uur
Remvloeistoffen

Remvloeistoffen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Zoals bekend ontwikkelen remmen bij het gebruik warmte en de temperaturen kunnen enorm oplopen als er veelvuldig en langdurig geremd wordt.

Een van de belangrijkste eisen aan remvloeistof is dan ook een voldoend hoge bedrijfstemperatuur kunnen halen. Immers wanneer remvloeistof te warm wordt gaat het kookpunt bereikt worden en zal de gasfase van de remvloeistof optreden. Gas is juist heel goed samendrukbaar en de remwerking is dan ook volledig afwezig!

Fabrikanten van remvloeistoffen moeten voldoen aan wettelijke specificaties van de remvloeistof en een wettelijke aanduiding voor de soorten van remvloeistof . Zo is algemeen de DOT-aanduiding bekend voor remvloeistoffen, welke ook nog onderverdeeld in o.a. de synthetische remvloeistoffen DOT 3, DOT 4, DOT 5.1 en siliconenremvloeistof DOT 5. Vrijwel alle remsystemen van naoorlogse klassieke auto’s zijn af fabriek gevuld met DOT 3 en wat later met DOT 4.

DOT 3 heeft een droog kookpunt van minstens 245 C en een nat kookpunt (=3% vochtopname) van minstens 145 C. DOT 4 resp. 250 C. en 155 C. DOT 5.1 resp. 260 C en 175 C. Omdat alle synthetische remvloeistoffen hygroscopisch zijn trekken ze vocht aan uit de lucht en wordt het kookpunt drastisch verlaagd. DOT 3, DOT 4 en DOT 5.1 zijn uitstekend vermengbaar met elkaar. Gebruik daarom bij voorkeur DOT 4 door de betere specificatie en DOT 5.1 voor de beste remvloeistof op synthetische basis.

Siliconenremvloeistof DOT 5 heeft een droog kookpunt van minstens 255 C en een nat kookpunt van minstens 175 C (= niet hygroscopisch, toch getest met 3% vrij water). DOT 5 heeft als nadeel dat het lucht opneemt waardoor je toch enigszins een sponsachtig rempedaal voelt.

De remvloeistoffen op siliconen- en synthetische basis zijn niet-vermengbaar(vlokvorming). Omdat siliconenremvloeistof geen (auto)lak aantast is er een extra voordeel te behalen. Wilt u in het remsysteem siliconenremvloeistof gebruiken dan zit er niets anders op dan alle hydraulische remonderdeeltjes van het remsysteem geheel te reinigen en dat betekent totale demontage van het hydraulisch systeem.

Met dank aan:

garage classic service