uur
Uitlijnen en balanceren

Uitlijnen en balanceren

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Om veilig en snel met uw klassieker te kunnen rijden behoren ook de wielen, banden en wielophanging in een goede staat van onderhoud te verkeren.

De meest eenvoudige handeling die elke eigenaar dient te plegen is de banden op de juiste spanning houden. Zoals bekend meet u de bandenspanning in koude toestand. Kijk dan ook eens naar het profiel van de banden. Het slijtagebeeld van zowel de voor- als de achterbanden geeft een eerste indruk over de wielstanden.

Als het profiel ongelijkmatig is afgesleten kan dat verschillende oorzaken hebben:
  • In het midden van de band minder profiel dan aan de buitenzijden geeft aan dat de bandenspanning veel te hoog is geweest.
  • Aan de buitenzijden van de band minder profiel dan aan de binnenzijde geeft juist een veel te lage bandenspanning aan.
  • Als van de banden het profiel aan de buitenzijde meer is afgesleten dan is er vrijwel zeker sprake van te veel uitspoor.
  • Idem, echter aan de binnenzijde meer versleten: er is sprake van te veel toespoor.
  • Als de klassieker op een vlak wegdek en zonder zijwind van de rechte koers afwijkt zijn de wielstanden naar alle waarschijnlijkheid niet meer correct.
  • Links en rechts ongelijke bandenspanning en/of verschillende soorten banden kan ook de veroorzaker zijn.

Alvorens te besluiten om de auto te gaan uitlijnen zal eerst vastgesteld moeten worden of  de wielophanging en stuurinrichting geen speling of slijtage vertonen. Overmatige wiellagerspeling dient afgesteld te worden mits de wiellagers niet versleten zijn. Bij spaakwielen controle op losse of gebroken spaken. De wielophanging controleren op slijtage en of speling. Alle reparaties zijn noodzakelijk alvorens goed te kunnen uitlijnen.

GCS beschikt sinds kort over een ander uitlijnapparaat dat door een specialist technisch is gecontroleerd en gekalibreerd. Het uitlijnapparaat kan alle vier de wielen gelijktijdig opmeten en de waarden van toe- of uitspoor, camber, caster, scheefstand van de assen en de rechtuitstand van het stuurwiel opmeten.

Bij de meeste klassiekers kun je een aantal of alle uitlijnwaarden afstellen of met vulplaatjes corrigeren. Soms kun je ook de wielstanden van de achterwielophanging corrigeren.

Met dank aan:

garage classic service