere heftige omstandigheden. Dat maakte het zware evenement toch wel enigszins aangenaam. Maar de strijd onder de deelnemers was er niet minder om. In de sportklasse was een flink aantal “toppers” ingeschreven. En dan bedoel ik niet alleen de navigatoren, maar ook de chauffeurs en de keuze van de auto. Heel erg belangrijk in dit evenement.
De chauffeur en de auto moeten in staat zijn om een flink tempo te kunnen aanhouden en vooral ook te kunnen volhouden gedurende de lange nachtelijke uren.

3 2cv

In de toerklasse gingen 36 equipes van start. Daarvan zijn er 28 in de eindrangschikking opgenomen. 8 teams zijn uitgevallen (om wat voor reden dan ook). De Belgen Decavele - Verte met hun Volvo Amazon werden afgetekend winnaar met een zeer grote voorsprong in de eindklassering.

In de sportklasse was de strijd om de eindoverwinning heel erg spannend, 3 teams ontliepen elkaar eigenlijk niks. De winnaar van vorig jaar, de Belg Bjorn Vanoverschelde met Volvo 142, moest op vrijdagmiddag de strijd staken met motorproblemen. Hij stond toen, samen met Bart den Hartog aan de leiding met nul strafpunten. Ook de altijd gevaarlijke equipe vader en zoon van der Palen vielen uit. Op donderdagochtend hadden de oud-winnaars Meulen-Hendrickx zichzelf al geëlimineerd door zich muurvast te rijden in een geploegde akker. Het duurde uren voor ze daar weer uit waren, en dus kansloos.

Na een slordige 1400 km. was het verschil tussen de nummer 1 en 2 in de sportklasse aan de finish in Weert slechts 2 puntjes. Hans van Beek en Ad van der Werf op Alfa Romeo werden de winnaars. Alexander Leurs en Bart den Hartog eindigden met hun Opel Ascona als 2e. En dan een mooie 3e plaats voor Joost Chermin en Marleen van Gent met Volvo Amazon. Van de 33 equipes aan de start zijn er 26 geklasseerd.

3 356

Als u een keertje wilt meemaken hoe het is om een nachtje “door te halen” schrijf dan op tijd in voor de volgende editie van de IHHR. In de Hornelandrally kom je volgens mij het dichtste bij het gevoel van rally rijden uit de jaren 50 en 60. Het systeem is supersimpel: punten vrije route. Op het verstrekte kaartmateriaal staan genummerde punten: daar staan de RC’s. Ga die maar ophalen en meld je op tijd bij de TC’s. Niet meer, niet minder.
Alleen op of in de buurt van het genummerde punt is een routecontrole te vinden, nou ja, in zo’n 40 – 50 % van de gevallen. Als je een RC vindt in de buurt van het punt dan is die ook goed. Er wordt niet moeilijk gedaan over de afstand van 25 meter rond een punt (dat is allemaal geneuzel). Vindt je niks en weet je zeker dat je goed zit op de kaart (dit is natuurlijk essentieel), dan snel door naar het volgende punt. Tussen de punten geen gedoe met scherprijders, driehoekjes of herconstructies. Gewoon zien dat je op het volgende punt komt, het geeft niet hoe je dat doet. Lekker tempo rijden en proberen vol te houden, net zoals vroeger. Maar pas wel op voor “de man met de hamer”!

Arthur Denzler

Equipe # 9 |Jan Willem Cornelissen - Arthur Denzler | MG MGC roadster, 1968

 

Foto's: Gilbert Verstraeten