Miglia Daventria 2023 | Een editie om in te lijsten!

Miglia Daventria 2023 | Een editie om in te lijsten!

 

Ik had met Harry Colenbrander afgesproken dat wij samen de 12e Miglia Daventria zouden rijden in de Saab van Harry. Jaren had ik deze rit niet meer gereden. Maar wat mij van vorige edities altijd is bijgebleven is de vriendelijkheid van alle marshals onderweg. Zeer behulpzaam en voorkomend (het zijn vrijwel allemaal leden van de Rotary Club Deventer). De uitzetter is al jarenlang top navigator Rutger Kwant, die ik goed ken van andere rally’s en die ook betrokken is bij rally’s die ik zelf organiseer. Dus routetechnisch moest het goed in elkaar steken. Rutger heeft vanaf 03:00 uur zelf alle controleborden “weggespijkerd” en was bij de start van de 1e equipes weer aanwezig bij hoofdsponsor Pouw in Zwolle.

IMG 2866

Na een hartelijke ontvangst met koffie en wat lekkers zijn wij om 9:38 uur van start gegaan met het systeem pijlen kortste route. Na 5 minuten al de eerste RP met gelijk al wat twijfel met een stuk route over een niet kaartweg. Wij reden bijna op de ideale tijd, slechts 1 seconde verschil. Rijdend over een viaduct had Rutger de weg op de kaart iets verlegd en moest je een korte herconstructie maken. En ja hoor, wie stond daar te kijken? Onze Rutger. Hij was benieuwd welke equipes dit in de gaten hadden. Net voor de koffiepauze een RC met een GTC; na enig rekenwerk konden we hier exact op tijd onze controlekaart overhandigen.

IMG 2865

Na de koffiepauze een traject ingetekende lijn met en zonder barricades. Hier was soms de lijn net iets anders ingetekend en daar moest je scherp op zijn. Dan het laatste traject richting lunch met punten kortste route, één na kortste route en vrije route. Op een één na kortste route had ik een minimaal klein zwart stipje gezien midden op een kaartweg; dat was voor ons de één na kortste route. De uitzetter had dit niet zo bedoeld en heeft de door ons gemiste routecontrole keurig geneutraliseerd.

De lunch op het zonnige terras met mooie kleine verfijnde hapjes bij De Witte Gans in Dalfsen was uitstekend. Na de lunch een special die op tijd gereden moest worden met het systeem Rallykroket. Een door Rutger volledig nieuw geïntroduceerd systeem dat nog niet eerder is toegepast. Op een kaartfragment waren kroketten ingetekend die je in opvolgende volgorde moest rijden. Een smaakvolle special die we zonder problemen en ruim binnen de gestelde tijd konden afsluiten. Ik heb nog wel een tip voor dit systeem; pas het toe als laatste traject voor de lunch; op de kaart zie je alle (niet eetbare) rallykroketten, dat bevordert zeker de eetlust voor de lunch!

IMG 2862

Na de special weer het systeem met punten met verschillende kleuren. Na punt 1 reden we een vrije route naar de groene punt 2. Ik zei tegen Harry ”vanaf hier tot punt 2 geen routecontroles noteren”. Maar toen ging het mis; al na 200 meter stond de RC W en die werd gelijk op de controlekaart genoteerd. Direct na het schrijven hiervan had ik al in gaten dat we hier een wel heel erg domme fout hadden gemaakt. Het was maar goed dat de Saab van Harry een open dak had, anders waren de ruiten er spontaan uitgesprongen!

In de middag nog een korte theepauze en hierna door met het systeem grensbenadering. Bijna aan het einde een subtiel vertekende wegverlegging, waardoor je een bemande controle 2 keer moest aandoen. En ja hoor, daar stond Rutger weer, om te kijken welke equipes hier een fout zouden maken. De finish was bij de Gasfabriek In Deventer. Op het zonnige terras een verdiend biertje en wat lekkere hapjes vanuit de foodtruck, met alleen maar blije gezichten. De rekenkamer (Gea, de vrouw van Rutger met hun dochter) konden de resultaten heel snel publiceren; chapeau! Wij hadden over de hele rit 1 RC fout (de domme W) en 1 seconde op de RP en werden winnaar in de Sportklasse van de 12e Miglia Daventria.

IMG 2863

Samenvattend: een editie om in te lijsten; prima weer, alles was strak en goed georganiseerd, de route was mooi om te rijden, met een moeilijkheidsgraad die past bij deze rit. En na afloop een mooie cheque van € 15.000 voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. Rotary Club Deventer heel erg bedankt voor de mooie dag en graag tot volgend jaar.

Harry Colenbrander (bestuurder) en Martin Rooseboom (navigator)
Winnaars Sportklasse
Saab 99 GL (1976)