uur
Preventief onderhoud van de motor

Preventief onderhoud van de motor

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Om de motor van een klassieke auto in goede conditie te houden is preventief onderhoud een eerste vereiste.

Het onvermijdelijke preventief onderhoud zorgt ervoor dat de motor in de beste conditie blijft, en is mede afhankelijk van de mate van slijtage die aanwezig is. Een motor heeft niet het eeuwige leven.

Een motor die vanaf zijn inbedrijfstelling volgens de (fabrieks)voorschriften of eventueel gewijzigde voorschriften (na een grondige motorrevisie of verbeteringen van de gebruikte materialen) is onderhouden zal een langere levensduur bereiken dan een motor die slecht of alleen bij klachten zijn reparaties/onderhoud krijgt. Investeren in preventief onderhoud zorgt er ook voor dat de motor beter presteert en (veel) minder last heeft van ongewenste uitval of klachten.

Preventief onderhoud van een motor bestaat in het algemeen uit het verversen van de motorolie, het vernieuwen of reinigen van het oliefilter, vernieuwen van het benzinefilter, het stellen van de kleppen, inspectie/vernieuwen van de bougies, controleren van de conditie van de ontstekingsonderdelen zoals verdelerkap, bougiekabels, contactpunten, condensator, bobine en de voorschakelweerstand enz. Afwijkende voorschriften kunnen per merk of type optreden bijvoorbeeld bij hydraulische klepstoters of tweetakt motoren.

Als alle onderdelen volgens de voorschriften zijn vernieuwd en in de basis afgesteld volgt nog een algehele afstelling van de motor. Bij een motor met meervoudige carburateurs is het synchroon afstellen cruciaal voor het leveren van de verwachte prestaties en een soepele reactie op het gaspedaal. De afstelling van de ontsteking en de carburateur(s) waarbij de uitlaatgassen met een viergastester worden gemeten zorgt ervoor dat de motor goed start bij koude en bij warme motor en dat de motor zijn verwachte prestaties ook daadwerkelijk levert. Ook het oplopen van de motortoeren dient bij deel- en vollast gelijkmatig en zonder inhouden te gaan.

De gewijzigde samenstelling van de moderne benzine ten opzichte van de loodhoudende normaal- en superbenzine van vroeger vraagt ook voor de motorafstelling extra aandacht. Een motor die pingelt of een zogenoemde high-speed knock voortbrengt zal op den duur grote inwendige schade opleveren met alle (financiële) gevolgen van dien. Een afsluitende proefrit zorgt ervoor dat na het preventief onderhoud en de algehele motorafstelling soms nog wat nazorg nodig is om de best mogelijke condities onder de geven omstandigheden te bereiken.

Met dank aan:

garage classic service