Onze NOL door Folkert Kamp

Onze NOL door Folkert Kamp

 

Zaterdag 4 november op weg naar de NOL. Een ander evenement achterlatend, om 12 uur richting Amersfoort vertrokken. Om één uur thuis en de spullen bij elkaar gezocht om aan de NOL te kunnen beginnen.

Mijn maatje Kok van de Wetering was om twee uur bij me en na het inladen van de spullen en kalibreren van het kompas, op naar Campanile. Na aanmelding de auto voorzien van de verplichte schilden en stickers. De routeboeken 10 minuten voor onze starttijd opgehaald en de pagina's van het 1e routeboek doorgebladerd om te zien wat de tijden en opdrachten zijn.

Het eerste trajectdeel kaartlezen bestond uit een grensbenadering. Op zich geen problemen en ook de scherprijder gezien. In dit traject geen fouten gemaakt.

Trajectdeel 2 bestond uit pijlen en punten. Hier onze eerste fout gehaald. Door verwarring over de opdracht pijlen en punten alleen gereden op het algemene deel van het reglement en niet de andere reglementregels toegepast. Als je niet fris aan een evenement begint, kan dit gebeuren. Al te ver weg van de situatie om de route anders te rijden, dus de fout maar voor lief genomen en verder gegaan. Wel jammer omdat dit in dit traject onze enige fout was.

Na TC2 bij Imparts begonnen aan de regelmatigheid op een visgraat. De eerste situatie in de visgraat was een viersprong met aan de linker zijde een doodlopende weg en de tweede een viersprong met aan de rechterzijde een doodlopende weg. De situaties die we tegen kwamen hadden wegen met een inrijverbod en geen doodlopende weg. De inrijverboden stonden in het reglement niet beschreven. Helaas kwamen de getekende situaties niet voor en zijn we maar opnieuw begonnen en hebben het inrijverbod als doodlopend aangenomen. Wel jammer van de regelmatigheid.
Aan het einde van de visgraat hebben we nog een weg over het hoofd gezien en daardoor de RP finish gemist.

Na de visgraat weer een traject pijlen punten kortste route. Hier opletten dat je de geconstrueerde route niet tegengesteld rijdt. Van pijl 3 naar 4 heel verleidelijk om over pijl 2 te construeren maar onder langs pijl 3 is de route korter. Dit traject weer zonder fouten gereden.

n healey

Het laatste traject tot de avondsnack was een combinatie van grensbenadering en pijlen punten kortste route.
Als je de heel kleine versprongen viersprong niet hebt gezien, is de fout zo gemaakt. Maar gelukkig was ik op dat moment nog wakker. Even later helaas wel een dipje door een te lange route te construeren en daardoor een controle gemist.

De avondsnack was bij de “De Betuwe” in Tiel. Toen wij binnen kwamen was het gezellig druk. De bediening rende met rode hoofden rond om de bestellingen op te nemen en uit te serveren. Helaas was er te weinig personeel ingepland om iedereen op tijd van de snack te voorzien.

Na de avondsnack een kort traject op het industrieterrein met een schaal van 1:10.000. Pijlen punten kortste route en een tijd van 15 minuten. Snel intekenen en gaan. Helaas heeft dat snel intekenen ons weer een fout opgeleverd. Zoals het spreekwoord zegt "Haastige spoed is zelden goed".

n paul

Na het industrieterrein weer een 1:50.000 kaart met pijlen punten kortste route. Van pijl 1 naar pijl 2 waren er twee mogelijkheden. We moesten onder de N323 door en hiervoor is er het oude en nieuwe viaduct. Beide voorzien van een cirkel. Bij de nieuwe onderdoorgang leek het erop dat de weg een bermlijn had, maar als je goed keek was dit een stukje van het hele lange brugteken. Dus de nieuwe onderdoorgang gekozen. Komen we controle K tegen die naar mijn mening binnen de cirkel was opgesteld. Tja wat doe je daar mee. Reglementair is gesteld dat in cirkels geen controles zijn opgesteld, dus hem toch maar opgeschreven. Tussen pijl 2 en 3 hadden we volgens de uitleg een controle moeten vinden. Helaas door ons niet opgemerkt. Op pijl 3 komen we een controle X tegen. Ik kijk op en zie in een flits het bordje nog. Vraag aan Kok "was dat wel een AMAC bordje?". Ja die is van ons. Ok schrijf ik hem op. In de uitleg kwam ik hem helaas niet tegen. Ga er maar niet vanuit dat de uitzetter hem is vergeten. In Echteld hebben we ook nog een controle niet gezien. De rest van de route zonder fouten.

Bij TC 6 kregen we een kaartfragment van een BARIL met een schaal van 1:3.250. Meten is geen optie, dus maar lezen van de wegen. Een kort trajectje van 7 minuten dus snelheid geboden. Goed bijhouden waar je bent en niet de verkeerde weg inrijden. Dit trajectje zijn we zonder kleerscheuren doorgekomen.

Nog een BARIL met maar liefst 13 barricades. Veel kort achter elkaar liggende driehoekjes en rondrijders.
Hier was het zaak om heeeeel goed op te letten dat je niet tegengesteld de route rijdt. De route was lekker te rijden en we gingen er vlot doorheen. Één controle te veel genoteerd, waar we toch echt langs zijn gekomen. Op barricade 12 moet een controle I hebben gestaan. Helaas ook door ons niet opgemerkt.

n segers

Het laatste traject was weer een korte pijlen kortste route in het industrieterrein de Harselaar. Schaal van de kaart 1:5.500 en een rijtijd van 14 minuten.
Ook in dit traject weer ingedut en een verkeerde weg genomen voor de kortste route. Helaas.

Aanloop, verbinding- en uitlooproute waren bol-pijl opdrachten en vrij lange stukken. Reglement beschreef dat de langste route gereden moest worden en wegen maar één keer gereden mochten worden, maar geen enkel situatie heeft hier aanleiding voor gegeven.

Voor een goede klassering hebben we te veel gemist. Het veld zat in de uitslagen heel dicht bij elkaar en we zijn uiteindelijk 25e geworden.

Conclusie is dat je wel fris en fruitig aan zo'n evenement moet beginnen, anders heb je al een achterstand. De route op zich zat goed in elkaar, alleen in de verbindingsroutes had wel wat meer mogen zitten.

Folkert Kamp

Equipe # 89: Kok van de Wetering - Folkert Kamp | Alfa Romeo Giulia