ROZ Classic 2023 | Een afwisselende dag!

ROZ Classic 2023 | Een afwisselende dag!

Deze 59e editie was onze eerste deelname in de Sportklasse van de ROZ Classic. Deze rally van zo’n 300 km in de Achterhoek heb ik samen met mijn zoon Floris (navigator) gereden in de valencia blue Triumph TR250. De documentatie van deze rally was uitgebreid en inclusief tijdkaart met diverse tijdsvensters. Aanvankelijk oogde het wat gecompliceerd, maar het kwam er op neer dat er geen grote tijdsdruk zou zijn voor de etappes, met uitzondering voor enkele getimede specials. Alleen bij de afsluitende tijdcontrole zouden er strafpunten zijn voor te laat binnenkomen. Dit keer geen rally met digitale letters in de app, maar ouderwetse fysieke bordjes in het veld. Het zou een afwisselende dag worden met veel verschillende systemen en als surprise nog de 4 specials.

De route startte in Zeddam met pijlen kortste route, met in de route enkele driehoekje waar opgelet moest worden. Hierbij moest er ook nog een omrijroute geconstrueerd worden in verband met een verlegging van de weg, waarbij de navigator gelukkig zag dat deze niet genomen kon worden door een wegafsluitingsteken. Ook een verlegde weg met keerlus werd niet gemist. Tussendoor nog een getimede special met pijlen kortste route en punten een na kortste route. De aanwijzing van de uitzetter om een weg de naam te geven: 'Door de dertig kilometerweg' had ons op de juiste route moeten brengen van de weg door de rand van het 30 km bord. Helaas hebben we dat gemist. Achteraf wel hartelijk om gelachen. Hierna weer een leuke special met de wegenkaart geprojecteerd op Nederland, inclusief enkele vaarroutes met een veerpont. Zo kreeg de route ook een nautisch tintje, door met een veerpont naar Harwich te gaan, een stukje weg te nemen en nadien weer retour met de veerpont uit Glasgow, om uiteindelijk op Texel aan te komen. Een mooi vervolg langs de grens met Duitsland, met een route tussen boerenschuren om een letter X op te halen en door met pacenotes. Dit systeem had een lastig deel met snel opvolgende instructies: flauw re, flauw li, flauw re, re 1, lang flauw li, re 1, lang, flauw li, etc. Gelukkig niet verdwaald en op naar de welverdiende lunch.

Ondanks een 'vrije route' door een weiland vanwege een blokkade door een gierwagen, hebben we ergens onderweg toch (te) veel tijd verloren. Een trage achtervolging van een trekker met oplegger met het opschrift 'Geduld is een mooi iets' hielp ook niet echt voor het tijdschema... 

ROZ 2

De kaart voor de middagetappe kon dan ook al direct worden opgehaald. De Rallykroket kwam net uit de frituur en werd, om geen tijd te verliezen, een soort racekroket voor de bestuurder. Met 2e graads brandwonden in de mond door te grote happen, direct door naar de middagetappe. Deze bestond uit pijlen kortste route over zoveel mogelijk witte wegen en punten vrije route. De navigator bleek navigeren goed te kunnen combineren met het eten van een broodje kroket en bemerkte gelukkig de bermlijn direct na de start.

Te laat realiseerde ik me, dat ik de geplande tankbeurt in Neede was vergeten... Met goede hoop dat we het wel zouden redden met de tank moesten we aan de bak met de getimede special met het systeem “pijlen op een na kortste route. De kortste route over de weg genaamd 'Weg' deed zijn naam eer aan en bestond niet 😊. De route veranderde daarop niet en er hoefde geen nieuwe een na kortste route naar de finish geconstrueerd te worden, maar kon bij het driehoekje gewoon de korte bocht genomen worden. Ondertussen zakte de wijzer van de benzinemeter vlot en werd ik toch wat onrustig. We zouden toch nog wel een benzinepomp tegenkomen? Echter behoudens veel fraaie natuur en landhuizen geen pomp te zien.

Dan maar verder met punten vrije route. Ondanks goed (?) zoeken de letter M achter de driehoek nooit gevonden. Door de 'oproller' aan het eind wel opgehaald. Vraag me nog steeds af waar deze heeft gestaan. De letter O op weg naar de pijl wel genoteerd en door. Daarna een omrijroute gereden, omdat het viaduct bij pijl 9 niet bestond. Hierna vlot de pijlen en punten opgepakt om wat tijd goed te maken.

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Bij het oversteken van de Deventerweg in Laren was daar de verlossing: een tankstation dat luisterde naar de prozaïsche naam 'Tank en Scheur'. De TR250 is normaal nogal kieskeurig met een voorkeur voor Super 98, maar dit keer ging er zonder morren Euro 95 in. Nadien (geheel in de geest van de naam van het tankstation) snel de rest van de route opgepakt en door naar de koffiepauze.

ROZ 3

Bij de koffiestop bij de Zonnebloem in Vorden ontvingen we een nieuwe kaart en gingen we weer op pad voor het laatste traject met pijlen kortste route en zo min mogelijk rode wegen. Hier ook een aantal mooie omrijroutes geconstrueerd, die ons de juiste letters opleverden. Een mooi gebied rondom Vorden met fraaie landhuizen. De getimede special  bestond uit een mooie barricade en een omrijroute in verband met het ontbreken van een viaduct. Daarna hebben we nog een enkel rood stipje op de weg ontweken. Uiteindelijk kwamen we na deze ongeveer 300 km lange ronde door de Achterhoek weer in Zeddam aan. De tijdoverschrijding was tot 9 minuten teruggebracht.

Het was een mooie uitdagende rally met mooie natuur, boerderijen en landhuizen. Afwisselende trajecten met zandwegen en kasseien. Vriendelijke bewoners die vaak zwaaiend langs de weg stonden. Onderweg ook nog het nodige wild zoals reeën en hazen gezien.

In restaurant Ruimzicht was er een goed dinerbuffet. Bij controle van de moederkaart bleken de meeste fouten die we hadden de door mij gemiste bordjes langs het traject te zijn... Toch verwend geraakt door de app of gewoon teveel afgeleid door de fraaie natuur 😊. Uiteindelijk zijn we met 7 fouten winnaar geworden in de Sportklasse. We gingen met een mooie beker huiswaarts, waarbij de meeste credits gaan naar de navigator.

ROZ 4

De uitzetters van de Wegkruisers hebben met deze 59e ROZ een mooie rally in elkaar gezet. De organisatie was uitstekend. Volgend jaar bij de 60e zijn we er zeker weer bij!

Equipe 59
Henk Dinkelberg (bestuurder) en Floris Dinkelberg (navigator)
Triumph TR250 uit 1968

Foto's: Henk en Floris Dinkelberg