Saab Winter Rally 2022: Yeah, eindelijk weer rijden!

Saab Winter Rally 2022: Yeah, eindelijk weer rijden!

 

Na een periode van motorrevisie, aanpassingen en allerlei onderhoud stond de Monte Carlo er weer piekfijn bij. En toen… kwam Covid! Saab en rijders werden opgehokt. Het bericht van een winterrally, door een fijne uitzetter, en met uitsluitend Saab's aan de start deed het rallybloed weer stromen. Inschrijving geregeld en Saabje top geprepareerd voor het evenement in het oosten.

Vroeg in de ochtend vertrokken, met de tank vol en tweetakt olie paraat waren we er klaar voor! Fijne ontvangst door Erno, Alfons, Jaap en Miranda. Roger ging onmiddellijk aan de slag met de rallyschilden. Zoals dat hoort! En ik hield me bezig met de koffie en het weerzien met fijne bekende gezichten en dito Saab's.

Startijd 9:19 uur

Eerst intekenen. Gelukkig was tijd geen groot issue, dus Roger werkte al lekker vooruit. Wel even wennen aan de digitale rally app, hoor! Als rijder heb je toch standaard een oog in de berm. Maar in dit geval bliepten de controles ons tegemoet. Uhm, dan dus niet in klad opschrijven, maar direct besluiten of je accepteert of niet. Na zo’n lange stop moesten we er weer even inkomen, maar het liep best lekker.

Ik schrijf dit als bestuurder, gewend aan gemompel van rechts… “Nou, dit is best lastig, als je nooit iets van Jaap Jongman rijdt, hoor!”. Mijn navigator is gelukkig nogal secuur van aard, dus mocht ik af en toe nog even terug om iets op te halen... Hou ik van, kan ik even doorrijden. Daar kom ik later nog wel op terug.

Saab Winter Rally 2022 

Wat een genot! En wat is de Sallandse Heuvelrug prachtig! Vooral het onverhard was dubbel genieten. En hoe leuk als je van drie kanten Saab's ziet rijden. We raakten volledig in ons element. De regularity was een uitdaging. We hadden geen afstand/tijdtabel. En met een gemiddelde snelheid 45,2 km/u, was dit dus ff lastig. Gelukkig maakte Roger zelf een soort schema wat we aan konden houden. Maar de GTC kwam voor ons gevoel toch te vroeg. Met 12 strafpunten als gevolg.

Terwijl we dapper alle rode wegen volgens de routeopdracht vermeden, zagen we toch één piepklein stukje rood over het hoofd. Grrrrrrrr, dat is best balen als je dat achteraf ziet.  Vervolgens misten we ook nog letter F. Even later pikten we vol goede moed de foute letter Z op, maar bleken we toch tegengesteld te hebben gereden. We hebben onze tijd gebruikt, wat uiteindelijk resulteerde in een wat kortere lunch. Maar we kwamen om te rijden tenslotte!

Middagetappe

Na de lunch weer fluitend van start in etappe 2. Er werd weer lekker ingetekend en later nog weer omgeconstrueerd. Best fijn, zo zonder tijdsdruk. Ingetekende lijn met barricades, altijd leuk en ook niet te moeilijk. Meestal. We hadden serieus twijfel over de parallelweg langs de N752. Moesten we die nu wel of niet oprijden? Maar gezien de verkeerssituatie schatten wij in dat dat niet zou moeten. En dus accepteerden we 2x de letter K, in plaats van 1x.

Dan toch nog ff een dingetje wat we pas achteraf zagen. Weg wel gereden maar geen controle gekregen in de app. We vonden het eigenlijk al vreemd dat onze actie niet beloond werd. Maar er was geen bliepje, ook niet heel zacht en dus zelfs geen zachte G voor ons.

We waren absoluut bedacht op de groene punten. Letters op de verkeerde punten accepteerden we daarom niet. Ging best lekker, vonden we zelf. Totdat we per ongeluk de N wegdrukten onderweg, naar een wit en dus vrij punt... Dit was vast wat Jaap had gehoopt dat er zou gebeuren!

Saab Winter Rally 2022

Maar, al met al veel verlegde wegen wel gezien.Juiste kortste wegen opgemeten en gereden. Grappig want je gaat toch nog steeds twijfelen als je Saab's van een andere kant ziet komen. Een tussentijdse check en grondig nameten levert nog wel eens wat op!

61 seconden tijdstraf na een snelheidscontrole???  Oeps, daar ben ik dan weer niet trots op. Systeem niet duidelijk voor mij wanneer en waar er is gemeten. Maar ja, in de bebouwde kom en de 30 km zones heb ik absoluut wel eens iets teveel gas gegeven. En ook daarbuiten was het af en toe natuurlijk best fijn om eens een stukje te knallen om de goede route alsnog te pakken. Volgende keer tikkie beter opletten, vrees ik.

Tot slot pikten we nog ff 6 strafpunten op tijdens de lap consistency test. Wel weer een leuk onderdeel, waarbij je 4 keer exact dezelfde rondetijd moest rijden vlakbij de finishlocatie, die we vervolgens ook bijna vergaten.

Al met al een zalige dag, mooi weer, met veel mooie Saabjes om ons heen. En onze Monte Carlo was eindelijk weer in zijn element, net als wij! En met onze 6e plaats in de Sportklasse zijn we helemaal niet ontevreden!

Organisatie bedankt! Volgend jaar komen we graag terug!


Roger en Esther van Keulen
Startnummer 3, Sportklasse
Saab Tweetakt Monte Carlo 1966