Leusden Spring Rally: Vrolijk Pasen!

Leusden Spring Rally: Vrolijk Pasen!


Er zijn in Nederland heel wat goede doelen-, liefdadigheids- of charity rally’s. Soms vanuit een specifieke stichting voor het betreffende doel, vaak vanuit een zogeheten “serviceclub” zoals Rotary, Lion’s of Kiwanis. Vorig jaar april maakten Joris Buijs en ik voor het eerst kennis met de Leusden Spring Rally. Georganiseerd op 2e Paasdag door de locale Kiwanis afdeling. Zij ondersteunen hiermee verschillende activiteiten t.b.v. van kinderen, zoals o.a. nu om wat extra’s te kunnen doen bij de opvang van kinderen uit Oekraïne. Voor ons was het toen tevens een oefendag. Want kennen deden we elkaar wel, maar nog niet echt als rally koppel. In augustus zouden we samen de SLS gaan rijden en dan is het handig om op bescheiden schaal even aan elkaar te wennen. Ontdekken hoe de communicatie verloopt en hoe de samenwerking verder gaat. Tevens was deze dag bedacht als extra “shakedown” voor de nieuw opgebouwde Porsche 911 van Joris. Die dag zouuiteindelijk prima verlopen met een leuke route en locaties, goede samenwerking en de winst als eindresultaat.

foto Porsche 2023 3


Dit jaar stond deze rally opnieuw op het programma. Omdat het gewoon goed bevallen was en ook weer even om het teamwork op te frissen, want we hadden alweer een tijdje niet gezamenlijk gereden en binnenkort stond de Tulpenrallye op de planning. Op maandag 10 april meldden we ons dus bij het Sport Business Center in Leusden. Wel een beetje vroeg, want voorafgaand aan onze starttijd van 8:30 was er ook nog een smakelijk paasontbijt en de gebruikelijke stickerplakkerij en een briefing. Vol goede zin gingen we vervolgens op pad. Eens kijken wat uitzetter Jan Berkhof voor ons bedacht had. Net als vorige keer een mix van bol-pijl trajecten en enkele kaartfragmenten. Niet al te moeilijk om het voor de vaak minder ervaren deelnemers bij zo’n rit ook een beetje leuk te houden. Het eerste kaartje met enkele pijlen leek niet zo ingewikkeld. Was het ook niet, behalve de overgang van kaartlezen naar de volgende bol-pijl route. Daar was namelijk een minder voor de hand liggende kortere route mogelijk. Zou Jan dit echt bedacht hebben…? Toch maar gaan rijden. Als het niks oplevert rijden we gewoon de andere route. Van tijdsdruk was namelijk geen enkele sprake. Maar al heel vlot leverde dit de controle X met herstelopdracht op. Aha, dus toch! Niet iedereen bleek dit foefje door te hebben zagen we later… Een kaart verder bleek ook bekend terrein voor AMAC rijders, rond Lunteren en Kootwijkerbroek. Heel goed opletten om nergens tegengesteld te rijden. Het was allemaal goed bedacht door de uitzetter. En toch bleek hij een kortere route naar een pijl gemist te hebben. Ik vond een leuke onverharde weg die hij niet bedoeld had. De door ons gemiste Q werd daarom later geneutraliseerd. In Woudenberg had men bij restaurant De Vendel een sfeervolle lunchlocatie gevonden. Tot ieders genoegen compleet met de volstrekt onmisbare rallykroket!

Om 12 uur rollen we het erf weer af voor de tweede helft. De route door o.a. een deel van de Betuwe was erg fraai. Maar kende voor de Sportklasse toch wel wat weinig uitdaging en menigeen gleed hier foutloos doorheen. Naar onze zin ook iets teveel bol-pijl. Voor mijn gevoel was het de vorige editie net iets spannender allemaal. Wel als afsluiter nog even gummen op het parkeerterrein van het sportcentrum om te zien wie het snelst tussen de pylonen kan sturen. Als het begint te regenen is iedereen net binnen. Daarna nog gezellig kletsen, borrelen en happen. Rond half 5 volgt dan de uitslag. In de Sportklasse blijken wij opnieuw gewonnen te hebben, met 0 strafpunten. Startnummer 1 is met verve verdedigd. In de Tourklasse was de winst voor Gert-Jan en Connie Hoogeveen.

2023 04 Leusden Spring Rally 320


Het was weer een gemoedelijke, laagdrempelige rally. Voor beginners is het zeker een leuk evenement om eens kennis te maken met het rally rijden, met name in de Tourklasse. De Sportklasse ook wel, al zou er net een klein schepje bovenop kunnen wat ons betreft. Nu zijn wij niet geheel zonder ervaring uiteraard, maar iets meer uitdaging is in deze klasse wel op zijn plaats. Zo zat er bijvoorbeeld geen enkele herconstructie in. Maar het was goed en leuk om weer eens samen te rijden en we hebben ons prima vermaakt. En ook nog eens een goed doel ondersteund!

Joris Buijs (bestuurder) en Rutger Kwant (navigator)
Winnaars Sportklasse
Porsche 911