uur

 

Rijden in de bergen met een klassieker

Wat ondergaat een klassieke auto als die voor het zware (rally)werk wordt ingezet in bergachtig terrein? Dat moet niet onderschat worden. Zowel de chauffeur, de bijrijder (of navigator) als de klassieke auto krijgt het flink te verduren.

Het begint met de voorbereidingen vóór vertrek. De klassieker zal in een goede staat van onderhoud moeten verkeren om de kans op uitval zo klein mogelijk te houden. Uiteraard wordt er het nodige re-servemateriaal, gereedschap, reservebrandstof en persoonlijke bagage meegevoerd om een lang ver-blijf mogelijk te maken. Het totale gewicht van de auto met inzittenden zal behoorlijk toenemen. De technische staat van de banden moet zondermeer goed zijn en vooral de bandenspanning (incl. reservewiel) is van groot belang. Raadpleeg het instructieboekje of bandenspecialist voor de juiste waarden.

De techniek van het rijden en remmen in de bergen met klassiekers vraagt niet meer kennis dan van een moderne auto. Hou gewoon rekening met de rijeigenschappen en de grenzen van de desbetreffende klassieke auto. Toeristisch rijden in de bergen levert geen abnormaal verhoogde banden- en remmenslijtage op of extreem meer brandstofverbruik. Bij het stijgen wordt meer vermogen (=meer brandstof) gevraagd, is er nauwelijks meer remgebruik maar wel meer bochtenwerk (=bandenslijtage). Bij het dalen wordt daarentegen op de motor afgeremd (=weinig brandstof), is er meer remgebruik en meer bochtenwerk (= bandenslijtage). De balans is nauwelijks meer brandstof/km, wel iets meer remslijtage maar nauwelijks meer bandenslijtage.

Anders is het wanneer aan rally’s wordt deelgenomen en de tijd ook een bepalende factor is. Bij het stijgen wordt veel motorvermogen benut, wordt laat maar stevig geremd en worden hoge bochtsnelheden gehaald. Bij de daling wordt op het recht stuk extra snelheid gemaakt, zeer stevig geremd en hard de bocht ingegaan. Dat het brandstofverbruik flink stijgt en de remmen en banden veel harder slijten is een logisch gevolg. Vooral omdat de remmen en banden tegen de grenzen worden belast is de slijtagefactor een veelvoud geworden.

Tenslotte zal op grotere hoogte de lucht minder zuurstof (= ijler) bevatten en wordt de benzine lichter. Omdat een gas (lucht) meer invloed ondervindt van hoogteverschillen dan een vloeistof (benzine) wordt een rijker mengsel aangezogen met minder energie-inhoud. Veelal zal het stationaire motortoerental dan ook dalen en bij een krappe afstelling kan de motor een onrustige loop krijgen of zelfs afslaan. Op het totale brandstofverbruik van de klassieker in de klim en de daling heeft het bij stevig (rally) rijden weinig invloed.

Met dank aan:

garage classic service 


Schrijf reactie (0 Reacties)
 

 

Wellicht is de term “pedaalridder” in de vergetelheid geraakt.

Vroeger werd deze term door garagehouders nogal eens gebruikt om de eigenaar te attenderen op het verkeerde gebruik van het koppelingspedaal. Bij de handgeschakelde versnellingsbakken is een koppelingssysteem tussen de motor en de versnellingsbak gemonteerd. De hoofdonderdelen van het koppelingssysteem bestaan uit een koppelingsplaat, drukgroep en een druklager. De bediening gebeurt met een kabel of een hydraulisch systeem. Bij een kabelbediening is het mogelijk om de speling in het systeem af te stellen en bij een hydraulisch systeem wordt de speling gecorrigeerd door het gebruik.

Algemeen is bekend dat een koppelingsplaat slijt. Op een koppelingsplaat is aan beide zijden voeringmateriaal geklonken met een hoge wrijvingsfactor en een grote mate van slijtvastheid. De drukgroep zorgt voor het vastklemmen van de koppelingsplaat tegen het vliegwiel. Een koppelingsplaat slijt altijd, omdat er nu eenmaal toerentalverschillen zijn tijdens het gebruik van de koppeling.

De mate van slijtage is erg afhankelijk van de wijze waarop met de koppeling wordt omgegaan. De minste slijtage ontstaat bij de kleinste toerentalverschillen tussen de motor (vliegwiel) en de prise-as (ingaande as versnellingsbak). Het beste is wegrijden met een minimum aan gas bijgeven en gelijktijdig de koppeling soepel en snel op laten komen. Als er goed wordt overgeschakeld is het toerentalverschil nihil. Bij het terugschakelen is er altijd een behoorlijk toerentalverschil. Echter hoe lager de voertuigsnelheid bij het terugschakelen hoe kleiner het toerentalverschil.

En wanneer is iemand nu een pedaalridder? Met name als deze tijdens het rijden zijn linkervoet laat rusten op het koppelingspedaal. Ten eerste wordt het druklager continu belast en slijt overmatig. Vooral als het druklager een koolstofring is en geen mechanisch kogellager zal dat extra warmteontwikkeling geven. Niet zelden is de koolstofring al geheel versleten voordat de koppelingsplaat gaat slippen. Maar ook wordt door de pedaalridder de koppeling in lichte mate bediend en kan de koppeling al gaan slippen als het vermogen van de motor wordt aangesproken. Verhoogde slijtage is dan voorgeprogrammeerd. Ook nooit de koppeling ingetrapt houden bij stoplichten of in files. Druklagers vinden dat niet fijn!

Met dank aan:

garage classic service


Schrijf reactie (0 Reacties)

 

Navigatiecursus voor de bestuurder?

Deze tip is wel heel erg eenvoudig maar minstens zo doeltreffend.

Je kan meer voor je navigator betekenen, en dus ook voor je zelf door eens samen met je navigator een navigatietraining te volgen. Je wordt gedwongen dezelfde taal te spreken, en ga daarna eens een simpel ritje navigeren. Er zal een wereld voor je open gaan, en je zal hierdoor in het vervolg beter samen kunnen werken gedurende de ritten. Kijk naar de topteams, en je ziet dat velen ook regelmatig van rol wisselen. Veel plezier en succes.

Joep Wanders, organisator van de ABC-Rally, geeft regelmatig navigatiecursussen maar ook de DHRC geeft jaarlijks een cursus voor beginners. Ook de Safety Fast Rally Club geeft regelmatig navigatiecursussen.

Ook via Internet kun je een online cursus kaartlezen volgen. www.bolletjepijl.nl 


Schrijf reactie (0 Reacties)

 

Een lekke band.

Het zal je maar overkomen een lekke band tijdens een rally of, nog erger tijdens een regularity. Dat kost tijd.

Het is daarom raadzaam indien je regelmatig met dezelfde navigator rijdt of voordat je aan een groot evenement begint samen te oefenen bij het wisselen van een wiel. 

Doe dit niet alleen op een mooi vlak stukje asfalt maar oefen ook eens op een onverhard bospad. Heb je wel aan een stevig stuk plank gedacht als ondergrond voor onder de krik? Je zult zien dat met een paar keer samen oefenen - wie doet wat - je veel sneller weer op pad bent en dit kan cruciaal zijn voor je klassement. 

 


Schrijf reactie (0 Reacties)
Image