uur
Elektronische ontsteking

Elektronische ontsteking

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

123 ontsteking

Het ontstekingssysteem in klassieke auto´s veroorzaakt veel problemen. Na jaren van gebruik raakt de mechanische verdeler versleten en krijgt deze een steeds grotere afwijking. Alhoewel vervanging van de standaard contactpuntjes met een optische of magnetische opnemer een verbetering inhoudt, compenseert het niet de slijtage van het vervroegingsmechanisme, de verdeleras en de lagers in de verdeler.

De 123 Ignition pakt het anders aan. De ontsteking wordt geleverd in een eigen aluminium behuizing. Deze behuizing ziet eruit als de originele ontsteking, er zit alleen een hi-tech computergestuurd ontstekingssysteem in. Terwijl alles er origineel uit blijft zien, krijgt u een optimaal ontstekingssysteem waardoor uw auto maximaal zal presteren.

Onderhoudsarme ontsteking

In de 123 ontsteking zijn alle mechanische delen zoals contactpuntjes, centrifugaal gewichtjes, veertjes, lagers en het vacuum diagram vervangen door slechts een onderdeel: de centrale as met rotor. De interne elektronica verzorgt de juiste vervroeging en de optimale ontsteekhoek bij verschillende toerentallen. Hierdoor krijgt u bij elk toerental een maximale vonk.

De onderdelen die gebruikt worden voor het op tijd zetten van de ontsteking zijn niet aan slijtage onderhevig! Eén keer goed afgesteld, hoeft u zich daar verder geen zorgen over te maken.

Meerdere vervroegingskrommen

Met een kleine schakelaar achter de opening in de bodem van de behuizing kunt u de juiste ontstekingskrommen (curves) voor uw motor kiezen. Waarom? Omdat u dit een aantal belangrijke voordelen geeft! Zo zijn de meeste 123 ignitions uitermate geschikt om uw motor mee te tunen, waardoor u deze kunt gebruiken voor race-toepassingen. Eveneens is bij een groot aantal 123 ignitions de juiste curve voor het overschakelen op gas of bio-ethanol aanwezig. Bovendien kunt u door de vele verschillende ontstekingscurves de 123 ignition voor verschillende motoren toepassen.

Gelijkloop

Gelijkloop is een technologie, normaal alleen toegepast voor formule 1 auto´s, waarbij zeer hoge toerentallen gehaald worden. Deze techniek wordt toegepast in de 123 ontsteking. De computer kijkt constant naar de hoeveelheid energie die wordt bijgedragen per cylinder. Stel je voor dat de compressie van één cylinder afwijkt ten opzichte van de andere cylinders, dan wordt de rotatie van de vliegwiel minder gelijkmatig. Hierdoor zal ook de rotatie van de nokkenas minder gelijkmatig verlopen. De 123 ontsteking detecteert dit en verstelt het ontstekingstijdstip per cylinder. Dit resulteert in een gelijkmatig lopende motor die meer vermogen levert en minder snel slijt.

Automatische contacthoekregeling

Een mechanische ontsteking heeft een vaste ontsteekhoek. Het gevolg hiervan kan zijn dat de bobine bij lage snelheden oververhit, en bij hoge snelheden een zwakkere vonk geeft en ´ploft´. Dit komt omdat de bobine een korte tijd nodig heeft om op te laden. Bij een vaste ontsteekhoek is deze tijd bij stationair lopen te lang waardoor de bobine oververhit kan raken. Bij hoge snelheden kan de laadtijd van de bobine te kort worden waardoor u een zwakkere vonk krijgt en zelfs het bekende ´ploffen´.

De 123 Ignition meet de hoeveelheid energie die de bobine instroomt en stelt deze op zo’n manier af dat u een maximale vonk krijgt bij alle toerentallen, zonder de bobine te overbelasten. Hierdoor zal de bobine dus nooit oververhit raken. Daarnaast wordt de stroom door de bobine afgeschakeld als de motor stilstaat -- ook in deze situatie zal uw bobine dus niet meer oververhit kunnen raken.

De voordelen op een rijtje
 • meerdere (meestal 16) door de gebruiker in te stellen ontstekingskrommen.
 • vloeiende koppel krommen.
 • aantrekkelijk origineel uiterlijk.
 • lagere uitstoot.
 • beter starten.
 • onderhoudsvrij.
 • eenvoudige montage
 • variabele contacthoek.
 • beter benzineverbruik.
 • sterke vonk bij alle toerentallen.
 • automatische stroomonderbreking van de bobine.
 • gemakkelijk af te stellen door ingebouwde led.

 


Image