Vrijdag 22 maart 2024 verzamelden zich in Zwolle 80 equipes voor de start van de 18e IJssellandrally. Deze rally heeft in de loop der jaren al flinke bekendheid opgebouwd en heeft zich altijd onderscheiden door een unieke opzet en karakter. Sinds enkele jaren is dit profiel geëvolueerd tot wat de organisatie noemt ‘de Nederlandse Rally of the Tests’, maar daarover later meer. De rally staat open voor auto’s tot en met het bouwjaar 1991 die strijden in de Sport- en Clubklasse, maar biedt in de Open Klasse ook de mogelijkheid voor een beperkt aantal deelnemers om buiten mededinging voor de overall-overwinning deel te nemen met een modernere auto om eens te proeven aan het klassieke rallyrijden. De Sportklasse krijgt een scala aan uitdagingen, maar ook de Club- en Open klasse rijden alle proeven, waarbij de opzet iets makkelijker en de druk over de dag iets minder is. Vanwege de hoge intensiteit van de rally met naast traditionele kaartleessystemen een aantal specials, regularities en afgesloten proeven is het maximaal aantal deelnemers gesteld op 80 equipes. Ruim voor de rally moest daarom de inschrijving al worden gesloten. Fijn voor de gelukkigen, dus wilt u er volgend jaar bij zijn, schrijf op tijd in!
Vanaf 08.00 uur druppelden de eerste deelnemers binnen bij het startpunt (en tevens finish later op de dag) hotel Van der Valk in Zwolle. Na de gebruikelijke plichtplegingen, een welkomswoord en de laatste routeaanwijzingen werden de eerste deelnemers om 08.46 uur weggestuurd door onze vaste speaker Bert van den Dool.
Na een korte Bol-pijl verbindingsroute stond in Zwolle-zuid gelijk de eerste proef op het programma, een behendigheidsproef op snelheid op het terrein van de IJsselhallen. De uitdaging hierbij was de route om de pylonen zo snel mogelijk, maar ook op de juiste wijze af te leggen. De eerste gevoelens van triomf, maar ook teleurstelling waren er gelijk al. Voor emoties was geen tijd, dus door over de oude IJsselbrug richting Hattem waar gelijk de eerste special op het menu stond. Opdracht was de reglementair kortste route te rijden vanaf de start naar het einde van de special, ergens in het veld met een marge van +/- 75 meter, ga er maar aan staan. Via een traject met pijlen kortste route, waarvan een stuk blind, liep de route naar de koffiestop in Elburg. Na een kwartiertje rust volgde vlak na het vertrek een regularity waar stevig doorrijden en goed navigeren hand in hand gingen. Gemiddeld 47 kilometer per uur, met voor de sportklasse nog een wegverlegginkje erin, het leverde een flinke uitdaging op, een foutje zou gelijk grote gevolgen hebben. Via een traject pijlen kortste route en punten met variabele opdrachten ging het naar de lunch in Hulshorst, de ochtend was een stevige opwarmer geweest voor wat er nog komen zou!
De tussenstand voor de overall overwinning gaf aan dat het close zou worden. 3 equipes met 0 fouten op de voet gevolgd door enkele equipes met 1 en 2 fouten. Daarbij waren de uitslagen van de specials en regularities nog niet verwerkt, het was dus nog lang niet gedaan! Na een goede lunch vertrokken de deelnemers richting de polder naar de test ‘Coffee on Ice’ op het terrein van Flevo on Ice. Hoewel er geen ijs meer op de asfaltbaan lag was het inmiddels stevig gaan miezerregenen. Het parcours was dus lekker glad en ook hier was weer de uitdaging het juiste traject zo snel mogelijk af te leggen. De bestuurders konden dus echt los en het gaf veel vermaak! Na afloop was er nog een goede bak koffie van Campenaer waarna de deelnemers via een traject pijlen kortste route, met enkele leuke uitdagingen voor de navigator, doorreden naar het terrein van autocrossvereniging ‘De Flintstones’ voor een proef op hun deels verharde en deels onverharde ondergrond. Het parcours was prachtig geprepareerd en de equipes pakten ook deze uitdaging weer met beide handen aan. Snelheid, behendigheid, slippen en driften, het geluid van klassieke automotoren vermengd met rondvliegend zand en graspollen, deelnemers en publiek vonden het prachtig.
