Het is zaterdag 4 november, rond 9 uur. De parkeerplaats van de Standaert in Standdaarbuiten stroomt langzaam vol. Oldtimer-spotter Daniël van Aert wordt wakker van de ronkende auto’s en komt aansnellen met zijn camera. Het is een prachtig gezicht, een ware tijdmachine: van oudste deelnemende auto (Peugeot 203 uit 1954) tot 2 moderne Amerikaanse EV’s (Mustang E). Ook nog een BMW i8 in M-kleuren, alles bij elkaar een mooi palet aan 46 auto’s. De foto’s van Daniël vind je op de Facebookpagina van Oldtimerliefhebbers.
Iedereen krijgt een hartelijke welkom bij de starttafel en kan meteen terug naar zijn auto om de rallyschilden te bevestigen. De old skool rallyborden, in de bekende gele kleur van de BGR, vinden straks ongetwijfeld hun weg naar de diverse garagemuren. Een paar minuten voor ieders starttijd ontvangen de deelnemers hun routeboek. Uitzetters Pim Vogelaar en Wim Vellekoop dagen de deelnemers direct na de start uit om de ‘viaduct-regel’ toe te passen in het eerste traject met grensbenadering. Er zitten meteen twee ‘valkuilen’ in deze puzzel, iets wat tijdens deze BGR vaker voorkomt. De eerste is of je de viaductregel goed toepast en de tweede of je ook de juiste keerlus rijdt. De kortste keerlus, via een ANWB-paal, zien wij helaas over het hoofd. Een paar kilometer later doorzien we het prachtige tekenwerk van Wim gelukkig wel: de hoofdweg over de dijk is verdwenen ten gunste van een op- en afrit. We rijden in West-Brabant waar deze opritten bekend zijn als aprillen. Er zullen er nog veel volgen vandaag.
Het weer is nog goed. We rijden vanuit Standdaarbuiten via Zevenbergen naar het industriegebied bij Moerdijk. Onder andere in de Nassaupolder (met hoeve Rust Roest) zijn een aantal rode lijnstukken ingetekend. Deze lijnstukken mag je niet opnemen in de routecontructie, maar wel berijden bij een herconstructie. Pim en Wim hebben mooie puzzels bedacht, waarbij het opnamepunt soms via een lange omweg, zoals helemaal rond de Nassaupolder, nog bereikbaar blijft. Op industrieterrein Moerdijk zien we op de kaart een kunstig aangebrachte keerlus rond een zendmast, dicht bij de grenslijn. We worden ‘beloond’ met een controle, echter achteraf blijkt deze fout te zijn. In het nieuwe NRF-reglement is helaas nog niet duidelijk gemaakt of dergelijke keerlussen wel of niet toegestaan zijn. Bij Tonnekreek (zie kaartfragment 1) vinden we 4 aprillen die met een controle beloond worden. Let op de kleine rode lijnstukken onder de B van Buitendijk en linksonder de T van Tonnekreek, deze mogen niet in de routeconstructie opgenomen worden.
De lunch in de Standaert is prima verzorgd, de rallykroket smaakt heerlijk. In de middag wacht ons opnieuw een traject met rode lijnstukken. De opdracht is om de kortste route te construeren van pijl naar pijl, maar rijdend naar een even genummerde pijl mogen de wegen met rode lijnstukken niet bereden worden. In een herconstructie mogen deze ‘rode wegen’ wel bereden worden. Pim en Wim loodsen ons via Oudenbosch, Hoeven en Oud-Gastel in tweeëneenhalf uur terug naar de finish. Het is ondertussen onbetamelijk gaan regenen. De bijna 50 jaar oude ruitenwissers van de Alfa maken overuren. Even denken we dat de nieuwe rondweg bij Oudenbosch veel extra herconstructies zal veroorzaken, maar dit blijft beperkt tot 1 keercontrole. De pijlen 15, 16 en 17 (kaartfragment 2) liggen dichtbij elkaar en er ligt ook nog een ‘rode weg’. In deze puzzel zat niet alleen een fietspad verstopt, maar ook de alternatieve weg om het fietspad heen was verlegd. Meerdere valkuilen in één puzzel, goed gevonden door de uitzetters! Zoek in het kaartfragment ook zeker even naar de bijzondere straatnaam. Op weg naar pijl 20 zien we niet dat er water over de weg getekend is, een weg waar je (dus) geen gebruik van mag maken. Ook al was de straat ‘real life’ inmiddels ook aardig overstroomd door de heftige regenval... Een andere goede uitzettersvondst ook niet gezien: een rood lijnstuk ingetekend op een parallelweg met juist voor en achter het lijnstuk een onderbreking in de bermlijn. Zodat je via de hoofdweg het rode lijnstuk kunt omzeilen. Top!
Een opvallende uitslag in A-, B- en C-klasse, waarbij de winst naar familie-equipes is gegaan: in de A-klasse Verhulst-Verhulst, in de B-klasse Van der Kooij-Van der Kooij en in de C-klasse Koopmans-Koopmans. In de D-klasse wonnen Duijster-Dieltjes. De 78e Brabant Grensrit was een waardige kampioenschapsrit. Uitdagende puzzels, prachtige kaarten, duidelijke uitleg, lekkere lunch en een gezellige finishlocatie. En dat alles tegen een zeer schappelijke inschrijfprijs van € 80. Wat wil een mensch nog meer? Jawel er is nog iets: we willen graag een snelle uitslag. De inzet van de
Digitale Rekenkamer verliep nog niet zo vlot zoals iedereen zou wensen. Hier is nog wat werk te verrichten. Dat zal ongetwijfeld goed komen. Pim, Wim en alle anderen heel erg bedankt voor deze 78e BGR! Op naar de 79e Brabant Grensrit in november 2024!
Jan Erik Smit & René Hartman
B-klasse, startnummer 21