uur
GTI Rallytwin T-stuk problemen

GTI Rallytwin T-stuk problemen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Jarenlang heb ik problemen gehad het de aandrijving mijn GTI Rallytwin T-stuk.

Hierdoor valt de Twin en de snelheidmeter stil. Uiteindelijk is het probleem boven water. De binnenkabel van de standaard Alfa snelheidsmeterkabel is te kort in relatie tot de buitenkabel. Dit levert geen problemen als de kabel direct op de snelheidsmeter is aangesloten, maar het GTI T-stuk vereist een net iets langere binnenkabel om het wormwiel goed en zeker in beweging te krijgen.

De oplossing is om aan de kant van het T-stuk een ringetje om de binnenkabel te leggen, zodat de binnenkabel niet meer kan weglopen, of aan de kant van de bak, in de aandrijving een stukje binnenkabel van 12 mm te stoppen, dat voorkomt dan ook dat de binnenkabel te veel verdwijnt. Of natuurlijk het wormwiel van het T-stuk aan te passen tot eenzelfe dimensionering als een standaar Alfa snelheidsmeter, maar dat moet dan dor de fabrikant gedaan worden. 

Tijdens het opsporen naar de oorzaak van de problemen met de aandrijving van de Rallytwin hebben we (Carl Greif en ik) nieuwe tandwielen in mijn T-stuk gemonteerd. Het effect was op zijn minst opzienbarend, nl bij mijn eerste testritje op de A1 bleek dat de snelheidsmeter veel te veel aangaf (zeker 30%).

Terug naar Carl, uiteindelijk bleek dat de nieuwe tandwielen net iets anders (materiaal en maatvoering) waren dan de nieuwe, dus new old stok tandwielen gemonteerd, en bingo, probleem opgelost (metdank aan Carl).De afwijking in de snelheidsmeter moet een gevolg zijn van een door het T-stuk opgewekt magnetisch veld, door wrijving onstane statische lading kan dat opwekken, het T-stuk werd na een ritje van 3 km nl ook meer dan handwarm. 

Dus opletten bij een nieuw T-stuk of nieuwe tandwielen in een oud T-stuk.