Koelsysteem
Afdrukken

Koelsysteem

Koelsystemen van motoren

Motoren die onze klassieke auto’s voortbewegen hebben koelsystemen om de overtollige warmte te kunnen afvoeren.
Water gekoelde motoren zijn favoriet in de klassiekers. Met waterkoeling kun je veel gerichter en effectiever koelen dan met lucht. Waterkoeling is veel gecompliceerder en verlangt goed onderhoud. Het waterkoelsysteem in een motorblok heeft koelkanalen langs de cilinders en in de cilinderkop. De waterpomp zorgt voor de circulatie in het koelsysteem. In het koelsysteem is een thermostaat opgenomen die zorgt voor een snelle ideale motortemperatuur. De thermostaat is een klep die reageert op warmte.

Bij een bepaalde temperatuur (meestal tussen 70 en 90 Graden Celcius) gaat de thermostaat klep pas open en na enkele graden verhoging geheel open. De thermostaat regelt op deze manier de motortemperatuur. Vervolgens wordt de koelvloeistof naar de radiateur gepompt. De radiateur zorgt voor afkoeling van de koelvloeistof omdat er lucht door de radiateur zal stromen. De lucht is sowieso rijwind. De meeste motoren hebben een mechanisch aangedreven ventilator die de lucht geforceerd door de radiateur leidt. Elektrische ventilatoren kunnen standaard zijn ingebouwd, maar worden ook als extra toegepast om de koelcapaciteit te verhogen. Ook worden mechanische ventilatoren vervangen door moderne elektrische koelventilatoren die met een temperatuursensor zijn uitgerust en een instelbare thermostaat. Zo kan de chauffeur de werking van het koelsysteem beïnvloeden. De kachelunit, ventilator, kachelkraan, slangen en leidingen maken het koelsysteem compleet.

Het koelsysteem werkt meestal onder een geringe overdruk. Door overdruk wordt het kookpunt van koelvloeistof verhoogd en is de kans op oververhitting daardoor minder. Er zijn 3 soorten overdruksystemen:

Waarom koelvloeistof versus water?

Koelvloeistof bevat anti-oxidanten en gaat corrosie tegen, het kookpunt ligt hoger, heeft een licht smerende eigenschap en een hoge vorstbeveiliging.

Tip: Als de motor toch te heet wordt kunnen de kachel en de ventilator voor extra motorkoeling zorgen!

Met dank aan:

garage classic service