uur
Accu en accu opladen

Accu en accu opladen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Voor de eigenaren van klassieke auto’s is de accu vrijwel altijd een heel belangrijk aandachtspunt.

Want als de accu niet doet wat je ervan mag verwachten kun je ook niet met de klassieker aan de slag. Op het internet kun je zoveel informatie lezen over de accu, acculaders en alle aanverwante zaken dat je op een gegeven moment niet meer weet waar je nu goed aan doet. Niet alle informatie is altijd even duidelijk of er wordt maar een deel van de informatie gebruikt waardoor er toch nog problemen kunnen ontstaan.

Een accu voor de klassieke auto is er in verschillende constructies. Een AGM (Absorbent Glass Mat-technologie) loodaccu is een accu met zeer lage interne weerstand, die zware belasting aan kan. De zelfontlading is dan ook heel klein en voor het starten van de motor is een extra hoge startcapaciteit beschikbaar. Omdat klassieke auto’s veel minder intensief gebruikt worden dan de dagelijks auto’s is het investeren in een AGM-accu zinvol.

Een belangrijk aspect bij het verlies van de noodzakelijke startcapaciteit is de mogelijke lekstromen die in de klassieker regelmatig voorkomen. Zo wordt een accu onbedoeld belast en op het moment dat de accu zijn gevraagde energie moet leveren kan dat fors tegenvallen. Met een hoofdstroomschakelaar of door simpelweg de accumassaklem los te koppelen voorkom je kortsluiting met je gereedschap. Bovendien is het uitschakelen van de accu ook een extra veiligheid om onverwachte kortsluiting tegen te gaan. Het is wel eens voorgekomen dat een auto spontaan in brand vloog terwijl er niemand in de buurt was.

Als een 12 Voltsaccu de ondergrensspanning van 12,3 Volt bereikt is het opladen met een geschikte accu-oplader zeer wenselijk. Het is niet raadzaam om toch te proberen de auto te starten vanwege het sulfateren, i.e. verharden van de loden accuplaten. Daardoor wordt de levensduur ernstig bekort. Of gebruik een starthulp waardoor de eigen accu wordt gespaard.

Wanneer de accu opgeladen moet worden doe dat dan met een geschikte acculader die is afgestemd op de accucapaciteit. Een vuistregel voor de veiligste laadstroom is de accucapaciteit in Ah te delen door 8. Dus bij een 80 Ah-accu laden met 10 Amp. De levensduur en betrouwbaarheid van de accu nemen daarmee weer toe. Nooit meer opladen dan 14,2 Volt, omdat bij een hogere spanning er gasvorming ontstaat en zo de levensduur ook weer wordt verkort.

Onthoud ook dat door elke laadcyclus (laden-ontladen-laden) voor elke accu altijd een stukje van de levensduur afgaat. Dus meten (12,3 – 14,2 Volt), om in actie te komen, is niet alleen weten, maar ook goed voor de levensduur en betrouwbaarheid van de accu!

Met dank aan:

garage classic service