Abarth GMR Works Team in de Legend Boucles Bastogne 2023

Abarth GMR Works Team in de Legend Boucles Bastogne 2023

 

5 auto’s aan de start, 5 auto’s aan de aankomst!

Het Abarth GMR Works Team was naar jaarlijkse gewoonte op de afspraak in Bastogne. Ter gelegenheid van de beruchte Legend Boucles brachten zij 5 teams aan de start, in de nieuwe klasse  'Classic 65'. Met andere woorden: de proeven - RT’s genoemd - dienden gereden te worden met een gemiddelde snelheid van 65 km/uur.

Eigen aan deze wedstrijd zijn echter de 'Slow Zones'. Dit zijn trajecten in elke proef van telkens 200 of 300 meter, waarin een gemiddelde snelheid geldt van 36 km/uur, maar waarmee in de totaal berekening van de proef geen rekening werd gehouden!   

Abarth 4

Op zaterdag werden er twee lussen gereden, van ieder 5 proeven, met een totale afstand van 463 kilometer, waarvan 119 kilometer RT’s. Op zondag werden dan ook weer 5 RT’s verreden, waarvan 4 door de bossen en weiden, op onverhard en slijkerig terrein, bezaaid met stenen en putten… Goed voor 218 kilometer waarvan 69 kilometer RT’s.

De nieuwe klasse 'Classic 65' liet de deelnemers toe om op donderdag de proeven van zaterdag te verkennen, wat zeker geen overbodige luxe was. De proeven van zondag konden online bekeken worden of men maakte gebruik van de nota’s die door de organisatie verstrekt werden.

Abarth 2

Aan de start dus 5 ploegen van Abarth GMR Works Team, waarvan drie Lancia’s voor Guy Moerenhout-Filip De Munck (Lancia Delta HF 4WD), Guy Verhofstadt-Guido Devreker (Lancia Fulvia 1,3 Rallye) en Jeroen Nys-Brian Nys (Lancia Beta Coupé 1800). De twee andere ploegen reden met een Lada: Eric Vlaisloir-Kristof Vermant (Lada 2103) en Marc van Bouwel-Koen Goossens (Lada 2101/2106).

Abarth 6

De proeven van zaterdag hadden natuurlijk genoten van de regendagen voordien en waren op vele plaatsen vettig en op sommige spekglad. Grote nieuwigheid was een fantastische proef in La Roche, een echte uitdaging, maar die jammergenoeg ’s avonds diende te worden geneutraliseerd. Toen we tijdens de eerste proef, na enkele kilometers, één van de kanshebbers, met een Ford Escort, in een diepe beek zagen zitten, was de toon gezet.

Abarth 1

Het zware parcours eiste ook zijn tol in het team, problemen die echter door de serviceploegen in een korte tijdsspanne werden opgelost, zoals een losgeslagen carterplaat op de Lancia Fulvia alsook defecte ruitenwissers, remproblemen op de Lada 2103 en enkele kleinigheden op de andere wagens. Allemaal zaken die normaal zijn op een zware rally als deze Legend Boucles Bastogne, waar de echte specialisten van dit soort werk het verschil maken en het Abarth GMR Works Team vooral op uitrijden en zonder schade blijven was gefocust. De dag werd afgesloten rond 22:00 uur met Vlaisloir-Vermant als beste van het team op een 32e plaats algemeen en de andere 4 ploegen gezamelijk gegroepeerd rond een 50e plaats.

Abarth 5

Op zondag werden dan de wegen door de bossen aangedaan, een spekglad en brekend parcours, met jammer genoeg hier en daar wat vertragingen. Kers op de taart was een proef over 25 kilometer door de bossen en velden rond Libramont. Het Abarth GMR team geraakte overal veilig door en rond 16.00 kwamen de vijf teams terug in het servicepark. Missie geslaagd, alle wagens in onbeschadigde toestand en niets dan tevreden gezichten!  

Vlaisloir-Vermant werden uiteindeijk 39e, Moerenhout-de Munck 48e, Verhofstadt-Devreker 49e, Nys-Nys 50e en van Bouwel-Goossens 55e.

Guido Devreker