Veiligheids tips
Afdrukken

Veiligheids tips

 

Brandblusser in auto

Wanneer u van plan bent om een brandblusser in de auto aan te schaffen is het misschien wel verstandig om de volgende tips even door te lezen.

Momenteel word u in de bouwmarkten overstelpt door goedkope brandblustoestellen. Veelal zijn dit poederblustoestellen. De blusstof poeder geeft bij gebruik grote neven-(extra)schade. Heel simpel uitgelegd is poeder eigenlijk een chemisch zout waarvan de poeder deeltjes vaak vele malen kleiner zijn dan stof. Poeder dringt bij gebruik in de kleinste hoekjes en gaatjes en zal bij een hoog vochtigheid gehalte gaan corroderen op bijvoorbeeld de printplaten van de radio. Vaak geeft poeder na lange tijd nog problemen wanneer het niet deskundig is verwijderd.

Koop een brandblusser met een minimale inhoud van 2kg. In de bouwmarkt kunt u voor weinig geld ook een 1kg blusser kopen maar besef u wel dat deze in ongeveer 6 seconden geheel leeg is. Bij ondeskundig gebruik is de effectiviteit van die ene kilo poeder zeer klein.
Het beste blusmiddel voor in de auto is sproeischuim. Een sproeischuimblustoestel geeft minder nevenschade dan poeder en heeft vaak een langere blusduur. Bovendien is de kans op herontsteking bij schuim minder dan bij poeder.

Let op. Niet alle sproeischuimblussers zijn ongevoelig voor vorst. Op het etiket staan de minimale en maximale gebruik temperatuur.

Zorg ervoor dat als u een blustoestel in uw auto monteert deze ook bij een aanrijding in zijn beugel vast blijft zitten. Vaak word een toestel in een klembeugel geleverd. Wanneer u deze verkeerd monteert zal de blusser bij een eventuele aanrijding uit de beugel schieten met alle gevolgen van dien. Bij de meeste blustoestellen is daarom een extra spanbandje bijgeleverd.

Als u even rustig rondkijkt zult u zien dat de prijzen van brandblussers nogal verschillen per aanbieder, dit kan door verschillen in bluscapaciteit of kwaliteit van de gebruikte materialen per fabrikant, maar ook garantie en servicemogelijkheden zijn belangrijk.

brandblusser

 

 

Life hammer

Beschrijving

De lifehammer is een klein zwaar hamertje met twee stalen punten. Met die scherpe punten kan een vlakke geharde zijruit van de auto probleemloos worden ingeslagen In het handvat is een verzonken mes ingebouwd waarmee de autogordel doorgesneden kan worden.

Montage
De montage is niet ingewikkeld. Een goede montageplek is, waar mogelijk, tegen de hemel van de auto, zodat bestuurder en passagier er altijd bij kunnen, ook als de auto op de kop ligt. Let bij het zelf monteren met de zeer scherpe naalden van de dubbele pennen en dat u geen bedrading van de auto beschadigt.

Gordel doorsnijden
Doe de gordel in de gleuf van het vlijmscherpe mesje, trek de lifehammer naar U toe en snijdt de gordel in een beweging door.

Verbrijzel de zijruiten
Pak de lifehammer niet vast als een hamer, maar pak deze in het midden vast. Het beste is om de ruit stuk te slaan in de hoek van de zij-ruit omdat de ruit daar het minste mee veert. Duw de overgebleven glasstukjes weg, met de kop van de lifehammer, zodat er ruimte ontstaat.

Vragen:
Waarom moeten we de zijruiten stuk slaan:
1) De voorruit en achterruit zijn stijf in de carossierie gelijmd.
2) De kwaliteit van het gelaagd (plastic of cellulose tussenlaag) glas en de lijm is zeer sterk.

Het eruit trappen en/of met een krik stukslaan van de voor-en/of achterruit gaat daardoor niet meer op.

 

lifehammer

 

Veiligheidsvest

In Nederland is het meenemen en het gebruik van een veiligheidsvest verplicht voor de bestuurder. De bestuurder moet het vest aan zodra hij de auto verlaat wanneer hij op een plek staat waar hij niet mag stoppen of parkeren. Overige passagiers zijn dit niet verplicht en moeten achter de vanrail gaan staan. De bestuurder is dit verplicht omdat hij voor de veiligheid verplicht is een gevarendriehoek neer te zetten. Het is dan van belang dat hij opgemerkt wordt door overige weggebruikers.

Veiligheidsvest buitenland
Ook in Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk, België en Frankrijk moeten automobilisten een goedgekeurd veiligheidsvest in de auto hebben. Bestuurders en andere inzittenden die met pech langs de weg staan moeten deze dragen. Op het negeren van de regel staat een boete. Volgens de Europese regels is een veiligheidsvest niet verplicht voor toeristen. Ondanks de uitsluiting van toeristen voor deze regel adviseert de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag om een goedgekeurd veiligheidsvest aan te schaffen. De buitenlandse politieagenten zijn waarschijnlijk niet op de hoogte van de Europese regels en schrijven rustig een bon uit. Een officieel bezwaar tegen de boete kost veel tijd en geld.

Eisen aan veiligheidsvest
Een veiligheidsvest moet voldoen aan de Europese norm EN 471, klasse 2. Een veiligheidsvest is op veel punten in Nederland te koop. Als u niet in het bezit bent van een goedgekeurd, reflecterend veiligheidsvest loopt u kans op een boete.

Europese regels
De veiligheid op de weg is voor iedereen belangrijk. Er zijn daarom in de Europese Unie (EU) enkele gemeenschappelijke regels afgesproken voor internationale weggebruikers in vier richtlijnen van de Raad. De regels hebben betrekking op de rijvaardigheid van de bestuurder, de technische controle van voertuigen, het gebruik van veiligheidsgordels en op bedrijfsvoertuigen. Daarnaast staat het een land vrij om strengere regels vast te stellen voor de eigen automobilisten. Deze regels kunnen echter niet opgelegd worden aan buitenlanders die het land bezoeken. Voor hen gelden de regels van het land waar zij hun auto geregistreerd hebben (in de meeste gevallen dus hun eigen land). Nationale regels die strenger zijn, mogen voor weggebruikers geen belemmering vormen, omdat binnen de EU vrij verkeer van personen geldt.

 

vest

 

Verbandtrommel

Moet ik een verbandtrommel in mijn auto hebben?

In Nederland is het niet verplicht een verbandtrommel of brandblusser bij u te hebben in uw auto. Het is wel verstandig en bij veel rally's verplicht.

Verbandtrommel en brandblusser in het buitenland
In het buitenland is een verbandtrommel of brandblusser in de auto mogelijk wel verplicht. Voor de juiste regels kunt u contact opnemen met de autoriteiten van het betreffende land.

 verbandtrommel

 Kies voor een verbandtrommel met deugdelijke inhoud!