Schokdempers
Afdrukken

Schokdempers

 

Controleren en vervangen van de schokdempers

Schokdempers van een auto werken samen met de vering, om tijdens het rijden bijvoorbeeld oneffenheden in de weg op te vangen. De combinatie van vering en schokdempers moet er voor zorgen dat de wegligging van uw auto goed is. Dat is nodig om op de momenten dat de carosserie gaat overhellen (bijvoorbeeld in een bocht of tijdens krachtig remmen) uw auto gewoon op koers blijft. Want als de schokdempers van uw auto niet goed meer werken, dan kan dat vooral in scherpe bochten of tijdens een noodstop ernstige gevolgen hebben. Het risico bestaat namelijk dat dan u de controle uw auto verliest, met alle gevolgen van dien. En zoals met alle auto onderdelen geldt ook voor schokdempers dat ze een eindige levensduur hebben. 
Hoe vaak moeten schokdempers vervangen worden? Sommige fabrikanten zeggen dat dat eigenlijk iedere 75.000 kilometer zou moeten gebeuren. Maar het hangt natuurlijk wel af van de feitelijke belasting van de schokdempers. Iemand die altijd over slechte, hobbelige wegen rijdt, zal vaker zijn schokdempers moeten vervangen dan iemand die alleen maar over goed onderhouden gladde wegen rijdt.

Er is overigens een vrij simpele test waarmee u zelf de kwaliteit van uw schokbrekers redelijk kunt beoordelen. Deze test gaat alsvolgt. Pak een bumper stevig beet, zo dicht mogelijk bij een van de vier hoeken van uw auto en duw deze bumper met al uw kracht naar beneden en laat hem dan los. De schokbreker die in die hoek zit is hoogstwaarschijnlijk nog in orde als de auto zonder extra op en neer te bewegen op zijn weer tot stilstand komt. Maar als de carosserie nog een aantal malen (zachtjes) op en neer deint voor uiteindelijk tot stilstand te komen, dan is er iets mis met deze schokbreker en zal hij vervangen moeten worden. Herhaal dit voor de andere drie hoeken van de auto om ook de overige schokbrekers te controleren. Deze test geeft overigens geen 100% zekerheid maar als u twijfelt dan is het aan te raden om iemand met gespecialiseerde apparatuur er naar te laten kijken.

Als de schokbrekers vervangen moeten worden, dan is het van groot belang de juiste schokbrekers te monteren, omdat zoals eerder gezegd, het de combinatie van vering en schokbreker is die een perfecte wegligging van uw auto garandeert.