Van nagenieten was echter geen sprake, want via een traject pijlen kortste route, met natuurlijk wat aanvullende opdrachten, trok de karavaan verder naar Kampen waar de ‘Seapoint test’ op het programma stond. Op een oude stortplaats ligt een mooi slingerend asfaltparcours met een aantal korte rechte stukken, vloeiende bochten en natuurlijk flinke hoogteverschillen. Ook hier zouden snelheid, behendigheid en precies navigeren weer het klassement maken.
Na deze test was het tijd om op weg te gaan naar de koffiestop via een traject pijlen kortste route, voor de Sportklasse daarbij de extra opgave om dit af te leggen als regularitytraject met diverse gemiddelde snelheden. Na de koffiestop ging het via het systeem ‘Langste route in het vak’ en ‘Punten met variabele opdrachten’ richting Zwolle. Een korte verbindingsroute bracht de deelnemers naar de andere kant van Zwolle waar een echte behendigheidstest, natuurlijk op snelheid, wachtte op de outdoorkartbaan in Wythmen. Krappe bochtjes, wederom korte rechte stukken, de marges waren in alle opzichten klein en smal.
Hoewel de middag al flink gevorderd was waren de uitdagingen die voor de boeg lagen nog flink. Als je een klassement wilt rijden bij de IJssellandrally moet je doorzetten! Via het systeem ‘Grensbenadering’ gingen we door naar de test ‘Mud en Dust’ bij de zandwinning Hoogebroek, gemeente Raalte. Het was inmiddels goed nat en het begon een beetje te schemeren, maar vrijwel het gehele veld, uitgezonderd enkele uitvallers met pech, meldde zich bij de startboog van de proef, wat een doorzetters! Over een deels verhard, deels onverhard (maar wel vlak) zandparcours moest de test volgens de aangegeven route opnieuw zo snel mogelijk worden afgelegd. Tot slot werd het traject tot aan de finish afgelegd via het systeem ‘Pijlen en punten kortste route’.
De eerste equipes meldden zich rond 17.00 uur bij de finish waar zij verwelkomd werden door Bert van den Dool. Na ruim 250 wedstrijdkilometers, voor de Clubklasse iets minder, was de voldoening bij iedereen groot, maar de spanning bij de top van het veld niet minder. Immers, de vraag is natuurlijk of je met zoveel uitdagingen minder fouten gemaakt hebt dan je directe opponenten. Het is duidelijk dat de rekenkamer bij zo’n complexe rally een grote en omvangrijke uitdaging heeft, maar rond 20.00 uur was duidelijk dat de equipe Rob Koebrugge – Paul van de Riet in een Alfa Romeo Giulia Ti de overall winnaars waren. In de Clubklasse ging de eerste prijs naar Jelte van der Meulen. – Mariska Rutgers in een NSU RO 80. De Open Klasse werd gewonnen door Mats Gombert – Joost Gombert. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!
De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag. Met dank aan onze vrijwilligers is de dag soepel en zonder ongelukken en incidenten verlopen. Natuurlijk waren er enkele uitvallers, we hopen hen volgend jaar terug te zien voor revanche!
Het is duidelijk, de IJssellandrally is een unieke rally in zijn soort in Nederland. Met 250 wedstrijdkilometers, 6 afgesloten proeven, regularities en specials biedt het op het vaste land van Europa de kans te proeven aan tradities zoals deze al lang in Engeland bestaan. De Rally of the Tests is daar het bekendste voorbeeld van met in 2023 21 regularities en 31 tests over 4 lange wedstrijddagen. Het organiseren en goed laten verlopen van de IJssellandrally vraagt dan ook veel van de organisatie, uitzetter, marshalls, rekenkamer en vrijwilligers. Een dergelijke rally organiseren is niet mogelijk zonder onze trouwe sponsors. Grote dank aan hen allen namens de deelnemers en de organisatie!
Volgend jaar is er weer een IJssellandrally en wel op vrijdag 21 maart 2025. Volg onze website en socials, om er bij te zijn moet je echt tijdig inschrijven. In de tussentijd kan je nagenieten via een impressie van de rally met een prachtige film en veel foto’s die (binnenkort) op wwww.ijssellandrally.nl staan. Tot volgend jaar!
Pieter-Jan van Zanten
bron: www.ijssellandrally.nl
📸 Niko Bloemendal